Οι διάλογοι και το παρασκήνιο της συνάντησης των δύο υπουργών

Ίσως αυτή η νευρικότητα που επικρατεί στην Άγκυρα, μετά την υπογραφή αμυντικών συμφωνιών της Ελλάδας με την Γαλλία και τις ΗΠΑ προκαλεί αυτές τις προκλήσεις και τις απειλές έναντι της χώρας μας και της Κύπρου. Την ώρα που γράφονταν τούτες οι γραμμές έγινε γνωστή η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών με την οποία απροκάλυπτα απειλεί την Κύπρο ότι θα επέμβει επί του πεδίου σε περίπτωση που η Κυπριακή Δημοκρατία αρχίσει  σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ, την οποία η Τουρκία θεωρεί ότι είναι ΑΟΖ των… Τουρκοκυπρίων.

Νωρίτερα όμως στην Σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και (επίδοξος διάδοχος του Ερντογάν) Χουλουσί Ακάρ  πέταξε δημοσίως μια «μπηχτή» για τις συμφωνίες που υπέγραψε η Ελλάδα με την Γαλλία και τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι… υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ. Βεβαίως τέτοια δήλωση δεν θα έμενε αναπάντητη. Ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ζήτησε αμέσως τον λόγο και είπε στον κ. Ακάρ «εάν η Γαλλία και οι ΗΠΑ εκτιμούσαν ότι  το να υπογράψουν συμφωνία με την Ελλάδα υπονομεύεται το ΝΑΤΟ θα την υπέγραφαν; Δεν θα την υπέγραφαν».

Και το θέμα έκλεισε εκεί. Ή μάλλον δεν έκλεισε γιατί ο Ακάρ ζήτησε ξαφνικά  συνάντηση με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο. Άλλωστε φάνηκε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ πόσο απομονωμένη ήταν η Τουρκία. Ζήτησε όμως τη συνάντηση με… πονηριά.

Όλοι οι διάλογοι των δύο υπουργών

Είπε συγκεκριμένα ότι δεν θέλει να συναντήσει τον Έλληνα υπουργό Άμυνας μόνον του,   αλλά με αντιπροσωπεία, ώστε να αρχίσουν και στρατιωτικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες.  Ο κ. Παναγιωτόπουλος του είπε ότι εάν θέλει συνάντηση αυτή να γίνει ανάμεσα στους δύο υπουργούς Άμυνας:  Τελικά ο κ. Ακάρ δέχθηκε (άφησε μια αντιπροσωπεία 20 ατόμων έξω από την πόρτα) και με λίγη προσπάθεια που ο Έλληνας υπουργός Άμυνας «έπιανε» τα μέτρια αγγλικά του Τούρκου. Στη συνάντηση, που διήρκησε 20 λεπτά,  ο κ. Ακάρ ήταν όλο χαμόγελα και συγκαταβατικός λέγοντας να προωθήσουν οι δύο χώρες τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Επιμένοντας μάλιστα ότι το κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες πρέπει να βελτιωθεί. Δεν είπε κουβέντα για το προσφιλές το θέμα που είναι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Ο Έλληνας υπουργός όμως ήταν αυστηρός: «Δεν έχουν νόημα αυτές οι συζητήσεις όταν κάνουμε τη μια φορά ένα βήμα μπρος και την άλλη ένα βήμα πίσω. Δεν οδηγούν πουθενά. Το παν είναι να κάνουμε βήματα, έστω και μικρά στην αρχή, προς το μέλλον, ώστε πράγματι να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών». Επιπλέον ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε ότι είναι χρήσιμη η διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά για να γίνουν βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση απαιτείται βελτίωση του κλίματος και τήρηση των αρχών καλής γειτονίας. Τόνισε τη σημασία του σεβασμού της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της προσήλωσης στο Διεθνές Δίκαιο, που αποτελούν την αδιαμφισβήτητη εγγύηση για τη διαμόρφωση συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας στην περιοχή.

Πηγή: Βηματοδότης

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr