Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει «την ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν» στους θεσμούς του ΟΗΕ, παρά τις αντιδράσεις που προβάλλει η Κίνα. Η Ταϊβάν κατείχε την έδρα της Κίνας στον ΟΗΕ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 1971, όταν αντικαταστάθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν σήμερα τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει «την ουσιαστική συμμετοχή της Ταϊβάν» στους θεσμούς του ΟΗΕ, παρά τις αντιδράσεις που προβάλλει η Κίνα.

«Η Ταϊβάν είναι ένας σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ και μια δημοκρατική επιτυχία» εκτίμησε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν με φόντο την αυξανόμενη ένταση μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι για την τύχη του νησιού. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η συμβολή της Ταϊβάν είναι αναγκαία για να αντιμετωπιστεί «ένας άνευ προηγουμένου αριθμός παγκόσμιος προκλήσεων».

Στην ανακοίνωσή του, που μπορεί να προκαλέσει την οργή της Κίνας, ο Μπλίνκεν αναφέρει ότι η συμμετοχή της Ταϊβάν στον ΟΗΕ «δεν είναι πολιτικό αλλά ρεαλιστικό ζήτημα» και επισημαίνει ότι ο αποκλεισμός της «υπονομεύει το σημαντικό έργο του ΟΗΕ και των οργάνων του» τα οποία «θα επωφεληθούν σφόδρα από τη συμβολή της».

Η Ταϊβάν κατείχε την έδρα της Κίνας στον ΟΗΕ μέχρι τις 25 Οκτωβρίου 1971, όταν καταψηφίστηκε και αντικαταστάθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, η οποία νίκησε στον εμφύλιο πόλεμο του 1949 και ανάγκασε την εθνικιστική κυβέρνηση του Τσιανγκ Κάι Σεκ να καταφύγει στο νησί. Η Κίνα υποστηρίζει ότι η Ταϊβάν, την οποία δεν ελέγχει, είναι μία από τις επαρχίες της και επομένως μόνο το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να την εκπροσωπεί στους διεθνείς οργανισμούς.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr