Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με μέτρα μισού δισ. η κυβέρνηση επιχειρεί να σβήσει τη φωτιά της ενεργειακής κρίσης - Οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης

Με μέτρα μισού δισ. η κυβέρνηση επιχειρεί να σβήσει τη φωτιά της ενεργειακής κρίσης – Οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης

Απειλή για την ανάκαμψη η ενεργειακή κρίση, παραδέχτηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας, αλλά εκτίμησε ότι είναι προσωρινή

Με ένα τρίπτυχο μέτρων συνολικού κόστους 500 εκατ. ευρώ για τα κρατικά ταμεία και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας να αναλαμβάνει να περάσει έκπτωση τουλάχιστον 15% στους λογαριασμούς όλων των χρηστών φυσικού αερίου, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσπαθεί να στηρίξει τα νοικοκυριά, που πλήττονται από το «ράλι» της ενέργειας

Οι συναρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Κώστας Σκρέκας και Θεόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσαν διπλάσια επιδότηση στους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, διπλασιασμό του επιδόματος θέρμανσης με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων και έκπτωση «τουλάχιστον 15%» μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας προς όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου.

Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε, πάντως, ότι το νέο πλέγμα μέτρων «τροποποιεί προσωρινά την προτεραιοποίηση της οικονομικής πολιτικής», βάζοντας προφανώς σε δεύτερο πλάνο τις έξτρα παρεμβάσεις ελάφρυνσης που σχεδίαζε η κυβέρνηση με τον προϋπολογισμό του 2022 (π.χ. επέκταση εισφοράς αλληλεγγύης σε δημοσίους υπαλλήλους, συνταξιούχους), ενώ ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, έκανε λόγο για έναν «βαρύ χειμώνα που επιδεινώνει τις προοπτικές κλιμάκωσης της κρίσης».

Η κυβέρνηση, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των συναρμόδιων υπουργών, είναι έτοιμη να παρέμβει εκ νέου, εάν χρειαστεί, με τον κ. Σκρέκα να σημειώνει πως το ύψος της επιδότησης στο ρεύμα θα επανεκτιμηθεί σε 1-2 μήνες.

Τα μέτρα

Η κρατική επιδότηση για το ηλεκτρικό ρεύμα διπλασιάζεται από τα 9 ευρώ το μήνα στα 18 ευρώ και ειδικά για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου φτάνει τα 24 ευρώ. Οι καταναλωτές γλιτώνουν 326 εκατ. ευρώ επιβαρύνσεων ( από τα 150 εκατ. ευρώ της αρχικής εξαγγελίας) και συνολικά στο Ταμείο το οποίο δημιουργείται μεταφέρονται έσοδα 400 εκατ. ευρώ από τα δικαιώματα ρύπων.

Στο επίδομα θέρμανσης το κονδύλι αυξάνεται από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι, σε 168 εκατ. ευρώ φέτος, με το ελάχιστο ύψος της επιδότησης να αυξάνεται από τα 80 στα 100 ευρώ και το μέγιστο από τα 650 στα 750 ευρώ μετά τη διεύρυνση εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, έδωσε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα, σύμφωνα με τα οποία οικογένεια με δύο παιδιά, η οποία κατοικεί στο κέντρο της Αθήνας, δικαιούταν πέρυσι 114 ευρώ επιδότηση και φέτος 181, ενώ η ίδια οικογένεια στη Θεσσαλονίκη δικαιούται φέτος 299 ευρώ από 188 πέρυσι και στην Κοζάνη 469 ευρώ από 295 ευρώ.

Πέρυσι, το επίδομα θέρμανσης έλαβαν 707.000 νοικοκυριά και, φέτος, επιλέξιμα είναι 1.450.000 νοικοκυριά (ποσοστό 80%), από σύνολο 1,8 εκατ. που καταναλώνουν για τη θέρμανσή τους μέσα όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, πέλετ, ξύλα, βιομάζα, υγραέριο.

Οι λεπτομέρειες θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση εντός του μήνα.

Διαβάστε επίσης: Πόσο θα μειωθεί ο λογαριασμός ρεύματος – Αναλυτικά παραδείγματα για το επίδομα θέρμανσης

Πόσο θα κοστίσει ο βαρύς χειμώνας στην Ευρώπη

Και κρύος και… ακριβός προμηνύεται ο φετινός χειμώνας σε όλη την Ευρώπη, πάντως, μετά την εκτίναξη των τιμών ενέργειας, με τις κυβερνήσεις να προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αντιμετωπίσουν τις ανατιμήσεις.

Παρότι εξετάζεται μία πανευρωπαϊκού τύπου λύση, ωστόσο, ουδείς μπορεί να είναι βέβαιος πόσο σύντομα θα υπάρξει και, κυρίως, θα εφαρμοστεί μία ενιαία ευρωπαϊκή συμφωνία, αλλά και πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή. Υπό τις συνθήκες αυτές, η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προωθούν μέτρα στήριξης, κυρίως με τη μορφή επιδομάτων.

Η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε την Παρασκευή μέτρα ύψους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ.

To Bloomberg υπολογίζει ότι έως τώρα έχουν ανακοινωθεί από κυβερνήσεις μέτρα στήριξης 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, τα χρήματα αυτά μοιάζουν με «σταγόνα στον ωκεανό» μπροστά στο έξτρα κόστος των 100 δισ. ευρώ, που αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς θέρμανσης και ενέργειας οι καταναλωτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης το φετινό χειμώνα, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, που επικαλείται το Bloomberg, αλλά και την επισήμανση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας, στην επιστολή που έστειλαν στην Κομισιόν.

Πολύ μεγαλύτερη κυβερνητική παρέμβαση θα είναι αναγκαίες για να αποφευχθεί μία κατάσταση, στην οποία δεκάδες εκατομμύρια νοικοκυριά ανά την Ε.Ε. θα αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, όπως σχολιάζει το Bloomberg.

Ρεκόρ για το φυσικό αέριο, το ρεύμα και τον άνθρακα στην Ευρώπη

Η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για τους πολίτες της ΕΕ, που αδυνατούν να καλύψουν το ενεργειακό τους κόστος, με αποτέλεσμα την άμεση αύξηση της ενεργειακής φτώχειας στην ΕΕ, ανέφεραν.

Στη Γαλλία, η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν παρέχει επιδοτήσεις ύψους 582 εκατ. ευρώ στα πιο φτωχά νοικοκυριά, ενώ το «ταβάνι» του κόστους της στήριξης από τη ραγδαία αύξηση των τιμών θα φτάσει στα 4 δισ. ευρώ.

Η Ιταλία έθεσε σε εφαρμογή ένα πακέτο με περισσότερα από 3 δισ. ευρώ, για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς, αν και οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν κατά 30% αυτό τον μήνα.

Η Ισπανία διοχετεύει στους καταναλωτές περίπου 2,6 δισ. ευρώ από φόρους σε επιχειρήσεις ενέργειας.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, που δεν είναι πλέον μέλος της ΕΕ, ανακοίνωσε 500 εκατ. στερλίνες για περαιτέρω μέτρα σε πιο φτωχά νοικοκυριά. Ωστόσο, το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας της χώρας αναμένεται να αυξηθεί κατά 30%, σε περίπου 1.660 λίρες ετησίως τον Απρίλιο, σύμφωνα με αναλυτές της Cornwall Insight.

Την επόμενη εβδομάδα, η ΕΕ θα διατυπώσει συστάσεις για περαιτέρω μέτρα που θα έχουν στη διάθεσή τους τα κράτη-μέλη, μια κίνηση που θα βοηθήσει περισσότερες κυβερνήσεις να βρουν επείγουσα στήριξη για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

ΓΣΕΒΕΕ: Σωστά αλλά όχι αρκετά τα μέτρα

Πρόδηλη είναι η αναγκαιότητα δραστικών παρεμβάσεων, από την πλευρά της κυβέρνησης, ώστε να αναχαιτιστεί το κύμα της ακρίβειας που πλήττει επιχειρήσεις και νοικοκυριά και οφείλεται στις ανατιμήσεις, κυρίως στην ενέργεια, που οδήγησαν σε αύξηση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Αυτό υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, συνεχίζει η ΓΣΕΒΕΕ, η τιμή του φυσικού αερίου εκτινάχθηκε κατά 108,5% τον Σεπτέμβριο του 2021, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή, του πετρελαίου θέρμανσης κατά 28,9%, των καυσίμων και λιπαντικών κατά 18,1%, του ελαιόλαδου κατά 18,4%, των νωπών λαχανικών κατά 21,1%, ενώ η τιμή σε αρνί και κατσίκι αυξήθηκε κατά 17,5% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020.

Επιπλέον, σε μηνιαία βάση, το φυσικό αέριο εμφανίζει πάλι τη μεγαλύτερη αύξηση (+12,8% Αύγουστο/Σεπτέμβριο) και ακολουθεί το ελαιόλαδο με αύξηση 11,8%.

Η Συνομοσπονδία υπενθυμίζει πως έχει επισημάνει πριν από αρκετούς μήνες ότι θα υπάρξει πρόβλημα από τις ανατιμήσεις στην ενέργεια, τις πρώτες ύλες και το μεταφορικό κόστος.

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση πρέπει πλέον να εξετάσει σοβαρά και χωρίς καθυστερήσεις την μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, αλλά και του ΦΠΑ, σε ενέργεια και βασικά καταναλωτικά αγαθά, ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται», σημειώνει η ΓΣΕΒΕΕ.

Και καταλήγει, τονίζοντας πως ενώ οι ανακοινώσεις για αύξηση της επιδότησης ρεύματος για τα τιμολόγια χαμηλής τάσης και για το φυσικό αέριο, μόνο στα νοικοκυριά, είναι προς την σωστή κατεύθυνση, «δεν αρκούν για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, του βάρους των ανατιμήσεων».

Ανεπαρκή κρίνει τα μέτρα η αντιπολίτευση – ΣΥΡΙΖΑ: Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με τεχνάσματα

Ανεπαρκή έως και «επικοινωνιακού» τύπου χαρακτηρίζουν τα μέτρα, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Κριτική στην κυβέρνηση ότι «αντιμετωπίζει την ακρίβεια με τεχνάσματα και όχι με την ουσιαστική στήριξη που έχει ανάγκη η κοινωνία», ασκούν οι τομεάρχες οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου, Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Σε κοινή δήλωση τους, αναφέρουν ότι «οι σημερινές ανακοινώσεις των υπουργών της κυβέρνησης Μητσοτάκη επιβεβαίωσαν ότι η κοινωνία είναι και παραμένει απροστάτευτη από το τεράστιο κύμα ακρίβειας», ενώ σχολιάζουν πως «μετά την κατάρρευση των εξαγγελιών Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ο οποίος υποβάθμισε πλήρως και αγνόησε το τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα της ακρίβειας, η κυβέρνηση θυμήθηκε σήμερα να ανακοινώσει διεύρυνση υφιστάμενων επιδομάτων, για υποτιθέμενη προστασία της κοινωνίας».

Ειδικότερα, δηλώνουν πως «τα λιγότερα από 500 εκατ. που ανακοινώθηκαν για ηλεκτρισμό και θέρμανση -όταν μόνο η επιβάρυνση από το ρεύμα υπολογίζεται σε 1 δισ. μέχρι τον Μάρτιο- δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν την τεράστια απώλεια εισοδήματος των πολιτών λόγω του κύματος ακρίβειας σε λογαριασμούς ρεύματος, καυσίμων και θέρμανσης, σε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα». Σημειώνουν δε ότι «τα έτσι και αλλιώς ανεπαρκή μέτρα δεν αφορούν επιχειρήσεις και αγρότες».

Παράλληλα κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «αρνείται την ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού, αφήνει ανεξέλεγκτα τα καρτέλ στην αγορά ενέργειας να λεηλατούν το εισόδημα εργαζομένων, συνταξιούχων και μικρομεσαίων επαγγελματιών και εκχωρεί τη ΔΕΗ σε ιδιώτες νίπτοντας τας χείρας της για τις εξελίξεις».

