Η αποφυλάκιση Πατέλη που έχει καταδικαστεί σε 10 χρόνια κάθειρξης προκαλεί σφοδρές αντιδράσεις από τους δικηγόρους της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά και από τις αντιφασιστικές οργανώσεις

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου της Αθήνας να κάνει δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του πυρηνάρχη της Χρυσής Αυγής στη Νίκαια, Γιώργου Πατέλη. Οι δικηγόροι της Πολιτικής Αγωγής στη δίκη της Χρυσής Αυγής, Κώστας Παπαδάκης και Θανάσης Καμπαγιάννης κάνουν λόγο για απαράδεκτη απόφαση, που μάλιστα δεν συνηθίζεται καθόλου για αδικήματα τέτοιας φύσης και για καταδικασμένους με τέτοιες ποινές.

Ο Πατέλης είναι ο τρίτος χρυσαυγίτης που αποφυλακίζεται μετά τον Τσακανίκα και τον Παπαβασιλείου. Ο Πατέλης είναι επαγγελματικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής, ήταν πυρηνάρχης στη Νίκαια και έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε κάθειρξη 10 χρόνων για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για συνέργεια στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Παπαδάκης: Επικεφαλής των ταγμάτων εφόδου στη Νίκαια

Ο Κώστας Παπαδάκης, μιλώντας στο in.gr, επεσήμανε πως πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση καθώς αποφυλακίζεται ένα επαγγελματικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης, που ηγούνταν των ταγμάτων εφόδου στη Νίκαια. Πρόκειται για την περιοχή που η Χρυσή Αυγή είχε εξαπολύσει τις περισσότερες επιθέσεις της και ένας από τους βασικούς οργανωτές ήταν ο Πατέλης. Όπως αναφέρει, ο Πατέλης που καταδικάστηκε πρωτόδικα σε 10 χρόνια, έμεινε στη φυλακή λιγότερο από ένα έτος – εξαιρουμένου του 18μηνου της προφυλάκισης –  και αφήνεται ελεύθερος, κάτι που δεν είναι καθόλου συνηθισμένο σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

«Η μη συμμόρφωση της κυβέρνησης στην ιστορική καταδικαστική απόφαση, με τη λειτουργία των γραφείων της Χρυσής Αυγής, με την επανεμφάνιση φασιστικών συμμοριών, αλλά και η αντιπροσφυγική και εθνικιστική πολιτική που ακολουθείται, ανοίγει τον δρόμο στην επανανομιμοποίηση των φασιστών και των ταγμάτων εφόδου. Η απόφαση αυτή αποτελεί πρόκληση για όλους όσοι πάλεψαν να μπει φυλακή η εγκληματική οργάνωση».

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης σε ανάρτησή του αναφέρεται σε Δικαιοσύνη που λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, και για μια απόφαση που αφήνει ελεύθερο ως μη ύποπτο τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων, τον πυρηνάρχη της Νίκαιας Πατέλη, γνωστό και από το: «ό, τι κινείται σφάζεται». Την ίδια στιγμή καλεί σε μαζική κινητοποίηση ενόψει του Εφετείου.

Η ανάρτηση του Θανάση Καμπαγιάννη

Η δική τους, μακρινή δικαιοσύνη

Δικαστές που κρίνουν ότι ο πρωτοδίκως καταδικασθείς δεν είναι ύποπτος τέλεσης νέων εγκλημάτων, αν και αυτός έχει καταδικαστεί για συνέργεια σε ανθρωποκτονία και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση που δρούσε με το δόγμα «ό,τι κινείται σφάζεται» (Μικρή λεπτομέρεια: το δόγμα δίδασκε στα μέλη ο πρωτοδίκως καταδικασθείς). Εισαγγελείς που υμνούν το τεκμήριο της αθωότητας μέχρι το αμετάκλητο της καταδίκης. Ψυχιατρικές πραγματογνωμοσύνες και κοινωνικοί λόγοι που λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν από την έδρα. Αναστολή της πρωτόδικης ποινής μέχρι την εκδίκαση της έφεσης, το πολυπόθητο 497 του ΚΠΔ, που μάταια ζητείται σε τόσες και τόσες υποθέσεις ήσσονος σημασίας, χορηγείται σε βαρύτατης απαξίας αξιόποινες πράξεις.

Μέχρι να δούμε τη δικαιοσύνη να λειτουργεί έτσι στην δικαστηριακή καθημερινότητα… μέχρι τότε: σήμερα η δικαστική εξουσία έβγαλε από τη φυλακή (με θετική εισαγγελική πρόταση και απόφαση κατά πλειοψηφία) τον οργανωτή του χρυσαυγίτικου τάγματος εφόδου που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα. Μια δική τους δικαιοσύνη, μια άλλη δικαιοσύνη, τόσο μακρινή για τα δεδομένα του ποινικού μας συστήματος, για την ακρίβεια δύο δικαιοσύνες: δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Διαβάστε επίσης: Αιγύπτιοι αλιεργάτες – Με το δίκιο μας και την αλληλεγγύη βάλαμε τη Χρυσή Αυγή στη φυλακή και οι γειτονιές ανάσαναν

Ποτέ δεν είχαμε αυταπάτες: δεν υπάρχει πίσω από αυτή την υπόθεση μια ισχυρή φαμίλια που έχει χάσει τον άνθρωπό της – υπάρχει μια λαϊκή οικογένεια από το Κερατσίνι. Δεν υπάρχει η πρεσβεία μιας ισχυρής χώρας που να τρώει τον κόσμο με τα τηλέφωνά της – υπάρχει μόνο η φωνή του αντιφασιστικού κινήματος. Δεν υπάρχει το φόβητρο της αντιτρομοκρατικής και των εισαγγελέων της – υπάρχει μόνο το αίτημα για δικαιοσύνη που ανάγκασε το κράτος, αλλά ποτέ δεν το μετασχημάτισε.

Κανένας θεσμός της αστικής κοινωνίας, καμία εξουσία, δεν πρόκειται να σταθεί αποφασιστικά απέναντι στη φασιστική απειλή. Μόνο η δράση ενός εξωθεσμικού, δημοκρατικού κινήματος αποτελεί ικανή συνθήκη για το τσάκισμα του φασισμού. Αυτό το κίνημα οργανώνουμε, με τη δική του πολιτική, τους δικούς του στόχους, τους δικούς του θεσμούς. Και ένα από τα καθήκοντα αυτού του κινήματος είναι και η παρέμβαση στο Εφετείο της μεγάλης δίκης της Χρυσής Αυγής που (μην ξεχνιόμαστε) θα αρχίσει τους επόμενους μήνες: για να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί που σφάγιασαν μετανάστες, μουσικούς, συνδικαλιστές και αντιφασίστες, θα επιστρέψουν στη φυλακή για να εκτίσουν το σύνολο της ανασταλείσας ποινής τους.

ΚΕΕΡΦΑ: Η αποφυλάκιση είναι μαχαίρι στα θύματα – Θα μας βρούνε μπροστά τους

Έντονες αντιδράσεις και από τις αντιφασιστικές οργανώσεις για την αποφυλάκιση του πυρηνάρχη Πατέλη. Η ΚΕΕΡΦΑ σε ανακοίνωσή της αναφέρεται σε ανοχή της κυβέρνησης στις δράσεις των φασιστών. «Αντί να αποζημιώνονται τα θύματα, αποφυλακίζονται οι φασίστες», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή της.

Η αποφυλάκιση Πατέλη είναι μαχαιριά της κυβέρνησης της ΝΔ σε βάρος του αντιφασιστικού κινήματος

Η αποφυλάκιση του νεοναζί Πατέλη, του επικεφαλής του πιο σκληρού τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής της Νίκαιας, του τάγματος που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα, είναι μια μαχαιριά σε βάρος των οικογενειών των θυμάτων, της Μάγδας Φύσσας, του Χαντίμ Χουσείν, της Σουγκράν Μπίμπι και ολόκληρου του αντιφασιστικού και δημοκρατικού κινήματος που απαίτησε οι φονιάδες νεοναζί να πάνε φυλακή.

Η ανοχή της κυβέρνησης στη δράση των φασιστών, με τις πρόσφατες επιθέσεις στην Σταυρούπολη, στον Εύοσμο, το Ν. Ηράκλειο έδωσε το πράσινο φως για να αποφυλακίζονται οι δολοφόνοι της Χρυσής Αυγής που καταδικάστηκαν για την συμμετοχή τους στις δολοφονικές επιθέσεις και στην διεύθυνση της εγκληματικής οργάνωσης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, στη βαθιά της απομόνωση και μπροστά στην κλιμακούμενη αντίσταση των εργαζόμενων και της νεολαίας, στα νοσοκομεία, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια δεν διστάζει να καλύπτει τους φασίστες με τις θεωρίες των δύο άκρων που καταλήγουν να κάνουν πλάτες σε φασίστες, σαν και τον Πατέλη, τον νεοναζί που δήλωνε ως λοχαγός των ταγμάτων εφόδου “ό,τι κινείται σφάζεται”.

Είναι απαράδεκτο αντί να αποζημιώνονται τα θύματα των φασιστών με απόφαση της Βουλής, αντί να κλείσουν τα γραφεία-ορμητήρια της ΧΑ, να αποφυλακίζονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης οι φασίστες.

Δεν θα αφήσουμε την ΝΔ, στη βαθιά κρίση της και απομόνωση της να παίζει το χαρτί του ρατσισμού, των πνιγμών προσφύγων στα σύνορα των φυλακίσεων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, της καταστολής των δημοκρατικών ελευθεριών και την ίδια ώρα να κάνει πλάτες στους φασίστες, να βάζει την Αστυνομία να επιτίθεται στις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις όπως στις 9 Οκτώβρη στην Ομόνοια.

Το αντιφασιστικό κίνημα έχει την δύναμη να τσακίσει τους φασίστες και να σαρώσει τα σχέδια της κυβέρνησης της καταστολής, του ρατσισμού, του σεξισμού που ανοίγει το δρόμο ξανά στους φασίστες.

Θα μας βρούνε μπροστά τους!

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr