Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βραζιλία - Ο Μπολσονάρο έθεσε βέτο σε νόμο για τη δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου σε φτωχές γυναίκες

Βραζιλία – Ο Μπολσονάρο έθεσε βέτο σε νόμο για τη δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου σε φτωχές γυναίκες

Ο πρόεδρος Μπολσονάρο κατηγορείται για μισογυνισμό, με αφορμή το βέτο που έθεσε σε ένα νομοσχέδιο για τη δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου σε φτωχές γυναίκες

Το βέτο του προέδρου της Βραζιλίας, Ζαΐχ Μπολσονάρο, σε ένα νόμο που προέβλεπε τη δωρεάν διανομή προϊόντων περιόδου, προκάλεσε σάλο στη Βραζιλία, όπου πολλές φτωχές γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε βασικά προϊόντα υγιεινής κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης τους.

Το hashtag #LivreParaMenstruar (ελεύθερη να έχω την περίοδό μου) κυκλοφορεί ευρέως εδώ και μία εβδομάδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολλές διάσημες προσωπικότητες πήραν τον λόγο για να επικρίνουν το προεδρικό βέτο της 7ης Οκτωβρίου.

«Σε ποιον αιώνα ζούμε; Γιατί πρέπει να δώσουμε μάχη για προφανή πράγματα; Ακόμα δεν μας σέβονται. Η έμμηνος ρύση είναι μια πραγματικότητα εδώ και χρόνια στη χώρα μας», δήλωσε η τραγουδίστρια Πρέτα Ζιλ, κόρη του Ζιλμπέρτο Ζιλ.

«Ο Μπολσονάρο έδειξε τον μισογυνισμό του με αυτό το βέτο. Δεν μπορούμε να σωπάσουμε, μιλάμε για την αξιοπρέπεια χιλιάδων γυναικών», δήλωσε η Μαρίλια Αράες, βουλευτής της αριστεράς και εισηγήτρια του νομοσχεδίου, η οποία ελπίζει ότι θα μπορέσει να ακυρώσει το προεδρικό βέτο στο κοινοβούλιο.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο Μπολσονάρο είπε, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ζωντανής παρέμβασής του στο Facebook, ότι θα έπρεπε να «δώσει μάχη» για να βρει τους πόρους για τη δωρεάν διανομή σερβιετών, σε περίπτωση ακύρωσης του βέτο.

Περισσότερες από πέντε εκατομμύρια γυναίκες επρόκειτο να επωφεληθούν από το νόμο, ιδίως μαθήτριες από φτωχές συνοικίες και κρατούμενες.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρο υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο δεν προβλέπει πηγή χρηματοδότησης και ότι θα αναγκαστεί να «αφαιρέσει πόρους από τον προϋπολογισμό της υγείας ή της εκπαίδευσης».

«Δεν θα αυξήσω τους φόρους, ούτε θα δημιουργήσω νέους για να το χρηματοδοτήσω αυτό», τόνισε.

Σύμφωνα με το παράρτημα στη Βραζιλία της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Girl Up», την οποία ίδρυσε ο ΟΗΕ το 2010, μια έφηβη στις τέσσερις στη χώρα αυτή αναγκάζεται να μην πηγαίνει σχολείο για αρκετές ημέρες το μήνα, καθώς δεν «δύναται να περνάει την περίοδό της με αξιοπρέπεια».

Έκθεση της Unicef, μάλιστα, σχετικά με τη «φτώχεια σε σχέση με την εμμηνόρροια στη Βραζιλία», κατέγραψε ότι 713.000 κορίτσια δεν έχουν τουαλέτα ή ντους στα σπίτια τους και περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια δεν «έχουν πρόσβαση στην αναγκαία υγιεινή στα σχολεία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024