Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ακάρ - Βλάπτουν το ΝΑΤΟ οι διμερείς συμμαχίες της Αθήνας

Ακάρ – Βλάπτουν το ΝΑΤΟ οι διμερείς συμμαχίες της Αθήνας

Ο Ακάρ, κατέδειξε την ενόχληση της τουρκικής ηγεσίας για τις συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ

Τις τουρκικές αξιώσεις σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, επανέφερε ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε δηλώσεις του, αναφορικά με την συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής των Υπουργών Άμυνας του NATO και την συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

Ο Ακάρ, κατέδειξε παράλληλα την ενόχληση της τουρκικής ηγεσίας για τις συμφωνίες της Ελλάδας με Γαλλία και ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι βλάπτουν το ΝΑΤΟ, ενώ σε ότι αφορά τους εξοπλισμούς, ακολούθησε την τακτική «δύο μέτρα και δύο σταθμά», αναφέροντας ότι η εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας,   «στοχεύει εναντίον της Τουρκίας», ενώ η εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας του… «σημαίνει και την ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ».

«Βλάπτουν το ΝΑΤΟ»

Ειδικότερα σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολή», ο Ακάρ, αναφέρθηκε στην  συνάντησή του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο λέγοντας:

«Είχαμε μια θετική και εποικοδομητική συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας. Αναμένουμε να δούμε τα θετικά αποτελέσματα αυτής της συνάντησης τις επόμενες ημέρες».

Επανέλαβε ότι οι προκλητικές ενέργειες και η ρητορική που εντείνουν τις εντάσεις μεταξύ των δύο εθνών «δεν θα είναι ωφέλιμες»

«Έχουμε πει στους συνομιλητές μας και συνεχίζουμε να το λέμε, ότι ορισμένες πολιτικές προσωπικότητες και άνθρωποι εμφανίζονται στο προσκήνιο και μιλούν γ’ αυτό το ζήτημα και ότι αυτό πρέπει να αποτραπεί. Την ίδια στιγμή, με την ενθάρρυνση κάποιων χωρών, πραγματοποιούνται κάποιες ενέργειες, κυρίως εξοπλιστικές. Θέλουμε να κάνουμε γνωστό ότι αυτές οι ενέργειες δεν έχουν κανένα όφελος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Γιατί το λέμε αυτό; Προσπαθούμε να ζήσουμε μαζί, να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας, να επωφεληθούμε από τον πλούτο που είναι διαθέσιμος και να διασφαλίσουμε ότι οι χώρες μας ζουν με ασφάλεια και ευημερία. Εκτός από αυτό, όλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι παρόλο που είμαστε στο ΝΑΤΟ, η αναζήτηση διαφορετικών συμμαχιών θα βλάψει τόσο το ΝΑΤΟ όσο και τις διμερείς σχέσεις και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη».

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Σε ό,τι αφορά τους εξοπλισμούς, ο Ακάρ, ανέφερε: «Στην Ελλάδα λένε πως η εξοπλιστική ενίσχυση «δεν στοχεύει εναντίον της Τουρκίας». Τότε, ενάντια σε ποιον στοχεύει;». «Η Τουρκία δεν αποτέλεσε ποτέ απειλή για τους συμμάχους και τους εταίρους της, είναι ένας αξιόπιστος, ισχυρός και αποτελεσματικός σύμμαχος. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν όλοι. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να δούμε ότι η Ελλάδα, που έχει οικονομικά προβλήματα, μπαίνει σε τέτοιες περιπέτειες, που θα κάνουν τη ζωή του ελληνικού λαού ακόμη πιο δύσκολη» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα ωστόσο, αναφερόμενος στην εξοπλιστική ενίσχυση της χώρας του, υποστήριξε: «Η ενίσχυση της Τουρκίας και των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων σημαίνει και την ενίσχυση της άμυνας του ΝΑΤΟ».

Για τα F16

Νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Άμυνας, είχε αναφερθεί στην προσπάθεια της Άγκυρας να προχωρήσει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών F-16. Ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά ότι έχουν ξεκινήσει οι τεχνικές εργασίες και οι διαδικασίες τόσο για την προμήθεια των μαχητικών αεροσκαφών  F-16 Block 70 Viper από τις ΗΠΑ όσο και για τα κιτ εκσυγχρονισμού, που αφορούν τον υφιστάμενο στόλο μαχητικών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Sports in

Ειρωνική ανάρτηση της Τράμπζονσπορ προς τους παίκτες της Φενέρ: «Νομίζαμε ότι είσαστε ποδοσφαιριστές…»

Η… ειρωνική απάντηση της Τραμπζονσπόρ στους παίκτες της Φενέρμπαχτσε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024