Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Θεσσαλονίκη - Αυστηρά μέτρα στον Άγιο Δημήτριο - Πιστοί προσκυνούν τις εικόνες χωρίς μάσκα

Θεσσαλονίκη – Αυστηρά μέτρα στον Άγιο Δημήτριο – Πιστοί προσκυνούν τις εικόνες χωρίς μάσκα

Η Θεσσαλονίκη έχει μπει ήδη στους ρυθμούς της εορτής του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της συμπρωτεύουσας. Πιστοί συρρέουν από το πρωί, κάποιοι δεν τηρούν τα μέτρα.

Από σήμερα ξεκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον Άγιο Δημήτριο, πολιούχο της συμπρωτεύουσας, η μνήμη του οποίου τιμάται αύριο 26 Οκτωβρίου.

Όπως σημειώνει σε ρεπορτάζ του το thesstoday.gr, με «πυρετώδεις» ρυθμούς πραγματοποιούνται οι εργασίες διαμόρφωσης του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου. Συνεργεία της Ελληνικής Αστυνομίας ακολουθώντας το περσινό μοτίβο τοποθέτησαν κιγκλιδώματα περιμετρικά του Ιερού Ναού, ώστε να περιορίσουν την μαζική διέλευση των πιστών από την κεντρική είσοδο.

Ταυτόχρονα, συνεργείο του Δήμου Θεσσαλονίκης καθαρίζει το οδόστρωμα επί της οδού Αγίου Δημητρίου, όπου στις 11 το πρωί έχει προγραμματιστεί η λιτανεία της εικόνας της Παναγίας της Πορταΐτισσας, καθώς και των λειψάνων της εικόνας του πολιούχου, με τη συμμετοχή των πιστών.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, τα μέτρα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης είναι αρκετά αυστηρά. Έχουν τοποθετηθεί κιγκλιδώματα και εντός του ναού, καθώς και καρέκλες με αποστάσεις. Από νωρίς το πρωί, δεκάδες πιστοί συρρέουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου για να παρακολουθήσουν την αρχιερατική θεία λειτουργία, με ορισμένους, μάλιστα, να φιλούν τις εικόνες χωρίς την απαραίτητη μάσκα προστασίας κατά του κοροναϊού.

Μέτρα από την Αστυνομία και την Τροχαία

Aυξημένα είναι τα μέτρα της Aστυνομίας για την αποφυγή του συγχρωτισμού. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και κλούβες έχουν κάνει την εμφάνισή τους από το πρωί γύρω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου.

Τους δρόμους περιμετρικά του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου «καθαρίζουν» γερανοί και κλιμάκια της Τροχαίας, προκειμένου η λιτανεία να τελεστεί ομαλά.

Από νωρίς το πρωί μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας συνδράμουν στο έργο της Τροχαίας και και με τη βοήθεια γερανών απομακρύνουν σταθμευμένα οχήματα επί των οδών: Ολύμπου Βενιζέλου Πελοποννήσου και -φυσικά- Αγίου Δημητρίου. Σύμφωνα με πηγές της Τροχαίας, οι ενέργειες «καθαρισμού» των συγκεκριμένων δρόμων θα συνεχιστούν μέχρι τη λήξη της λιτανείας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν

Επιπλέον, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν στη Θεσσαλονίκη, από τη Δευτέρα 25 έως και την Πέμπτη 28/10, λόγω των εκδηλώσεων για τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Δημητρίου και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την Τροχαία:

«Τη Δευτέρα 25/10:

  • Από τις 05.00΄ μέχρι 13.30΄, κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης των Ιερών Εικόνων του Αγίου Δημητρίου και της Παναγίας Πορταϊτίσσης, στο πλαίσιο του εορτασμού του Πολιούχου Θεσσαλονίκης Αγίου Δημητρίου του Μυροβλήτου, θα απαγορευτεί η στάση και στάθμευση οχημάτων στους δρόμους, από τους οποίους θα διέλθει η πομπή: Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Ι.Δραγούμη μέχρι την οδό Πλάτωνος. Βενιζέλου, στο τμήμα της από την οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι την οδό Ολύμπου. Ολύμπου, στο τμήμα της από την οδό Βενιζέλου μέχρι την οδό Πελοποννήσου. Πελοποννήσου, σε όλο το μήκος της. Σελεύκου, σε όλο το μήκος της.
  • Από τις 10.30΄ μέχρι 13.30΄, κατά τη διάρκεια της λιτάνευσης των Ιερών Εικόνων δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των οχημάτων στους δρόμους, από τους οποίους θα διέλθει η πομπή: Αγ. Δημητρίου, στο τμήμα της από την οδό Βενιζέλου μέχρι την οδό Πλάτωνος. Βενιζέλου, στο τμήμα της από την οδό Αγ. Δημητρίου μέχρι την οδό Ολύμπου. Ολύμπου, στο τμήμα της από την οδό Βενιζέλου μέχρι την οδό Πελοποννήσου. Πελοποννήσου, σε όλο το μήκος της».

Sports in

Στη «χρυσή βίβλο» της UEFA o Ολυμπιακός!

Η ομάδα του Πειραιά φιγουράρει πια δίπλα στα μεγαθήρια της Ευρώπης μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ των Νέων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024