Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η ακρίβεια και οι δημοσκοπήσεις

Η ακρίβεια και οι δημοσκοπήσεις

Οι φόβοι της πληθωριστικής έκρηξης

Εδώ και έξι μήνες οι αναλυτές των ξένων οίκων προειδοποιούσαν για την επερχόμενη πληθωριστική έκρηξη, μόλις ο κόσμος αισθανθεί ότι η πανδημία τέθηκε υπό έλεγχο.

Τις προειδοποιήσεις όμως αυτές και την αλυσιδωτή αντίδραση που πυροδοτούν οι πληθωριστικές πιέσεις που εκδηλώνονται στην ενέργεια, στα τρόφιμα και σε όλα τα εμπορεύματα διαβρώνοντας τα εισοδήματα και τις οικονομίες που υποφέρουν από τα ελλείμματα στο ισοζύγιό τους, οι οικονομικοί υπουργοί έκαναν πως δεν τις άκουγαν. Ελεγαν ότι είναι υπερβολές και ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Η τελευταία θέση τους είναι ότι πρόκειται για ένα φαινόμενο παροδικό, κιόλα θα είναι μέλι-γάλα για τα νοικοκυριά σε λίγους μήνες.

Με κάθε τρόπο αποφεύγουν την αλήθεια, την ωμή πραγματικότητα που μας δείχνει με αριθμούς ότι ο πληθωρισμός και τα φαινόμενα κερδοσκοπίας που τον ακολουθούν, ειδικά στις ρηχές οικονομίες όπως η ελληνική, «καταπίνουν» τα καθηλωμένα εδώ και μια δεκαετία εισοδήματα, τις καταθέσεις των νοικοκυριών που έχουν μηδενικά επιτόκια, αλλά και τα πυροσβεστικά μέτρα που εξήγγειλαν, δηλαδή την επιδότηση 18 ευρώ τον μήνα στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και του φυσικού αερίου που φαντάζουν ως «ψίχουλα».

Οι ίδιοι πολιτικοί αν παρατηρούσαν προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις θα έβλεπαν εδώ και έναν μήνα ότι η ακρίβεια και η αγωνία για την οικονομία είναι το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα των πολιτών – πάνω και από τις εξελίξεις στην πανδημία – και αν έβγαιναν από το «κουτί της ωραιοποίησης» θα το προσέγγιζαν διαφορετικά. Με ουσιαστικά μέτρα στήριξης των εισοδημάτων και κυρίως των καθηλωμένων μισθών και επιδομάτων ανεργίας.

Πώς όμως να το δουν, όταν διαβάζουν τις δημοσκοπήσεις από το τέλος προς την αρχή, ανατρέχοντας στην ακροτελεύτια ερώτηση «αν γίνονταν σήμερα εκλογές, τι θα ψηφίζατε;» για να ικανοποιήσουν το εγώ τους, να επιβεβαιώσουν τη θέση εξουσίας, ακόμη κι αν και οι ίδιοι αναρωτιούνται «μπας και οι δημοσκόποι είναι μιλημένοι;..».

Ασφαλώς κάτι περισσότερο θα γνωρίζουν…

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024