Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φυσικό αέριο – Η δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων στην ΕΕ και ο ρόλος της Καβάλας

Φυσικό αέριο – Η δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων στην ΕΕ και ο ρόλος της Καβάλας

Τι δήλωσε η επικεφαλής της Κομισιόν – Οι ελληνικές προτάσεις και η θέση της Ελλάδας

«Πρέπει βραχυπρόθεσμα να στηρίξουμε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί περισσότερο από το παγκόσμιο φαινόμενο της αύξησης των τιμών», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέτασαν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τί μέτρα πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί η αύξηση των τιμών», πρόσθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής, τονίζοντας ότι συμφωνήθηκε να εξεταστεί η δημιουργία στρατηγικού αποθέματος φυσικού αερίου, αλλά και οι πιθανότητες κοινών προμηθειών και η Επιτροπή να εντατικοποιήσει τις επαφές της με προμηθευτές.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι θα αξιολογηθεί η λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Ρύπων (ETS) και η Επιτροπή θα υποβάλει έκθεση τον Δεκέμβριο, λίγο πριν επανέλθουν στο θέμα της ενέργειας οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ στο μέλλον, η φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη ανανεώσιμη και καθαρή ενέργεια. «Η ενέργεια αυτή είναι 10 φορές πιο φτηνή σήμερα από ότι πριν από μία δεκαετία», είπε και τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης η ΕΕ χρειάζεται το φυσικό αέριο, αλλά και την πυρηνική ενέργεια. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την ταξινόμηση τον Δεκέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μελετήσει τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και την αγορά στο σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ETS), με τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA). Στη συνέχεια, η Επιτροπή θα αξιολογήσει εάν ορισμένες εμπορικές συμπεριφορές απαιτούν περαιτέρω ρυθμιστικά μέτρα.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι «ζητήσαμε από την Κομισιόν να αξιολογήσει πολύ σύντομα την αγορά ενέργειας, να εντοπίσει τυχόν στρεβλώσεις και να προτείνει και λύσεις για το πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τέτοιες απότομες μεταβολές στις τιμές» και προσέθεσε: «Η χώρα μας έχει προτείνει να αυξηθεί η δυνατότητα αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά και στο μέλλον να μπορούμε να αγοράζουμε από κοινού φυσικό αέριο ώστε να αυξήσουμε την διαπραγματευτική μας ισχύ έναντι των προμηθευτών φυσικού αερίου».

«Αποθήκη» φυσικού αερίου η Καβάλα

Μάλιστα ο πρωθυπουργός ερωτηθείς για το αν πρότεινε κάτι πιο συγκεκριμένο σε σχέση με τις υποδομές που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου στην ΕΕ, αναφέρθηκε στην αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα λέγοντας ότι ήδη δρομολογείται η εκχώρηση αυτού του έργου.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλυψε σε σχετική ερώτηση ότι τάχθηκε υπέρ της χρήσης της πυρηνικής ενέργειας από άλλες χώρες της ΕΕ υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι λόγω της σεισμικότητας της περιοχής μας η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποκτήσει ποτέ πυρηνική ενέργεια.

Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης η πυρηνική ενέργεια έχει μειονεκτήματα και πλεονεκτήματα, όπως το ότι παράγει καθαρή ενέργεια χωρίς εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και σε αυτό το πλαίσιο ανέφερε ότι «συντάσσομαι γιατί η πυρηνική ενέργεια έχει τη θέση της στο ευρωπαϊκό μείγμα παραγωγής ενέργειας».

Κόμβος LNG η Ελλάδα

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε επίσης τους υπόλοιπους για τις συζητήσεις – συμφωνίες με Αίγυπτο και Κύπρο για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις με τη Β. Αφρική αλλά και για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη είτε μέσω του αγωγού East Med είτε LNG από τα στο τέρμιναλς της Αιγύπτου προς Ευρώπη. Επίσης είπε πως μπορεί το LNG να αεριοποιείται στη Ρεβυθούσα και στο FSRU Αλεξανδρούπολης για να πηγαίνει στο εθνικό σύστημα φυσικού αερίου και από κει στην Ευρώπη.

Γεωπολιτικές εξελίξεις

Στη συνέχεια πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο.

«Είχα την ευκαιρία επίσης να επισημάνω στους εταίρους μας τη μεγάλη σημασία που αποκτά η λεκάνη της Μεσογείου σε ό,τι αφορά στο φυσικό αέριο. Επίσης η λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου μπορεί να μας δώσει και φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στο φόντο της συμφωνίας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδος και Αιγύπτου. Με τον τρόπο αυτό εξήγησα στους εταίρους μας πόση σημασία έχουν και οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όσο πιο γρήγορα μπορέσουμε να ισχυροποιήσουμε την παραγωγή μας σε ΑΠΕ τόσο περισσότερο θα φθάσουμε στο σημείο της ενεργειακής ασφάλειας» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ικανοποιημένος από το τελικό σχέδιο συμπερασμάτων σε ό,τι αφορά στο Μεταναστευτικό, καθώς όπως είπε «κατόπιν δικών μας πιέσεων υπάρχει ρητή αναφορά προς την Τουρκία να τηρήσει την Κοινή Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας» και «μάλιστα καλεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, την Επιτροπή να προτείνει νομικές αλλαγές, συγκεκριμένα μέτρα αλλά και χρηματοδότηση για την ασφαλέστερη φύλαξη των συνόρων μας».

«Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί και ουσιαστικοί στην φύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων δεν βλέπω τον λόγο γιατί παρεμβάσεις, όπως τα έργα που γίνονται αυτήν την ώρα στον Έβρο να μην μπορούν να χρηματοδοτηθούν από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό» σημείωσε ενώ επισήμανε επίσης πως «υπάρχει ρητή αναφορά κατά της εργαλειοποίησης μεταναστών και προσφύγων, όπως κάνει τώρα η Λευκορωσία».

Οι προτάσεις Ντράγκι

Στα κύρια θέματα που συζητήθηκαν στη σύνοδο κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι.

Ειδικότερα, σε σχέση με την αύξηση του κόστους της ενέργειας, ο Ντράγκι δήλωσε: «ήμασταν σαφείς σε ό,τι αφορά την ανάγκη να προετοιμαστεί αμέσως μια ολοκληρωμένη αποθήκευση των στρατηγικών αποθεμάτων. Πρέπει να προστατέψουμε όλες τις χώρες της ΕΕ με τον ίδιο τρόπο».

Πρόσθεσε ακόμη ότι «μακροπρόθεσμα πρέπει να στοχεύσουμε στη στρατηγική των ανανεώσιμων πηγών, αλλά όταν οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται, τίθεται και το πρόβλημα του πώς θα χρηματοδοτηθεί η πορεία αυτή. Είναι δύσκολο να στερηθούν άμεσα, πολλές χώρες, το φυσικό αέριο».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024