Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ακάρ - Η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει υπεροχή απέναντι της Τουρκίας

Ακάρ – Η Ελλάδα δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει υπεροχή απέναντι της Τουρκίας

Ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως «στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικοί με επιθετική ρητορική προσπαθούν να κλιμακώσουν την ένταση αντί να βρουν λύσεις στα προβλήματα»

Το άσπρο – μαύρο επιχειρεί να κάνει η Άγκυρα για τα τεκταινόμενα σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με τον τούρκο υπουργό Άμυνας να προβαίνει σε νέους ανυπόστατους ισχυρισμούς κατά της Ελλάδας.

Λίγες ώρες μετά την κύρωση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας – Γαλλίας, ο Χουλουσί Ακάρ δήλωσε πως «στην Ελλάδα κάποιοι πολιτικοί με επιθετική ρητορική προσπαθούν να κλιμακώσουν την ένταση αντί να βρουν λύσεις στα προβλήματα».

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρέπει να γνωρίζουν [σ.σ. στην Ελλάδα] ότι αυτές είναι μάταιες προσπάθειες.

«Δεν μπορούν να νικήσουν την Τουρκία με τέτοιες ενέργειες και ρητορική» πρόσθεσε ο τούρκος υπουργός.

Αναφερόμενος στην ένταση με την Ελλάδα στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο, ο Ακάρ υποστήριξε πως «θέλουμε τα προβλήματα με την Ελλάδα να επιλυθούν στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, με την εξεύρεση πολιτικών λύσεων μέσω διαλόγου στο πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας και οι δύο λαοί να ζουν με ασφάλεια και ευημερία, επωφελούμενοι από τον πλούτο σε ένα περιβάλλον της ειρήνης και της ηρεμίας».

Στο σημείο αυτό, δε, κούνησε το δάχτυλο στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως «οι δηλώσεις πολιτικών στην Ελλάδα είναι παράλογες. Δεν συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Αναφορά έκανε μάλιστα και στην αγορά από τη χώρα μας τριών γαλλικών φρεγατών, υποστηρίζοντας πως «η ‘αγάπη’ για οπλισμό ξεκίνησε στην Ελλάδα, κυρίως πρόσφατα, η οποία συνήψε συμφωνίες με την ενθάρρυνση ορισμένων χωρών».

«Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα είναι γνωστή, χρωστούν πολλά. Ωθεί [σ.σ. η αγορά φρεγατών] την οικονομία σε χειρότερη κατάσταση, κάνοντας κάποιες σπάταλες. Οι λογικοί άνθρωποι στην Ελλάδα πρέπει να το δουν αυτό. Καμία από αυτές τις πρωτοβουλίες δεν μπορεί να προχωρήσει. Είμαστε εξαιρετικά αποφασισμένοι και ικανοί σε αυτό το θέμα» κατέληξε.

«Το Nautical Geo προσπαθεί να παραβιάσει την υφαλοκρηπίδα μας»

Ο Χουλουσί Ακάρ χαρακτήρισε την ερευνητική δραστηριότητα του πλοίου Nautical Geo προσπάθεια παραβίασης της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

«Υπάρχουν σχέδια για την πραγματοποίηση έρευνας στα ανατολικά της Κρήτης και στα νοτιοδυτικά της Κύπρου παραβιάζοντας τη θαλάσσια δικαιοδοσία μας. Είπαμε ότι δεν θα το επιτρέψουμε ποτέ. Το κάναμε και δεν αφήσαμε αυτό το πλοίο στην εν λόγω περιοχή. Είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα, δεν θα αφήσουμε τα δικαιώματά μας να καταπατηθούν» προειδοποίησε.

Ο τούρκος υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε και πάλι στις συναντήσεις που γίνονται για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας και τις συναντήσεις αποτροπής εντάσεων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, επαναλαμβάνοντας ότι αποτελούν ευκαιρία και το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη διαλόγου.

«Έχουμε πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τους περιμένουμε να έρθουν εδώ για την τέταρτη» είπε.

Ενόχληση από την παρουσία Χαρδαλιά στις Οινούσσες

Σχολιάζοντας την παρουσία του υφυπουργού Άμυνας της Ελλάδας, Νίκου Χαρδαλιά, στις Οινούσσες, την χαρακτήρισε «προκλητική».

«Δεν είναι πρόκληση να έρχεσαι στο νησί Οινούσσες και να πραγματοποιείς ασκήσεις; Θα πρέπει να το δει ολόκληρος ο κόσμος, και ειδικά ορισμένες χώρες, ότι η Ελλάδα είναι η πλευρά που αυξάνει την ένταση με αυτές τις προκλήσεις» σημείωσε.

Εκνευρισμός στα τουρκικά ΜΜΕ

Σημειώνεται πως έντονη συνεχίζει να είναι η δυσφορία στην Τουρκία για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας. Η τουρκική εφημερίδα Hurriyet με τίτλο «Πυρηνική απειλή της Αθήνας στην Τουρκία» αναφέρεται στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι, αν επιτεθεί η Τουρκία, η Γαλλία θα είναι δίπλα στην Ελλάδα.

Παράλληλα, κάνει λόγο για «μάθημα από τον Τσίπρα στην κυβέρνηση», επικαλούμενη τα λεγόμενα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προέτρεψε την κυβέρνηση να «εγκαταλείψει τον αγώνα εξοπλισμού με την Τουρκία».

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024