Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το Γαλάτσι από την Παιανία χωρίζουν…3500000 ευρώ

Το Γαλάτσι από την Παιανία χωρίζουν…3500000 ευρώ

Την δυσαρέσκεια του εξέφρασε ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης, αναφορικά με την κατανομή-ανισοκατανομή τη χαρακτήρισε- των κεντρικών αυτοτελών πόρων, παρουσία συναδέλφων του κατά την διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη συγκρίνοντας τα χρήματα που λαμβάνει ο Δήμος που διοικεί σε σχέση με τον Δήμο Γαλατσίου

«Ο δήμος Παιανίας έχει χαρακτηριστικά περιφέρειας. Η έκταση του είναι 48 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι ΚΑΠ που λαμβάνει σε ετήσια βάση είναι 2.300.000 ευρώ.  Σε αντίστοιχο δήμο και αναφέρομαι σε δήμο της Αττικής και χωρίς να θέλω να ποινικοποιήσω τον δήμαρχο που παίρνει περισσότερες ΚΑΠ από εμένα και αναφέρομαι στο δήμο Γαλατσίου που έχει έκταση 4 τετραγωνικά χιλιόμετρα αλλά με 60 χιλιάδες κατοίκους, ενώ ο Δήμος Παιανίας σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είχε 27000 πληθυσμό, παίρνει 5.800.000 ευρώ» δήλωσε αρχικά ο Δήμαρχος Παιανίας. «Οι ανάγκες του Δήμου Παιανίας και κάθε δήμου με τα δικά μας χαρακτηριστικά όπως αραιή και χαμηλή δόμηση, αλλά και μεγάλες ημιαστικές και αγροτικές περιοχές είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με έναν αμιγώς αστικό δήμο» συμπλήρωσε και πράγματι Δήμοι με το προφίλ της Παιανίας έχουν ιδιαιτερότητες και θα ήταν χρήσιμο να αξιολογηθούν εκ νέου οι ανάγκες τους από τους αρμοδίους της κεντρικής διοίκησης της χώρας.

Ο κ. Μάδης συμπλήρωσε «Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι επ ουδενί δεν μπορούν να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες και το κυριότερο. Εδώ δεν μιλάμε για μια αμιγώς αγροτική περιοχή αλλά μια περιοχή σύνθετη. Έχει οικιστικό ιστό, αποτελείται από δυο κοινότητες, έχει οικιστικές ενώσεις σε κάποιες απομακρυσμένες περιοχές της ευρύτερης περιφέρειας και αν μη τι άλλο αυτό θα πρέπει κ. Παπαστεργίου πρόεδρε της ΚΕΔΕ να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ’ όψη σε ότι αφορά τις κατανομές που θα προκύψουν για την επόμενη περίοδο από το 2022 και μετά.

Σε σχέση με άλλους Δημάρχους που εκφράστηκαν στο συνέδριο ίσως είμαι και ο λιγότερος έμπειρος. Πρέπει να αναφερθώ και σε ένα εξίσου σημαντικό θέμα. Κάποιοι μπήκαμε στη διαδικασία να συστήσουμε αναπτυξιακούς οργανισμούς. Στη δική μου περιοχή με δήμους που γειτνιάζουμε και αναφέρομαι στην υποστελέχωση και τίποτα παραπάνω, είπαμε με τον δήμαρχο Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, τον δήμαρχο Σπάτων-Αρτέμιδας και τον δήμαρχο Κρωπίας να κάνουμε έναν αναπτυξιακό οργανισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που η υποστελέχωση των δήμων αδυνατεί να επιλύσει. Εκεί όμως προκύπτουν διάφορα θεματάκια.

Το πρώτο που έχουμε επισημάνει είναι η διαδικασία μετακίνησης των υπαλλήλων. Δεν υπάρχει μέριμνα για τους έχοντες θέσεις ευθύνης ώστε να διατηρούν την μοριοδότηση τους και την αξιολόγηση τους σε σχέση με την υπηρεσιακή τους εξέλιξη. Κάποια στιγμή είπαμε όποιος έχει την δυνατότητα να δώσει κάποιους υπαλλήλους προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία, να ενεργοποιήσουμε την αναπτυξιακή ώστε να τρέξουμε τις διαδικασίες για έργα τα οποία εξελίσσονται.

Επίσης, πρέπει να υπάρχει και πρόβλεψη για αποζημίωση των θέσεων ευθύνης που αναλαμβάνουμε. Κλείνοντας να πω πως πρέπει να γίνει μια αποσαφήνιση για την υποχρέωση εγγραφής των ΑΟΤΑ στο μητρώο επιχειρήσεων ΟΤΑ, για την δυνατότητα υπογραφής του προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου που απασχολείται στους οργανισμούς και κυρίως αν οι ΑΟΤΑ μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με τους ΟΤΑ για την διενέργεια διαγωνισμών και στη συνέχεια την επίβλεψη των έργων ως επιβλέπουσες αρχές», είπε κλείνοντας ο Δήμαρχος Παιανίας Ισίδωρος Μάδης.

Για φανταστείτε λοιπόν μια αναπτυξιακή εταιρεία με εταίρους δήμους, να μπορεί να συνάπτει προγραμματικές συμβάσεις με δήμους για έργα μεγάλης κλίμακας, να διενεργεί η ίδια η αναπτυξιακή τον διαγωνισμό και να επιβλέπει μάλιστα και την καλή εκτέλεση του έργου. Υπάρχει ποτέ περίπτωση η Αναπτυξιακή να στραφεί κατά του εαυτού της αν κάτι δεν γίνει σωστά; Ίσως χρειάζονταν επί της διαδικασίας λίγες περισσότερες διευκρινήσεις από τον Δήμαρχο Παιανίας αλλά οι όποιες αστοχίες δικαιολογούνται από την έλλειψη αυτοδιοικητικής εμπειρίας που επικαλέστηκε στην αρχή της ομιλίας του.

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024