Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πανεπιστημιακές κλινικές - Αποστρατεύονται ή όχι από τη μάχη κατά του κοροναϊού; Τι απαντά η Γκάγκα

Πανεπιστημιακές κλινικές – Αποστρατεύονται ή όχι από τη μάχη κατά του κοροναϊού; Τι απαντά η Γκάγκα

Τις έντονες αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών προκάλεσε το έγγραφο της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σύμφωνα με το οποίο ενημερώνουν ότι οι πανεπιστημιακές κλινικές δεν θα δέχονται πλέον περιστατικά κοροναϊού

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την απόφαση της Ιατρικής Σχολής Αθηνών να δηλώσει ότι θα σταματήσει να νοσηλεύει στις πανεπιστημιακές κλινικές ασθενείς με κοροναϊό, με την ΕΙΝΑΠ και την ΟΕΝΓΕ να μιλούν ότι πρόκειται για απαράδεκτη στάση, χαρακτηρίζοντάς τη λιποταξία.

Το αρχικό έγγραφο παρουσιάζεται ως ομόφωνη απόφαση της συνέλευσης της ιατρικής σχολής με ημερομηνία 31/08/21 και είχε κοινοποιηθεί ως «εξαιρετικά επείγον» στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας και στους διοικητές της 1ης και 2ης ΥΠε, σύμφωνα με την ΕΙΝΑΠ.

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία των καθηγητών Ιατρικής της Αθήνας, το έργο των πανεπιστημιακών κλινικών είναι να εκπαιδεύουν νέους γιατρούς. Ωστόσο οι νοσοκομειακοί γιατροί αντεπιτίθενται λέγοντας πως το 75% των ειδικευόμενων γιατρών εκπαιδεύεται σε τμήματα του ΕΣΥ.

Οι αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών

«Το έγγραφο αυτό συνιστά πράξη μονομερούς κήρυξης λιποταξίας από τη μάχη ενάντια στην πανδημία η οποία καθόλου δεν τιμά τους πανεπιστημιακούς γιατρούς, πολλοί από τους οποίους είμαστε σίγουροι ότι διαφωνούν με αυτή την κίνηση και θεωρούμε εξαιρετικά θλιβερό το ότι δεν έχουν εκφράσει ακόμα δημοσίως τη διαφωνία τους», αναφέρει η ΕΙΝΑΠ.

Αντίστοιχα, η ΟΕΝΓΕ σημειώνει ότι «προσβάλλουν βάναυσα τους γιατρούς του ΕΣΥ οι υποδείξεις των «αξιότιμων» καθηγητών για τα πρωτόκολλα κριτηρίων εισαγωγής και εξιτηρίων ώστε να υπάρξει εξορθολογισμός στους χρόνους νοσηλείας των ασθενών σε όλα τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν Covid περιστατικά».

Ό, τι πιο ανεύθυνο έχει ανακοινωθεί

Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη επανήλθε σήμερα στο θέμα με συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 98.9.

Η εισήγηση που έγινε από τον πρόεδρο της ιατρικής σχολής, τα τμήματα και οι κλινικές του εθνικού συστήματος να είναι non covid και να μην δέχονται ασθενείς με κορωνοϊό, είναι τραγική και απαράδεκτη. Η απόφαση αυτή είναι ότι πιο ανεύθυνο έχει ανακοινωθεί.» ειπε.

Στη συνέχεια η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, συμβούλεψε τον νέο πρόεδρο της σχολής, που είναι νέος στη θέση αυτή, να προσέχει που βάζει στο μέλλον την υπογραφή του.

«Η Ελλάδα σώθηκε από τους νοσοκομειακούς γιατρούς που ήταν για 18 μήνες μαζί με και τους ειδικευόμενους και παλεύανε με τη νόσο», τόνισε η κ. Παγώνη, ενώ στη συνέχεια πρόσθεσε, ότι:

«Το 75% των ειδικευμένων που εκπαιδεύονται, είναι αυτοί που αντιμετώπισαν μια νόσο, ανεξαρτήτου ειδικότητας, και είναι κρίμα να βγαίνουν οι πανεπιστημιακοί να λένε για εκπαίδευση, όταν εμείς ακόμα έχουμε την εκπαίδευση αυτών και πλέον είναι ντροπή να βγαίνουν τέτοια χαρτιά για συναδέλφους που έδωσαν μάχες 18 μήνες, είναι ντροπή αυτοί οι συνάδελφοι που σε δυο χρόνια θα βρίσκονται στα εξωτερικά ιατρεία να δέχονται τέτοια συμπεριφορά».

Η απάντηση της Μίνας Γκάγκα

Δεν έχει γίνει καμία αίτηση σε κανένα νοσοκομείο από πανεπιστημιακές κλινικές να μειώσουν τα κρεβάτια τους και δεν έχουν μειωθεί πουθενά στην Ελλάδα τα κρεβάτια των πανεπιστημιακών κλινικών που θεραπεύουν Covid-19″. Αυτό δήλωσε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, όταν ρωτήθηκε για την κοινοποίηση εγγράφου από την Ιατρική Σχολή Αθήνας σε νοσοκομεία της Αττικής, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν θα γίνονται δεκτοί ασθενείς με Covid-19 στις πανεπιστημιακές κλινικές οι οποίες έχουν και εκπαιδευτικό έργο.

«Στην αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας ξεκινήσαμε μαζί, Πανεπιστήμιο και ΕΣΥ, μέσα στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Έτσι αντιμετωπίσαμε τους αρρώστους, έτσι τα καταφέραμε πολύ καλά και έτσι θα συνεχίσουμε», ανέφερε η κυρία Γκάγκα.

Πρόσθεσε ότι «είναι φυσικό οι πανεπιστημιακές κλινικές, τώρα που ξεκινούν, και οι φοιτητές να θέλουν να έχουν και τα περιστατικά για να μπορούν να κάνουν εκπαίδευση». Η αναπληρωτής υπουργός Υγείας κατέληξε ότι η προσοχή θα είναι στραμμένη και στους ασθενείς με Covid-19 και στους ασθενείς με τα υπόλοιπα νοσήματα και θα αντιμετωπίζονται όλοι στην ώρα τους και η εκπαίδευση θα συνεχίσει κανονικά.

Αναφορά στη Βουλή από τον Α. Ξανθό

Πάντως αναφορά στη Βουλή κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ανδρέας Ξανθός, με βάση τις καταγγελίες της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ). Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των γιατρών του ΕΣΥ, η Ιατρική Σχολή της Αθήνας αποφάσισε μονομερώς να εξαιρεθούν οι πανεπιστημιακές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων από τη νοσηλεία περιστατικών Covid-19.

«Είναι απαράδεκτο, με οποιοδήποτε πρόσχημα, να αρνούνται οι πανεπιστημιακοί γιατροί να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του νέου επιδημικού κύματος και να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του ΕΣΥ σε περίοδο αυξανόμενης πίεσης προς τα δημόσια νοσοκομεία. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί στη νέα φάση είναι ο συνδυασμός της αποτελεσματικής φροντίδας των ασθενών με Covid-19 και της αξιόπιστης κάλυψης όλων των υπόλοιπων υγειονομικών αναγκών της κοινωνίας, αποφεύγοντας με κάθε τρόπο το «εσωτερικό lockdown» των δημόσιων δομών υγείας και την μονομερή επικέντρωση του ΕΣΥ στην πανδημία», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Ξανθός.

Sports in

Αυτοί οι διαιτητές σφυρίζουν τα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ και Παναθηναϊκός – Άρης

Η ΚΕΔ έκανε πριν από λίγο γνωστούς τους ορισμούς της για την 8η αγωνιστική των playoffs της Superleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024