Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός – Οι νευρολογικές επιπλοκές πιο πιθανές με τον ιό από ό,τι με τα εμβόλια

Κοροναϊός – Οι νευρολογικές επιπλοκές πιο πιθανές με τον ιό από ό,τι με τα εμβόλια

H Covid-19 προκαλεί πολύ περισσότερα κρούσματα νευρολογικών παθήσεων από ό,τι τα εμβόλια,

Η μεγαλύτερη έρευνα του είδους της ως σήμερα δείχνει ότι τα εμβόλια Covid-19 αυξάνουν μεν λίγο τον κίνδυνο για σπάνιες νευρολογικές παθήσεις, όμως ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος για τους ασθενείς με Covid-19.

H μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Medicine εξέτασε δεδομένα για περίπου 32 εκατομμύρια εμβολιασμένους ενήλικες στην Αγγλία (20 εκατομμύρια με AstraZeneca και 12 εκατομμύρια με Pfizer/BioNTech), οι οποίοι συγκρίθηκαν με δύο εκατομμύρια ασθενείς του κοροναϊού.

Ελαφρώς αυξημένος, αλλά παρόλα αυτά μικρός, κίνδυνος συνδρόμου Γκιγιέν Μπαρέ και παράλυσης Μπελ καταγράφηκε μετά την πρώτη δόση του εμβολίου της Οξφόρδης-AstraZeneca. Παρατηρήθηκε επίσης ελαφρώς αυξημένος, αλλά επίσης πολύ χαμηλός, κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού μετά την πρώτη δόση του εμβολίου των  Pfizer-BioNTech.

Ωστόσο οι ερευνητές, με επικεφαλής την επιδημιολογίας Τζούλια Χιπίσλεϊ-Κοξ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, διαπίστωσαν ότι υπάρχει σημαντικά μεγαλύτερος κίνδυνος για επτά νευρολογικές διαταραχές -μεταξύ των οποίων το σύνδρομο Γκιγιέν-Μπαρέ – αν κάποιος διαγνωστεί θετικός στον κοροναϊό.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι οι νευρολογικές επιπλοκές που σχετίζονται με τα εμβόλια, είναι σπάνιες, αντίθετα ο κίνδυνος νευρολογικών επιπλοκών λόγω λοίμωξης Covid-19 είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η μελέτη εκτιμά ότι στην Αγγλία υπήρξαν 38 επιπλέον κρούσματα Γκιγιέν-Μπαρέ που αποδίδονται στο εμβόλιο της AstraaZeneca, καθώς και 60 περιστατικά αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω του εμβολίου της Pfizer.

Το ίδιο διάστημα όμως ο κοροναϊός εκτιμάται ότι προκάλεσε 123 επιπλέον κρούσματα εγκεφαλίτιδας-μηνιγγίτιδας, 163 κρούσματα μυασθένειας και 145 κρούσματα Γκιγιέν-Μπαρέ ανά 10 εκατομμύρια κατοίκους. Επίσης υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος αιμορραγικού εγκεφαλικού στους ασθενείς με Covid-19 τις πρώτες επτά μέρες μετά τη διάγνωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Η απονομή του τροπαίου στα κορίτσια του Θρύλου

Δείτε την απονομή του τροπαίου στις παίκτριες του Ολυμπιακού, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Α1 μπάσκετ γυναικών για 8η φορά στην ιστορία των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024