Η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές της χώρας είχαν εξερευνήσει το ενδεχόμενο μιας πανδημίας και είχαν επισημάνει τις υλικοτεχνικές ελλείψεις.

Ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες στη Μεγάλη Βρετανία και αφορά τη διαχείριση της πανδημίας SARS-COV-2.

Έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου κάνει λόγο για την άσκηση «Αλίκη». Διεξήχθη το 2016 και αφορούσε στην αντιμετώπιση μίας ενδεχόμενης έξαρσης ενός κοροναϊού.

Ο Guardian μάλιστα αποκαλύπτει ότι, ήδη από τότε, οι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας «χτυπούσαν» καμπανάκι και τόνιζαν πόσο σημαντική είναι η ύπαρξη των αποθεμάτων ατομικής προστασίας και η δημιουργία ηλεκτρονικού συστήματος ιχνηλάτησης κρουσμάτων και ελέγχου των ταξιδιωτών από το εξωτερικό.

Το ίδιο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας σημειώνει ότι η «Αλίκη» πραγματοποιήθηκε υπό άκρα μυστικότητα.

Σε αυτήν έλαβαν μέρος διοικητικοί αξιωματούχοι του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αγγλίας (NHS), το Υπουργείο Υγείας, ο αγγλικός Οργανισμός για τη Δημόσια Υγεία και παρατηρητές από τις τοπικές κυβερνήσεις της Βόρειας Ιρλανδίας, της Ουαλίας και της Σκωτίας.

Το σενάριο και η αγνόηση των πορισμάτων της έκθεσης

Το σενάριο της άσκησης προέβλεπε το ξέσπασμα αναπνευστικού συνδρόμου MERS, το οποίο προκαλείται από κοροναϊό και καλούσε τις αρχές να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα.

Οι συμμετέχοντες φαντάστηκαν περιπτώσεις MERS-CoV να φτάνουν στο Λονδίνο, με τη νόσο να μεταδίδεται αστραπιαία και τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς.

Η τελική 23σέλιδη έκθεση ήδη έχει προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς η κυβέρνηση αγνόησε επιδεικτικά τα πορίσματά της και αντέδρασε καθυστερημένα όταν «χτύπησε» ο κοροναϊός το Νησί.

Η Βρετανία μετρά μόνο το τελευταίο 24ωρο 40.701 κρούσματα του SARS-CoV-2, 143 νεκρούς και 6.817 νοσηλείες. Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέρχεται σε 137.417 θύματα επί συνόλου 8.046.390 καταγεγραμμένων μολύνσεων.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της άσκησης «Αλίκης» δημοσιοποιούνται τώρα βάσει της νομοθεσίας για την ελευθερία της πληροφόρησης.

Δείτε την έκθεση εδώ.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr