Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φώφη Γεννηματά - Το τελευταίο «αντίο»

Φώφη Γεννηματά – Το τελευταίο «αντίο»

Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα τελεστεί την Τετάρτη δημοσία δαπάνη, με τιμές εν ενεργεία υπουργού

Λίγες ώρες μας χωρίζουν από το τελευταίο «αντίο» στην Φώφη Γεννηματά, ωστόσο, πολύς κόσμος δεν μπορεί ακόμη να πιστέψει ότι «έφυγε».

Όσο κι αν ήταν γνωστή η σκληρή και πολυετής μάχη που έδινε με τον καρκίνο, ακόμη κι όταν, δύο εβδομάδες πριν, εισήχθη εκτάκτως στο νοσοκομείο και έγινε ξεκάθαρο με ιατρική ανακοίνωση πως επρόκειτο για «υποτροπή της βασικής της νόσου», ουδείς περίμενε ότι η επιδείνωση θα ήταν τόσο ραγδαία, ότι το τέλος θα ερχόταν τόσο σύντομα. Ούτε καν οι δικοί της άνθρωποι και οι στενοί της συνεργάτες…

Η είδηση του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, μιας γυναίκας που πάλεψε με πρωτοφανή γενναιότητα επί 13 χρόνια με την σκληρότερη ασθένεια, έχει βυθίσει στη θλίψη την πολιτική σκηνή της χώρας, αλλά και εκατομμύρια Έλληνες, με την πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής να αφήνει την τελευταία της πνοή, σε ηλικία 56 ετών

Η Φώφη, όπως την αποκαλούσε ο κόσμος, μόνο με το μικρό της όνομα, θα γινόταν 57 ετών σε λίγες ημέρες, στις 17 Νοεμβρίου. Γεννήθηκε μία ημέρα, που ταυτίσθηκε με την αντίσταση των νέων κατά της Χούντας και πέθανε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Καρκίνου του Μαστού (25 Οκτωβρίου), από τον οποίο «χτυπήθηκε» και εκείνη, όπως και η μητέρα της, όπως και η θεία της…

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, μετά από 13 ημέρες στον «Ευαγγελισμό», έφυγε από τη ζωή στις 12:04 το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Σήμερα 25/10/2021 και ώρα 12:04 μ.μ. στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, απεβίωσε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, μετά από πολυετή μάχη και παρά τις προσπάθειες των θεραπόντων ιατρών. Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στους οικείους της», έγραφε η ανακοίνωση του νοσοκομείου.

Είχε προηγηθεί, στις 11 Οκτωβρίου το βράδυ, η αιφνίδια εισαγωγή της στο νοσοκομείο – ενώ είχε προγραμματισμένη ομιλία σε εκδήλωση στη Νέα Ιωνία, αφού ήταν μάχιμη μέχρι την τελευταία στιμή – που την οδήγησε και στην απόφαση να αποσυρθεί από την κούρσα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ.

Σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, αλλά και εκατοντάδες πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έξω από τα γραφεία του ΚΙΝΑΛ στη Χαριλάου Τρικούπη, ακόμη και έξω από το σπίτι της, απευθύνουν από χθες τα συλλυπητήριά τους στην οικογένεια και τους οικείους τους, εξαίροντας την αξιοπρέπεια, την ευγένεια και το πολιτικό ήθος που διέκρινε τη Φώφη Γεννηματά.

Εθνικό πένθος για το τελευταίο «αντίο» την Τετάρτη

Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα τελεστεί την Τετάρτη δημοσία δαπάνη, με τιμές εν ενεργεία υπουργού.

Η σορός της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 10:00 π.μ. στη Μητρόπολη Αθηνών.

Στις 14:00, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και, αμέσως μετά, η ταφή της στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, την ίδια ημέρα κηρύσσεται εθνικό πένθος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, αποφάσισε να κυματίζει μεσίστια η σημαία σε όλα τα δημόσια κτίρια την 27η Οκτωβρίου.

Επιπλέον, σε ένδειξη πένθους, η Βουλή έχει διακόψει τις εργασίες της για μία εβδομάδα, ενώ δεν θα πραγματοποιηθεί και η μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη ο ενταφιασμός της

Τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη θα γίνει ο ενταφιασμός της Φώφης Γεννηματά στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών, όπως αποφάσισε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων συνήλθε εκτάκτως την Τρίτη, «προκειμένου να αποδώσει τις δέουσες τιμές σε μια αγωνίστρια της ζωής και της πολιτικής, την Φώφη Γεννηματά. Εκφράζοντας το κοινό αίσθημα, αποδίδει τις δέουσες τιμές».

Έπειτα από εισήγηση του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, αποφασίστηκε ο τιμής ένεκεν και με δημοτική δαπάνη ενταφιασμός της στο μνήμα, όπου είχε ταφεί και ο πατέρας της, Γεώργιος Γεννηματάς.

Επίσης, αποφασίστηκε να παρευρεθεί αντιπροσωπεία του Σώματος στην κηδεία, με επικεφαλής τον Δήμαρχο Αθηναίων.

Επικήδειοι από την πολιτειακή ηγεσία και μέλος της οικογένειας

Επικήδειους θα εκφωνήσουν η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, και ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Από την πλευρά της οικογένειας, την Φώφη Γεννηματά θα αποχαιρετίσει ο  17χρονος γιος της, Γιώργος Γεννηματάς-Τσούνης.

Πενθεί όλη η Ελλάδα, αλλά Σύμη και Σκύρος περισσότερο

Δύο «καταφύγια» είχε η Φώφη Γεννηματά – την Σύμη, τόπο καταγωγή της μητέρας του Γιώργου Γεννηματά, αλλά και την Σκύρο, από όπου κατάγεται ο σύζυγός της, Ανδρέας Τσούνης.

Και στα δύο νησιά η είδη του θανάτου της έπεσε σαν κεραυνός. Τόσο στην Σύμη, όσο και στην Σκύρο πενθούν, από την Δευτέρα, περισσότερο από όσο η υπόλοιπη Ελλάδα…

Στην Σκύρο, με ένα λευκό γεράνι αποχαιρετούν την Φώφη Γεννήματα οι γείτονές της. Το έχουν τοποθετήσει στην πόρτα του σπιτιού, που φιλοξένησε τις πιο ανέμελες οικογενειακές στιγμές της.

Το σπίτι στον παραδοσιακό οικισμό της Σκύρου, στην περιοχή Μπρουκ, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του συζύγου της, ήταν το καταφύγιο της Φώφης Γεννηματά. Η τοπική κοινωνία «αγκάλιασε» τον ζεστό χαρακτήρα της αμέσως.

Στο εκκλησάκι του Αγίου Δημητρίου στη Σκύρο, μετά τη Θεία Λειτουργία, τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη της. Έξω από το δημαρχείο της Σκύρου, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες για τρεις ημέρες, σε ένδειξη πένθους.

Παρά τα προβλήματα υγείας, λένε οι κάτοικοι του νησιού, ποτέ δεν έπαψε να χαμογελά και να έχει μια ζεστή επαφή με τον κόσμο.

«Η Φώφη ήταν πραγματικά ένας απλός άνθρωπος. Δεν υπήρχε Σκυριανός που να έλεγε ‘Φώφη Γεννηματά’. Τη φώναζαν όλοι ‘Φώφη’. Έχει πάρα πολλούς φίλους, μ’ αυτούς διασκέδαζε, μ’ αυτούς έκανε μπάνιο, μ’ αυτούς πήγαινε για καφέ, μ’ αυτούς  έτρωγε. Πραγματικά, ένα πολύ αξιαγάπητο πρόσωπο για την κοινωνία της Σκύρου», δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ο δήμαρχος του νησιού, Νίκος Μαυρίκος.

Κάθε καλοκαίρι, πήγαινε στο νησί με την οικογένειά της. Στο σπίτι του άντρα της, υποδεχόταν τους φίλους τους, στα πανηγύρια έσερνε τον χορό, στο παραδοσιακό Σκυριανό καρναβάλι διασκέδαζε με την ψυχή της.

Σύμη: Ο επίγειος παράδεισος των παιδικών της χρόνων

Εκτός από τη Σκύρο, όμως, η Φώφη Γεννηματά είχε έναν ακόμα επίγειο παράδεισο, για να ξεφεύγει από τη γεμάτη καθημερινότητά της.

Η Σύμη, από όπου καταγόταν η γιαγιά της, η μητέρα του Γιώργου Γεννηματά, ήταν αγαπημένος της προορισμός.

«Ερχόταν πάρα πολύ συχνά – από την παιδική της ηλικία μέχρι και σήμερα – στη Σύμη για να κάνει τις διακοπές της, για να γνωρίσουν και τα παιδιά της και η οικογένειά της τη Σύμη, όπως την αγαπούσε και εκείνη και ο πατέρας της, Γιώργος Γεννηματάς», δήλωσε ο δήμαρχος Σύμης, Λευτέρης Παπακαλοδούκας.

Ο δήμαρχος έκανε, μάλιστα, μία σημαντική αποκάλυψη για την Φώφη Γεννηματά: «Έκανε κάτι πολύ σημαντικό για τους Συμιακούς, αφού με ΦΕΚ μπορούν να επισκέπτονται το 401 νοσοκομείο και να νοσηλεύονται δωρεάν», όπως ανέφερε.

Όταν βρισκόταν στο νησί, η Φώφη Γεννηματά ήθελε να προλαβαίνει τα πάντα – να ασχολείται με τα κοινά, να καταθέτει στεφάνι στο μνημείο του αγαπημένου της πατέρα, να φωτογραφίζεται χαλαρή και ευδιάθετη έξω από το σπίτι της.

Ψήφισμα για τον θάνατό της εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Σύμης, προκειμένου να εκφράσει το πένθος για την απώλειά της «και να αποδοθεί φόρος τιμής στην εκλιπούσα για την προσφορά της, τόσο στην τοπική κοινωνία της Σύμης, όσο και στην πολιτική ζωή του τόπου».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σύμης αποφάσισε ομόφωνα να εκφραστούν τα ειλικρινή και βαθύτατα συλλυπητήρια του δημάρχου, του Δημοτικού Συμβουλίου και ολόκληρου του συμαϊκού λαού στην οικογένειά της, καθώς και να παραστεί ο δήμαρχος και τα μέλη του ΔΣ στο νεκρώσιμο τρισάγιο που θα τελέσει ο Μητροπολίτης Σύμης στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Ιωάννου, την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου και ώρα 12:00.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024