Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Όταν οι «άνθρωποι του Θεού» εγκληματούν

Όταν οι «άνθρωποι του Θεού» εγκληματούν

 Άραγε τι έκαναν οι ηγετικοί κύκλοι της καθολικής Εκκλησίας όλες αυτές τις δεκαετίες κατά τις οποίες οι ιερείς της ασελγούσαν χυδαία πάνω στα μικρά παιδιά;

Με συγκλόνισε κάτι που συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα στη Γαλλία και υποβαθμίστηκε απαράδεκτα από τα μαζικά μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Τι εννοώ; Συνήθως θεωρούμε, ότι η θρησκεία και οι ιερωμένοι ανήκουν σε μια σφαίρα υπεράνω του κράτους , η οποία εκφράζει όλη τη βαθύτερη ηθικότητα («Τόμας Μαν, Στοχασμοί ενός απολίτικου») .

Ωστόσο , πριν από μερικές ημέρες δημοσιοποιήθηκε στη Γαλλία το φρικιαστικό πόρισμα μιας θαρραλέας επιτροπή , που δούλεψε για 2,5 χρόνια υπό την εποπτεία του Jean-Marc Sauvé.

Το πόρισμα τούτο κατέδειξε ότι τουλάχιστον 3000 ιερωμένοι, όχι μόνο ήταν ηθικοί, αλλά ότι είχαν διαπράξει και φοβερά και διεστραμμένα εγκλήματα!

Τι εννοώ; Το ανωτέρω πόρισμα αποκάλυψε ότι από το 1950 έως σήμερα  216.000 παιδιά στη Γαλλία είχαν κακοποιηθεί σεξουαλικά από τους ιερείς της Καθολικής Εκκλησίας («The French Catholic Church acknowledges a staggering pattern of sexual abuse, Economist, 9/10/2021»).

Και «θέλει γερό στομάχι» για να διαβάσει κανείς τις ανατριχιαστικές λεπτομέρειες τις οποίες αποτύπωσαν τα κακοποιημένα παιδιά (που σήμερα είναι πενηντάρηδες) στις χιλιάδες συνεντεύξεις τις οποίες έδωσαν στα μέλη της παραπάνω επιτροπής .

Παραθέτω ενδεικτικά ένα τέτοιο «εμετικό» απόσπασμα από την εγκληματική δράση των ανθρώπων του θεού  :

«Με πλησίασε στη σκηνή μου (λέει ένα κακοποιημένο παιδί) ο ιερέας. Και άρχισε να με φιλάει στα χείλη μου με τη γλώσσα του . Και παράλληλα άρχισε να με χαδεύει. ( « An inquiry exposed sexual abuse within French Catholic Church – now what?, DW, 13/10/2021»)!

Και το εκρηκτικό ερώτημα το οποίο ανακύπτει είναι το εξής:

Άραγε τι έκαναν οι ηγετικοί κύκλοι της καθολικής Εκκλησίας όλες αυτές τις δεκαετίες κατά τις οποίες οι ιερείς της ασελγούσαν χυδαία πάνω στα μικρά παιδιά;

Η απάντηση η οποία δίνεται από το ανωτέρω πόρισμα είναι απογοητευτική για τους πιστούς εκείνους, οι οποίοι συνειδητά έχουν συνδέσει τη ζωή τους με τον  «οργανωμένο θεσμό» της Εκκλησίας (όχι μόνο στη Γαλλία , αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη) .

Με άλλα λόγια: Οι ηγέτες της Καθολικής Εκκλησίας ( Αρχιεπίσκοποι κλπ.), όχι μόνο βοήθησαν στην αποκάλυψη της ανωτέρω εγκληματικής δράσης  , αλλά με ένα συστηματικό τρόπο συγκάλυψαν τα εγκλήματα των ιερέων τους («Over 200.000 Minors Abused by Clergy in Frames since 1950, NYTimes,12/10/2021»)!

Επομένως η σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών ήταν το διεστραμμένο μυστικό της οργανωμένης Καθολικής Εκκλησίας όλα αυτά τα χρόνια και όποιος ιερέας κατήγγειλε στα σοβαρά τα σκάνδαλα τούτα «απέκλειε» τον εαυτό του από την εκκλησιαστική κοινότητα .

