Κεγκέρογλου, Γερουλάνος, Χρηστίδης καλούνται να μαζέψουν 5.000 υπογραφές ή να λάβουν στήριξη από το 15% της Κεντρικής Επιτροπής

Παράταση της συλλογής των υπογραφών για τους υποψήφιους επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ έως την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα αποφάσισε η ΕΔΕΚΑΠ, κατά τη διάρκεια – μιας επεισοδιακής – συνεδρίασης που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα.

Οι τρεις νέοι υποψήφιοι, Βασίλης Κεγκέρογλου, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης, θα πρέπει να συλλέξουν 5.000 υπογραφές από τα μέλη του κόμματος ή να εξασφαλίσουν την στήριξη του 15% της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Να επισημανθεί, επίσης, ότι η ΕΔΕΚΑΠ, στην απόφασή της, αναφέρει ότι οι εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ θα διεξαχθούν όπως είχε προγραμματιστεί, δηλαδή στις 5 Δεκεμβρίου ο πρώτος γύρος και στις 12 Δεκεμβρίου ο δεύτερος, εφόσον χρειαστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Παρασκευής, ο Παύλος Χρηστίδης απέστειλε επιστολή προς την ΕΔΕΚΑΠ, δηλώνοντας την πρόθεσή του να κατέβει υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. Νωρίτερα, μάλιστα, παραιτήθηκε από τη θέση, που κατείχε από το 2015, ως εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

Την ίδια ώρα, υπήρξαν πληροφορίες, που έκαναν λόγο για «έντονη δυσφορία» της προέδρου, Φώφης Γεννηματά, αλλά και των συνεργατών της, για την υποψηφιότητα Χρηστίδη.

Ωστόσο, η πλευρά του κ. Χρηστίδη τις διαψεύδει κατηγορηματικά. Όπως διαμηνύεται από το περιβάλλον του, την Παρασκευή το πρωί επικοινώνησε με την πρόεδρο και της ανακοίνωσε τις προθέσεις του. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν, μάλιστα, υπήρξε «μια απλή ενημέρωση».

Η πρόεδρος του κόμματος υπογράμμισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ότι, όπως έχει πει από την αρχή, δεν θέλει να παρέμβει στο θέμα των υποψηφιοτήτων.

«Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση για μια ανθρώπινη, ζεστή συζήτηση ανάμεσα στην πρόεδρο και τον Παύλο», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Εντός της ημέρας καταθέτουν υπογραφές Ανδρουλάκης-Καστανίδης

Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε την Παρασκευή 5.200 υπογραφές.

Την ίδια ώρα, στενοί συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά επεσήμαναν πως, παρότι η συλλογή υπογραφών για την υποψηφιότητά της σταμάτησε με το που ανακοινώθηκε η επιδείνωση της υγείας της και η απόσυρσή της από τη διεκδίκηση της ηγεσίας, εκείνη είχε ήδη ξεπεράσει τις 20.000 υπογραφές.

Εντός της ημέρας, αναμένται να καταθέσουν τις υπογραφές που έχουν στα χέρια τους ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Χάρης Καστανίδης.

Ταυτόχρονα, τα σενάρια για το ενδεχόμενο και έβδομης υποψηφιότητας «φουντώνουν». Κάποιοι κάνουν λόγο για «επιστροφή» του Γιώργου Παπανδρέου. Πάντως, η πλευρά του πρώην πρωθυπουργού δεν επιβεβαιώνει αυτή την πληροφορία, ενώ ο ίδιος, τις τελευταίες ημέρες, δέχεται ισχυρές πιέσεις από ανθρώπους του περιβάλλοντός του, προκειμένου να θέσει υποψηφιότητα. Ο κ. Παπανδρέου, εδώ και δύο ημέρες, βρίσκεται στη Βουλή και δεν ανοίγει τα χαρτιά του σε κανέναν.

Σημειώνεται, τέλος, πως αναμένεται απόφαση για το ποιος θα αντικαταστήσει τον Παύλο Χρηστίδη στη θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ.

Η απόφαση της ΕΔΕΚΑΠ

«Απόφαση ΕΔΕΚΑΠ για τις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής

Προς:

Την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά

Τον Γραμματέα της ΚΠΕ, Μανώλη Χριστοδουλάκη

Τα μέλη της ΚΠΕ

Η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης του Κινήματος Αλλαγής, ως το κεντρικό όργανο για την διοργάνωση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου από τη βάση, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα έκτακτα πολιτικά δεδομένα που έχουν προκύψει μετά το πρόβλημα υγείας της Προέδρου Φώφης Γεννηματά, αλλά και την απόσυρση της υποψηφιότητάς της, την γνωστοποίηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος τριών νέων υποψηφίων με την ταυτόχρονη υποβολή αιτήματος παράτασης της προθεσμίας κατάθεσης υποψηφιότητας, όπως και την από 3 Οκτωβρίου απόφαση της ΚΠΕ, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 15 Οκτωβρίου και αποφάσισε τα εξής:

Επειδή έχουμε την πεποίθηση ότι η διαδικασία εκλογής Προέδρου στο Κίνημά μας πρέπει να είναι μία ζωντανή δημοκρατική διαδικασία, ανοιχτή στην κοινωνία και προκειμένου με τα νέα δεδομένα να δοθεί η δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να καταθέσει την υποψηφιότητά του, αποφασίζουμε την παράταση της προθεσμίας κατάθεσης υποψηφιότητας και υπογραφών, σύμφωνα με το άρθρο 28 παρ. 1 του Καταστατικού του Κινήματος, μέχρι την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:00 μ.μ.. Η ανακήρυξη των υποψηφίων Προέδρων θα πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα για όλους μετά τον έλεγχο των υπογραφών.

Σημειώνουμε ότι οι ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών είναι, σύμφωνα με την απόφαση της ΚΠΕ, η Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 για τον πρώτο γύρο και εφόσον χρειαστεί, η Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 για τον δεύτερο γύρο. Την απόφαση διαβιβάζουμε στην Πρόεδρο του Κινήματος, στο Γραμματέα της ΚΠΕ και στα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Επίσης, την απόφαση κοινοποιούμε σε όλους τους υποψηφίους.

Για την ΕΔΕΚΑΠ,

Ο Πρόεδρος,

Θεόδωρος Καπετανάκης»

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr