Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κοροναϊός - Ανοσοκατεσταλμένη από καρκίνο είχε συμπτώματα διάρκειας 335 ημερών

Κοροναϊός – Ανοσοκατεσταλμένη από καρκίνο είχε συμπτώματα διάρκειας 335 ημερών

Πρόκειται για την πιο μακρόχρονη περίπτωση Covid-19  που έχει καταγραφεί έως τώρα διεθνώς.

Μία 47χρονη γυναίκα στις ΗΠΑ, με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία στο παρελθόν είχε υποβληθεί σε επιτυχή αντικαρκινική θεραπεία για λέμφωμα, είχε στη συνέχεια νόσο Covid-19 με συμπτώματα διαρκείας 335 ημερών, δηλαδή σχεδόν ενός χρόνου. Πρόκειται για την πιο μακρόχρονη περίπτωση Covid-19  που έχει καταγραφεί έως τώρα διεθνώς.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη λοιμωξιολόγο δρα Βερονίκ Νούσενμπλατ του Εργαστηρίου Κλινικής Ανοσολογίας και Μικροβιολογίας των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο medRxiv, σύμφωνα με το «Science», ανέφεραν ότι η τόσο παρατεταμένη λοίμωξη μετέτρεψε τον οργανισμό της ασθενούς σε «εργαστήριο» μεταλλάξεων. Μεταξύ άλλων, βρήκαν στην ασθενή μία ασυνήθιστη μετάλλαξη πέρα από την πρωτεΐνη-ακίδα του ιού.

Η ασθενής είχε αρχικά αρρωστήσει και νοσηλευθεί την άνοιξη του 2020. Αντί, όμως, να αναρρώσει στην πορεία, μολονότι περνούσαν οι μήνες, συνέχισε να χρειάζεται χορήγηση οξυγόνου στο σπίτι της, πλέον, καθώς συνέχισε να έχει δύσπνοια και βήχα. Μερικές φορές ένιωθε καλύτερα και άλλες χειρότερα.

Τα διαδοχικά τεστ Covid-19 έδειχναν ότι ήταν θετική στον κορονοϊό, αν και οριακά. Η περιπέτειά της, που κράτησε σχεδόν ένα έτος, αποτέλεσε μία μοναδική περίπτωση μελέτης για το πόσο μπορεί να διαρκέσει μία λοίμωξη Covid-19 και πώς ο ιός μπορεί να εξελιχθεί μέσα στο σώμα ενός ασθενούς.

Η γυναίκα είχε κάνει επιτυχή επιθετική αντικαρκινική ανοσοθεραπεία (CART-T cell) προ τριετίας για το λέμφωμά της, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μείνει με πολύ λίγα ανοσοκύτταρα Β και, κατά συνέπεια, το ανοσοποιητικό σύστημά της δεν λειτουργούσε σωστά. Η ασθενής είχε στη συνέχεια μολυνθεί από ένα από τα αρχικά στελέχη του κορονοϊού, το οποίο έως τις αρχές του 2021 δεν κυκλοφορούσε πια.

Πώς ξεπέρασε τον κοροναϊό

Τελικά, μετά από μία δεύτερη νοσηλεία και περαιτέρω θεραπεία με ρεμδεσιβίρη και πλάσμα αίματος αναρρωσάντων, οι πνεύμονές της βελτιώθηκαν και η φλεγμονή υποχώρησε. Τα επόμενα διαδοχικά τεστ Covid-19 ήταν αρνητικά και τα συμπτώματά της είχαν υποχωρήσει σημαντικά, με αποτέλεσμα η δρ Νούσενμπλατ να πειστεί ότι η λοίμωξη είχε πια «καθαρίσει».

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι θεραπείες που οδηγούν σε μείωση των κυττάρων Β μπορεί να οδηγήσουν σε παρατεταμένη νόσο Covid-19 και κατ’ επέκταση σε διευκόλυνση της εξέλιξης και μετάλλαξης του κοροναϊού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024