Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία - SPD, Πράσινοι και FDP ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Γερμανία – SPD, Πράσινοι και FDP ξεκινούν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Ο ηγέτης του SPD, Όλαφ Σολτς, αναφέρθηκε σε «μια νέα αρχή», ενώ έκανε λόγο για «το μεγαλύτερο σχέδιο βιομηχανικού εκσυγχρονισμού των τελευταίων 100 ετών»

Σε καταρχήν συμφωνία για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης της Γερμανίας κατέληξαν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Ελεύθεροι Δημοκράτες. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, θα προχωρήσουν άμεσα στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, όπου θα καταληχθεί με λεπτομέρειες το πρόγραμμα του νέου συνασπισμού και, βεβαίως, θα γίνει η κατανομή των υπουργείων – με στόχο αυτή να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Ο ηγέτης του SPD, Όλαφ Σολτς, αναφέρθηκε σε «μια νέα αρχή», ενώ έκανε λόγο για «το μεγαλύτερο σχέδιο βιομηχανικού εκσυγχρονισμού των τελευταίων 100 ετών». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε πεισμένος πως το αποτέλεσμα «μπορεί να είναι ευρύτερο από το άθροισμα των τριών κομμάτων», αποδίδοντας τα εύσημα στον «πολιτικό πολιτισμό της Γερμανίας».

«Όταν μιλάμε μαζί όλη τη νύχτα, τότε μας δίνεται η ευκαιρία να μάθουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο», επισήμανε, με τον δικό του ιδιαίτερο τρόπο, ο συμπρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Πρόγραμμα με «πράσινη» σφραγίδα

Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, η καταρχήν συμφωνία περιλαμβάνει αρκετές σημαντικές ρυθμίσεις που αφορούν πολλούς τομείς: Το κλίμα και την αγορά εργασίας, ακόμη και τα όρια ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους, που για τους Γερμανούς αποτελεί παραδοσιακά μείζον ζήτημα – τα οποία φαίνεται πως θα μείνουν αμετάβλητα.

Έτσι, πιο συγκεκριμένα, τα τρία κόμματα που αναμένεται να συγκροτήσουν την κυβέρνηση του «φωτεινού σηματοδότη», συμφώνησαν η Γερμανία να επιταχύνει την πλήρη απεξάρτησή της από τον γαιάνθρακα μέχρι το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο, υπάρχει συναίνεση να διατεθεί το 2% της επιφάνειας του εδάφους της Γερμανίας για την κατασκευή αιολικών πάρκων, καθώς και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε όλες τις στέγες των σπιτιών και οικημάτων που θα κριθούν κατάλληλες για κάτι τέτοιο.

Αγορά εργασίας και νέες κατοικίες

Όσον αφορά στην αγορά εργασίας, οι «3» δεσμεύονται να αυξήσουν τον ελάχιστο ωριαίο μισθό στα 12 ευρώ κατά το πρώτο έτος της διακυβέρνησής τους. Παράλληλα, δεν περιλαμβάνουν στον σχεδιασμό τους οτιδήποτε αφορά στην αύξηση του ορίου ηλικίας για τη συνταξιοδότηση. Επίσης, θα επεξεργαστούν ένα σύστημα «πόντων» για την προσέλκυση στη Γερμανία εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού από άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα, στο φόντο της σοβαρής έλλειψης κατοικιών και της «φούσκας» στην αγορά ακινήτων, οι μελλοντικοί εταίροι θα προχωρήσουν στην κατασκευή τουλάχιστον 400.000 κατοικιών ετησίως, ειδικά στις πόλεις και τις περιοχές με τη μεγαλύτερη ζήτηση, στις οποίες περιλαμβάνεται το Βερολίνο.

Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι οι ηγεσίες των τριών κομμάτων συμφώνησαν να τηρήσουν το «φρένο του χρέους», η ισχύς του οποίου (έχει περιληφθεί, άλλωστε, στο σύνταγμα) είχε ανασταλεί λόγω της πανδημίας. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, ξεκαθάρισαν ότι τα όποια επενδυτικά κίνητρα θα δοθούν στο πλαίσιο της δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Πρόκειται, ασφαλώς, για ένα έμμεσο πλην σαφές μήνυμα και προς την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η θέση του Βερολίνου παίζει βαρύνοντα ρόλο.

Sports in

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφήθηκε χωρίς μακιγιάζ και τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν

Η Μέγκαν Φοξ φωτογραφίζεται με διακριτικό μακιγιάζ και οι followers της τρόμαξαν να την αναγνωρίσουν. Οι συγκρίσεις με την Κιμ Καρντάσιαν και η αποθέωση της φυσικής της ομορφιάς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024