Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χατζηδάκης στο Συμβούλιο Υπουργών - Να λάβει μέτρα η ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

Χατζηδάκης στο Συμβούλιο Υπουργών – Να λάβει μέτρα η ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας

«Η ενεργειακή κρίση δημιουργεί άμεσο κίνδυνο αύξησης της ενεργειακής φτώχειας σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και υλοποιεί δέσμη μέτρων [...] Αυτό όμως δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου η απάντηση να είναι περισσότερο αποτελεσματική», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης

Την ανάγκη να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και του κινδύνου έντασης της ενεργειακής φτώχειας τόνισε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την παρέμβασή του στο Συμβούλιο «Απασχόληση, Κοινωνική Πολιτική, Υγεία και Καταναλωτές», που πραγματοποιείται σήμερα στο Λουξεμβούργο.

Στην ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνεται συζήτηση για το μέλλον του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, το οποίο αποτελεί μηχανισμό συντονισμού όχι μόνο της οικονομικής-δημοσιονομικής πολιτικής των χωρών-μελών της ΕΕ, αλλά και της εργασιακής, κοινωνικής πολιτικής και του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων. Ο πυλώνας κοινωνικών δικαιωμάτων προβλέπει, μεταξύ άλλων, δικαίωμα πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες καλής ποιότητας στην ενέργεια, αλλά και υποστήριξη για την πρόσβαση στις εν λόγω υπηρεσίες σε όσους την έχουν ανάγκη.

«Η ενεργειακή κρίση δημιουργεί άμεσο κίνδυνο αύξησης της ενεργειακής φτώχειας σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει και υλοποιεί δέσμη μέτρων για την ελάφρυνση των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλες χώρες-μέλη. Αυτό όμως δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου η απάντηση να είναι περισσότερο αποτελεσματική. Η ΕΕ έχει άλλωστε την ευθύνη για τη χάραξη του συνόλου σχεδόν της ενεργειακής πολιτικής των χωρών-μελών», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στην ατζέντα του Συμβουλίου περιλαμβάνονται επίσης τα θέματα:

– Υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Χατζηδάκης παρουσίασε τις προβλέψεις του νέου εργασιακού νόμου 4808/2021 για τη διαμόρφωση νέας εθνικής στρατηγικής για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία, ενώ σημείωσε ότι με τον ίδιο νόμο κυρώθηκε η 187 Διεθνής Σύμβαση Εργασίας («για το πλαίσιο προώθησης της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία»). Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα χαιρετίζει την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νέο στρατηγικό πλαίσιο για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία 2021-2027.

– Πράσινη Βίβλος σχετικά με τη γήρανση. Ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στα μέτρα για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος (επίδομα για κάθε παιδί που γεννιέται, υψηλότερο αφορολόγητο για κάθε παιδί στην οικογένεια κ.ά.).

Σημείωσε ακόμη ότι με το δημογραφικό συνδέεται και η μεταρρύθμιση του συστήματος των επικουρικών συντάξεων, η οποία αποφασίστηκε, προκειμένου να υπάρχει εγγύηση για τις συντάξεις της νέας γενιάς. Όπως είπε, το νέο σύστημα θα οδηγήσει σε καλύτερες αποδοχές, αλλά και σε αύξηση των επενδύσεων και της ανάπτυξης, που αποτελούν τη βέλτιστη μέθοδο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας.

Στο περιθώριο των εργασιών του Συμβουλίου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων συναντήθηκε με την ομόλογό του υπουργό Εργασίας της Γαλλίας Elisabeth Borne, που αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου από 1ης Ιανουαρίου 2022. Συναντήθηκε επίσης με τον υπουργό Εργασίας της Σλοβενίας Cigler Kralj, που ασκεί την προεδρία για το τρέχον εξάμηνο, με τον οποίο αντάλλαξε απόψεις σχετικά με την Οδηγία για τον κατώτατο μισθό.

Ο κ. Χατζηδάκης είχε σύντομες συζητήσεις με τον Επίτροπο Απασχόλησης και Κοινωνικών Δικαιωμάτων Nicolas Schmit και τον γενικό διευθυντή Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Συμπερίληψης (Employment, Social Affairs and Inclusion) Joos Korte.

Sports in

Η Φενέρμπαχτσε σκέφτεται να αποχωρήσει από το πρωτάθλημα Τουρκίας

Η Φενέρμπαχτσε συγκάλεσε έκτακτο διοικητικό συμβούλιο και εξετάζει το ενδεχόμενο αποχώρησης από το πρωτάθλημα, μετά τα επεισόδια στην Τραπεζούντα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024