Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Περιορισμένες προσλήψεις και χρηματοδότηση στα νοσοκομεία Πειραιά και νησιών

Περιορισμένες προσλήψεις και χρηματοδότηση στα νοσοκομεία Πειραιά και νησιών

Συνάντηση του διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας με αντιπροσωπεία της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) για τα προβλήματα από την έλλειψη προσωπικού και την ελλιπή χρηματοδότηση του ΕΣΥ

Προκηρύξεις για την κάλυψη μονίμων θέσεων προσωπικού στα νοσοκομεία της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων έχουν ήδη προχωρήσει από την 2η ΥΠΕ, στο πλαίσιο των κυβερνητικών εξαγγελιών για κάλυψη 4.000 θέσεων νοσηλευτών στο ΕΣΥ και 910 λοιπού προσωπικού.

Παράλληλα θα διατεθεί το ποσοστό 8% της τακτικής επιχορήγησης των νοσοκομείων που είχε κρατηθεί, ενώ διερευνάται το ενδεχόμενο έκτακτης επιχορήγησης των νοσοκομείων, κάτι το οποίο αναμένεται να αποφασιστεί περί τα μέσα με τέλη Νοεμβρίου.

Τα παραπάνω ανέφερε στην αντιπροσωπεία των νοσοκομειακών γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησής τους.

Στη διάρκεια της συζήτησης, οι δύο πλευρές τόνισαν τα προβλήματα έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία της περιφέρειας, όπως εξάλλου συμβαίνει και στο λοιπό ΕΣΥ.

Νοσοκομεία Βούλας, Μεταξά, Θριάσιο

Ειδικά για τα νοσοκομεία της περιφέρειας Πειραιά συζητήθηκαν:

Η κατάργηση της ορθοπεδικής εφημερίας του Ασκληπιείου Βούλας σε 24ωρη βάση, για την οποία ο διοικητής εισηγείται την επέκταση του ωραρίου ανοικτής εφημερίας πέραν της 3 το μεσημέρι που είναι σήμερα και μέχρι τις 10 το βράδυ, με στόχο να πραγματοποιείται δηλαδή, μεικτή εφημερία.

Οι ελλείψεις στο ογκολογικό νοσοκομείο «Μεταξά», για το οποίοι οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ κατέθεσαν το υπόμνημα της 5μελούς επιτροπής της Ένωσης. Το υπόμνημα αφορά τα προβλήματα του κάθε τμήματος του Νοσοκομείου, ξεχωριστά. Τονίζονται ιδιαίτερα οι ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, γεγονός που έχει προκαλέσει τη μείωση των τακτικών χειρουργείων, η έλλειψη γιατρών στη μονάδα μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών. Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ τόνισαν την ανάγκη άμεσων προσλήψεων μόνιμου προσωπικού καθώς το νοσοκομείο διαχειρίζεται ασθενείς με σοβαρά και εξειδικευμένα προβλήματα.

Οι ελλείψεις στις πνευμονολογικές κλινικές της 2ης ΥΠΕ. Οι γιατροί παρατηρούν τεράστιες ελλείψεις στις πνευμονολογικές κλινικές, με αποτέλεσμα οι γιατροί που υπηρετούν σε αυτές να εφημερεύουν με σχετική εντολή.  Ήδη ο διοικητής της ΥΠΕ ενημέρωσε τους νοσοκομειακούς γιατρούς πως υπέγραψε για την τοποθέτηση δύο πνευμονολόγων για το Θριάσιο, όπου υπήρχε σοβαρό πρόβλημα.

Ελλείψεις προσωπικού

Οι ελλείψεις προσωπικού προκαλούν πρόσθετα προβλήματα στο σύνολο των υγειονομικών δομών της 2ης ΥΠΕ. Στο πλαίσιο των επικείμενων προσλήψεων, ο κ. Ροϊλός, δεσμεύθηκε να στείλει στην ΕΙΝΑΠ την κατάσταση με τις νέες προσλήψεις, ανά νοσοκομείο και σε ποιο στάδιο βρίσκεται η προκήρυξη της κάθε θέσης.

Σε ότι αφορά τις καλοκαιρινές μετακινήσεις γιατρών στα νοσοκομεία των νησιών, οι εκπρόσωποι των γιατρών επεσήμαναν ότι είχαν επιπτώσεις στα τακτικά χειρουργεία, όμως ο κ. Ροϊλός δήλωσε πως δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά, λόγω τουρισμού.

Με αφορμή την αλλαγή του οργανισμού στο νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Αγ. Βαρβάρα», που διασυνδέεται πλέον με το Αττικό νοσοκομείο, αντί του Νοσοκομείου Νίκαιας που ήταν συνδεδεμένο από το 2012 μέχρι τώρα, ο κ. Ροϊλός δεσμεύθηκε ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν μετακινήσεις προσωπικού προς το Αττικό και ότι οι υπαγόμενοι στο νοσοκομείο Αγ. Βαρβάρας, θα παραμένουν στην υπηρεσία τους στο νοσοκομείο Νίκαιας. Διευκρίνισε όμως, ότι η αλλαγή του οργανισμού θα προχωρήσει και το νοσοκομείο Αγ. Βαρβάρας θα διασυνδεθεί με το Αττικό.

Χρηματοδότηση

Οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ ζήτησαν την πληρωμή δεδουλευμένων πρόσθετων εφημεριών χωρίς περικοπές και πλαφόν, και ο κ. Ροϊλός, απάντησε ότι το θέμα έχει συζητηθεί με τη νομική υπηρεσία και προσπαθεί να βρεθεί λύση. Έγινε αναφορά σε πρόσφατη κυβερνητική ρύθμιση με την οποία το πλαφόν των πρόσθετων εφημεριών ανά ΥΠΕ ανεβαίνει από 9% σε 15% αναδρομικά, όμως μόνο μέχρι τις 30/6/21.

Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση των νοσοκομείων ξεχωριστά, καθώς τα κονδύλια των λειτουργικών δαπανών έχουν εξαντληθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Ο κ. Ροϊλός απάντησε ότι η συμπληρωματική επιχορήγηση του 8% θα δοθεί άμεσα, όμως οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ υπογράμμισαν πως τα προβλεπόμενα ποσά, απέχουν πολύ από τις πραγματικές ανάγκες. Σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνάται το ενδεχόμενο έκτακτης επιχορήγησης των νοσοκομείων, όμως κάτι τέτοιο δεν έχει αποφασιστεί ακόμη και η σχετική απόφαση παραπέμπεται για τα μέσα ή τέλη Νοεμβρίου.

Εμβολιασμοί στα νοσοκομεία

Σε ότι αφορά την εξέλιξη του εμβολιαστικού προγράμματος για τον κοροναϊό, οι εκπρόσωποι της ΕΙΝΑΠ ζήτησαν την άμεση κατάργηση των εμβολιαστικών ιατρείων στα νοσοκομεία λόγω μείωσης του αριθμού των ραντεβού και τη παραπομπή των εμβολιασμών στα Κέντρα Υγείας. Ο κ. Ροϊλός επεσήμανε ότι πρόκειται για  θέμα που πρέπει να αποφασιστεί από την πολιτική ηγεσία.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024