Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αυτά είναι τα 5 καλύτερα τραγούδια των ταινιών του Τζέιμς Μποντ

Αυτά είναι τα 5 καλύτερα τραγούδια των ταινιών του Τζέιμς Μποντ

Γίνεται Τζέιμς Μποντ χωρίς κατάλληλο soundtrack;

Τα τραγούδια ταινιών με θέμα τον Τζέιμς Μποντ είναι τα κινηματογραφικά ισοδύναμα των εξωφύλλων της σειράς βιβλίων και υποδηλώνουν εξοικείωση και πορεία με την υπόσχεση μιας συναρπαστικής νέας περιπέτειας για το πιο ακαταμάχητο κινηματογραφικό πράκτορα της δυτικής κουλτούρας.

Ανεξάρτητα από το πώς σκηνοθέτες ή ηθοποιοί βάζουν τη σφραγίδα της υπογραφής τους στο franchise, οι ταινίες του James Bond έχουν μια γνώριμη φόρμουλα.

Μπορούμε να περιμένουμε ότι οι εναρκτήριες σκηνές της ταινίας θα ανταποκρίνονται σε μερικές διαχρονικές παραδόσεις: η σεκάνς της κάννης του όπλου, το teaser πριν τον τίτλο και ίσως το πιο σημαντικό από όλα, οι εξαιρετικά στυλιζαρισμένοι τίτλοι τίτλων, σε ένα πρωτότυπο θεματικό τραγούδι.

Σωστά;

Τα μουσικά θέματα των ταινιών είναι η μυστική «συνταγή» των ταινιών: σε συνδυασμό με τους βομβιστικούς τίτλους, δίνουν τον τόνο στη δράση που έρχεται και μιλούν για την τρέχουσα εποχή του franchise. (Δεν θα άκουγες με τίποτα ένα σχεδόν ερωτικό, ειρωνικό και κιριλέ τραγούδι της εποχής του αβρού Κόνερι σε μια ταινία του αρρενωπού Κρέγκ, τελικά.)

Για κάθε μουσικό, η ηχογράφηση μιας μελωδίας Μποντ εγγυάται μια θέση στη μουσική ιστορία, ίσως ένα Όσκαρ, αλλά η ιστορία δεν θυμάται όλα τα τραγούδια (και ίσως κάποιες ταινίες) στοργικά.

Η πρώτη περιπέτεια του Μποντ στη μεγάλη οθόνη, του 1962, ο Δρ. Νο δεν είχε προηγούμενο να ακολουθήσει, και επομένως δεν χρειαζόταν βαρύγδουπους τίτλους που θα καθόριζαν το franchise. Μέχρι τη στιγμή που η τρίτη ταινία του franchise κυκλοφόρησε δύο χρόνια αργότερα, είχαμε ήδη τη Σίρλει Μπάσει να στιγματίζει με την ερμηνεία της το Goldfinger.

Κάθε Μποντ παίρνει την μουσική που του αξίζει, από τις ομαλές και αδιαπέραστες μελωδίες της εποχής του Κόνερυ μέχρι τα νωχελικά ραδιοφωνικά χιτάκια από τα χρόνια του Ντάνιελ Κρεγκ. Δεν χρειάζεται να έχετε δει το Spectre για να ξέρετε ότι το τραγούδι που έγραψε ο Σαμ Σμιθ αγγίζει το μοναδικό πάθος της ανανεωμένης σύγχρονης εκδοχής του χαρακτήρα. Κάθε τραγούδι δεν περιγράφει μόνο την ταινία, αλλά και την ζωή του πράκτορα, την εποχή, τον χαρακτήρα του.

Με το No Time to Die να είναι ήδη στις αίθουσες του κινηματογράφου, ανατρέχουμε στα 10 καλύτερα τραγούδια που «έντυσαν» τις περιπέτειες του πράκτορα 007

Shirley Bassey – Goldfinger, το αξεπέραστο

Paul McCartney & Wings – Live and Let Die, γιατί έδεσε αριστοτεχνικά μέχρι και στο American Hustle

Tina Turner – GoldenEye σκέφτεστε μεγαλύτερη ερωτικό jam από τα 90ς;

Adele – Skyfall στο σήμερα (αν όχι η Αντέλ, τότε ποια;)

Nancy Sinatra – You Only Live Twice γιατί ο τίτλος έγινε μότο και είναι το πιο σκοτεινά ρομαντικό τραγούδι των 60ς

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024