Ακριβώς όπως το ίδιο συνέβαινε στον Αμερικανικό Νότο τη δεκαετία του 1920 , όταν ένας πολίτης κατήγγειλε τη ρατσιστική δράση της Κου Κλουξ Κλαν στην αστυνομία !

Και το πιο καθοριστικό ερώτημα είναι το εξής: Και τώρα τι πρέπει να γίνει, ώστε να μη  εγκληματήσουν ξανά «οι άνθρωποι του θεού»;

Και το λέω αυτό , γιατί πολλά από τα ανωτέρω διεστραμμένα εγκλήματα τα οποία έχουν τελεστεί στο παρελθόν, έχουν υποπέσει στην παραγραφή.

Και οι υποσχέσεις οι οποίες δίνονται από την Καθολική Εκκλησία για αποζημίωση στα θύματα (ή τους συγγενείς τους) κανείς δεν γνωρίζει αν θα υλοποιηθούν!

Άλλωστε το Βατικανό , αντί να τιμωρήσει παραδειγματικά τον «σκοτεινό» Αρχιεπίσκοπο της Βοστώνης Φράνσις Λο, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για υπόθαλψη πολλών τέτοιων εγκλημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το 2002, όχι μόνο δεν τον τιμώρησε , αλλά έκανε και το ακριβώς  αντίθετο.

Δηλαδή, τον προήγαγε σε μια προνομιακή εκκλησιαστική «τοποθέτηση» στη Ρώμη!

Μέσα στο πλαίσιο τούτο  η παραπάνω επιτροπή πρότεινε για το μέλλον να χειροτονούνται ως ιερείς και άνθρωποι οι οποίοι είναι «παντρεμένοι»!

Πρότεινε δηλαδή τη μερική κατάργηση «της αγαμίας»,  ώστε να μη εμφανίζονται «σεξουαλικοί πειρασμοί» και να έχουν οι ιερωμένοι μια μεγαλύτερη σύνδεση με την κοινωνική ζωή , κάτι που ισχύει για τον κατώτερο κλήρο στην Ελλάδα.

Όμως δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος για το μέλλον. Και θα αναφέρω ένα πράγμα : Ο επικεφαλής των Γάλλων Αρχιεπισκόπων Eric-Moulin -Beaufort αρνήθηκε πεισματικά ένα πράγμα:

Δηλαδή την ηθική (τουλάχιστον) υποχρέωση να καταγγέλλονται  τα εγκλήματα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών στον Εισαγγελέα. Πότε;

Όταν ένας εξομολογητής θα μαθαίνει για την εγκληματική δράση ενός ιερέα μέσω του μυστηρίου της εξομολόγησης .

Επομένως γιατί να πιστεύει κανείς ότι θα αλλάξει κάτι στο μέλλον , όταν ένας εξομολογητής θα μεταβάλλεται σε ένα «μικρό θεό» και θα συγχωράει  τον  ιερέα που εγκλημάτησε ( αντί ο τελευταίος να πηγαίνει στη φυλακή , με βάση τους νόμους του κράτους);

Βεβαίως πολλοί προσεγγίζουν διαφορετικά το πνευματικό μυστήριο της εξομολόγησης.

Το συμπέρασμα; Όπως και να έχει το πράγμα οι απλοί θρησκευόμενοι άνθρωποι όλου του κόσμου ένοιωσαν αποστροφή και ντροπή (ή αηδία) απέναντι στην συστηματική και «οιονεί μαφιόζική» συγκάλυψη των παραπάνω μαζικών εγκλημάτων από την οργανωμένη Εκκλησία !

Και αυτός είναι ένας από τους λόγους που επεξηγεί ή ερμηνεύει ,γιατί οι άνθρωποι στις δυτικές κοινωνίες μείωσαν την προσέλευση τους στις καθημερινές  λειτουργίες των Εκκλησιών!

Καλφέλης Γρηγόρης – Καθηγητής  της  Νομικής Σχολής του ΑΠΘ (kalfelis@law.auth.gr)

Sports in

Η αποστολή του Ολυμπιακού για το σπουδαίο παιχνίδι με την Άστον Βίλα (pic)

Οι επιλογές του Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ για το εκτός έδρας παιχνίδι με την Άστον Βίλα για τα ημιτελικά του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024