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν ότι η κυβέρνηση «σέρνεται και πάλι πίσω από τις εξελίξεις» την ώρα που «η ακρίβεια ακουμπά πλέον τα βασικά ήδη διατροφής». Της καταλογίζουν πως «όταν εδώ και πολλούς μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδείκνυε το ζήτημα των ανατιμήσεων και καλούσε για ουσιαστικές παρεμβάσεις προστασίας των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων- έκανε πως δεν άκουγε».

Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζουν ότι προ ημερών η κυβέρνηση απέρριψε την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης καυσίμων, «που θα ήταν μία γενναία και ουσιαστική στήριξη στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις»

«Την επιδεικτική αγνόηση των αναγκών της κοινωνίας εκ μέρους της κυβέρνησης, δεν μπορεί να διασώσει καμία απόπειρα επικοινωνιακής διαχείρισής της», αναφέρουν.

ΚΙΝΑΛ: Η ακρίβεια δεν αντιμετωπίζεται με ανεπαρκή και προσωρινά μέτρα

«Οι σημερινές συμπληρωματικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης εξαντλούνται και πάλι σε ανεπαρκή και προσωρινά μέτρα, που δεν προστατεύουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που πλήττονται από την ακρίβεια», αναφέρει και το ΚΙΝΑΛ, σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις για το πακέτο μέτρων για την ενεργειακή ακρίβεια από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Θόδωρο Σκυλακάκη και Κώστα Σκρέκα.

Στην ανακοίνωσή του, το ΚΙΝΑΛ προσθέτει ότι τα νοικοκυριά και οι μικρομεσαίοι είναι ανεπίτρεπτο να φορτωθούν νέα μεγάλα βάρη, που δεν οφείλονται μόνο σε διεθνείς εξελίξεις, αλλά και στην απουσία κάθε προετοιμασίας από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, η Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνει ότι τα μέτρα για το ρεύμα δεν καλύπτουν την κατανάλωση μιας τετραμελούς οικογένειας, το επίδομα θέρμανσης δεν καλύπτει την μεσαία τάξη, ούτε και την πραγματική επιβάρυνση των ασθενέστερων.

Επίσης, δεν περιλαμβάνεται τίποτα για τις αυξήσεις στις τιμές προϊόντων λαϊκής κατανάλωσης, μιας και το αυξημένο κόστος των επιχειρήσεων μετακυλύεται στον καταναλωτή, όπως υποστηρίζει.

Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, απαιτείται:

  • Ένας μηχανισμός-ρήτρα άμεσης στήριξης για τα νοικοκυριά, όταν οι αυξήσεις στο ρεύμα, τα επιβαρύνουν σημαντικά.
  • Όπως έγινε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μείωση των φόρων στα καύσιμα, του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ουσιαστική αύξηση του κατώτερου μισθού.
  • Έλεγχοι των αρμοδίων αρχών για την πάταξη της αισχροκέρδειας.

ΚΚΕ: Άνθρακες τα κυβερνητικά μέτρα

«Άνθρακες» χαρακτηρίζει τα κυβερνητικά μέτρα για την ενεργειακή ακρίβεια το ΚΚΕ και ζητάει από την κυβέρνηση να καταργήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τον ΦΠΑ στα καύσιμα και την ενέργεια.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

«Άνθρακας ο θησαυρός” των κυβερνητικών μέτρων για τη στήριξη των λαϊκών νοικοκυριών, αφού η κυβέρνηση αφήνει στο απυρόβλητο τόσο τους δυσβάσταχτους φόρους στα καύσιμα, όσο και την πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου που ευθύνονται για την ενεργειακή φτώχεια.

Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να εμφανίζει την ‘ενεργειακή κρίση’ ως ένα περίπου ‘εξωγενές φαινόμενο’, ενώ είναι ακριβώς η πολιτική απελευθέρωσης της ενέργειας και της λεγόμενης ‘πράσινης μετάβασης’, που οδηγεί στην εξάρτηση απ’ τις διακυμάνσεις της διεθνούς αγοράς, κάτι που υπηρέτησαν όλες οι κυβερνήσεις.

Το λιγότερο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών είναι να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΚΚΕ για την κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα και την ενέργεια».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024