Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πριν 20 χρόνια, το iPod άλλαξε για πάντα την ιστορία της μουσικής

Πριν 20 χρόνια, το iPod άλλαξε για πάντα την ιστορία της μουσικής

Πώς η πρώην ναυαρχίδα της Apple μεταμόρφωσε όχι μόνο την ίδια την εταιρεία, αλλά και τον τρόπο που ακούμε μουσική

Ήταν πριν 20 χρόνια, το μακρινό πια 2001, που ένα γκάτζετ θα άλλαζε για πάντα τον τρόπο που ακούμε μουσική. Ο λόγος για το iPod, τη συσκευή που επί χρόνια και χρόνια ερχόταν μαζί μας όπου κι αν πηγαίναμε, μας έκανε παρέα σε διαδρομές και ταξίδια και μας έμαθε να περιμένουμε όλο και περισσότερα από τα mp3 players μας.

Μέχρι που κάποια στιγμή τα κινητά μας άρχισαν να χωρούν αρκετά κομμάτια – και να έχουν τόσο εύκολη πρόσβαση στο internet – που σταδιακά το γκάτζετ που λατρέψαμε άρχισε να γίνεται όλο και πιο ακριβοθώρητο.

Γιατί είχε, όμως, τόσο μεγάλη σημασία η κυκλοφορία του;

Έφερε την επανάσταση στην ψηφιακή μουσική

Υπήρχαν MP3 players και πριν το πρώτο iPod. Όμως ήταν πιο χοντροκομμένα και με πολύ περιορισμένες δυνατότητες – πράγμα που είχε κάνει τον Στιβ Τζομπς να χαρακτηρίσει τους ανταγωνιστές του, όχι και πολύ κομψά, «εγκεφαλικά νεκρούς».

Και τη νομιμοποίησε

Το iTunes δημιούργησε δυο δυνατότητες για τους χρήστες. Η μία ήταν η μετατροπή των tracks από τα (νόμιμα ή παράνομα) CD τους σε MP3 και η άλλη η απευθείας αγορά μουσικής σε ηλεκτρονική μορφή, στο iTunes Store. Οι εταιρείες παραγωγής που μέχρι τότε αντιμετώπιζαν την μετάβαση στην ψηφιακή εποχή με (δικαιολογημένη) καχυποψία, αποδέχτηκαν την κατάσταση και συμφώνησαν με αυτή τη μέση λύση.

Έφερε ολόκληρες συλλογές στην τσέπη μας

Όταν η Toshiba κατάφερε να δημιουργήσει φθηνό σκληρό δίσκο χωρητικότητας 5GB η Apple έσπευσε να υπογράψει αποκλειστική συνεργασία, αποκλείοντας άλλες εταιρείες που επεδίωκαν επίσης τη δημιουργία MP3 Players με μεγαλύτερη χωρητικότητα. Πλέον οι χρήστες μπορούσαν να έχουν 1.000 tracks στην τσέπη τους.

Μας μετέφερε στην εποχή των μικρών και αποτελεσματικών γκάτζετ

Ένας αστικός μύθος λέει ότι όταν έφεραν στον Στιβ Τζομπς να δει ένα από τα πρωτότυπα iPod, εκείνος το πέταξε σε ένα ενυδρείο, έδειξε τις μπουρμπουλήθρες που δημιουργήθηκαν και είπε ότι δείχνουν πως υπάρχει κενός χώρος που μπορεί να φύγει.

Άλλαξε για πάντα τις διαφημίσεις προϊόντων τεχνολογίας

Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια διατέθηκαν για την προώθηση του iPod, ποσό που δεν είχε προηγούμενο στον τομέα.

Άνοιξε τον δρόμο για τα iPhones

Το it gadget της εποχής μας δεν είναι βέβαιο ότι θα υπήρχε χωρίς την προγενέστερη επιτυχία των iPods. Η εμβληματική συσκευή που είχε περάσει από τις τσέπες των περισσότερων από εμάς κάποια στιγμή στη δεκαετία του 2000 – ή που είχαμε ευχηθεί να περάσει – συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στη μετατροπή της Apple στην πιο κερδοφόρα εταιρεία της ιστορίας, αφήνοντάς της το περιθώριο για ακόμη περισσότερους πειραματισμούς.

Με πληροφορίες από Guardian

Sports in

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς

LIVE: Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Τιάγκο Μοντέιρο – Στέφανος Τσιτσιπάς για τη φάση των «64» του τουρνουά της Μαδρίτης. Τηλεοπτικά από COSMOTE SPORT 6 HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024