Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ρεύμα και διευρύνονται οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης – Αύριο οι ανακοινώσεις
Όπως ανακοινώθηκε αύριο, Παρασκευή στις 11.00 π.μ., οι Χρήστος Σταϊκούρας, Θόδωρος Σκυλακάκης και Χρήστος Σκρέκας θα κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Στην ανακοίνωση του διπλασιασμού της επιδότησης στο ρεύμα και στην διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για να αυξηθούν οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης κατέληξε το κυβερνητικό και οικονομικό επιτελείο ύστερα από σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην ενέργεια.
Από τα 9 στα 13 ευρώ η αύξηση της επιδότησης στο ρεύμα
Όπως ανακοινώθηκε αύριο, Παρασκευή στις 11.00 π.μ., οι Χρήστος Σταϊκούρας, Θόδωρος Σκυλακάκης και Χρήστος Σκρέκας θα κάνουν τις σχετικές ανακοινώσεις αναφορικά με τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης.
Ουσιαστικά θα ανακοινωθεί ένα πρόσθετο ενεργειακό πακέτο ως άμυνα -ενόψει και του χειμώνα -απέναντι στις αυξήσεις των διεθνών τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου.
Το διευρυμένο ενεργειακό πακέτο στήριξης των νοικοκυριών, με την άμεση λήψη μέτρων στήριξης για το ρεύμα και το κόστος θέρμανσης ίσως ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, προαναγγέλλεται η εφαρμογή ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης παρέμβασης.
Προς ώρας, πιο ξεκάθαρη είναι η εικόνα σχετικά με τις πληροφορίες ως προς τα εξεταζόμενα πρόσθετα μέτρα σε λογαριασμούς ρεύματος και επίδομα θέρμανσης.
Οι πληροφορίες δείχνουν αύξηση της μηνιαίας επιδότησης ενδεχομένως και πάνω από τα 13 ευρώ ανά 300 kwh, από 9 ευρώ.
Σχεδόν διπλασιασμός του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης
Προωθείται επίσης δραστική αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων σε συνδυασμό με νέα αύξηση του κονδυλίου για επίδομα θέρμανσης, από τα 100 εκατ. ευρώ σε πάνω από 150-200 εκατ. Ευρώ, με στόχο στη λίστα των δικαιούχων.
Οι πληροφορίες θέλουν την ύπαρξη ενός ενιαίου επιδόματος το οποίο θα καλύπτει φυσικό αέριο, πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα (το οποίο αφορά μόνο όσους έχουν την κύρια κατοικία τους σε περιοχές μέχρι 2.500 κατοίκους) ή pellet.
· Το ποσό που θα δοθεί θα είναι αυξημένο κατά 20% με 30% σε σχέση με πέρυσι.
· Το ποσό βάσης υπολογισμού θα αυξηθεί από τα 220 ευρώ που είναι σήμερα στα 264 με 286 ευρώ (αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις)
· Τα εισοδηματικά κριτήρια θα αυξηθούν σημαντικά με στόχο να καλυφθεί σημαντικός αριθμός νοικοκυριών και ιδιαίτερα να μπορεί να ενταχθεί και η λεγόμενη μεσαία τάξη. Ειδικά για οικογένειες με παιδιά, τα ποσά θα αυξηθούν σημαντικά καθώς η προσαύξηση για κάθε παιδί μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 4.000 από 2.000 ευρώ.
Αύξηση των δικαιούχων
Βασικός στόχος είναι ο αριθμός των δικαιούχων να αυξηθεί σημαντικά και να ξεπεράσει κατά πολύ τις 800.000. Υπενθυμίζεται ότι εξαιτίας της μείωσης 20% με 30% που κατέγραψαν τα εισοδήματα λόγω της πανδημίας φέτος ήταν αναμενόμενο να αυξηθεί και ο αριθμός των δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης.
Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο στόχος είναι να αυξηθεί ο αριθμός των 120.000 νοικοκυριών που κατανάλωναν φυσικό αέριο και έλαβαν πέρσι επίδομα θέρμανσης.
Αυξημένος αναμένεται να είναι φέτος όμως και ο αριθμός των δικαιούχων που χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της διεύρυνσης των εισοδηματικών κριτηρίων με ιδιαίτερη έμφαση στη προσαύξηση που θα δοθεί για τα παιδιά καθώς δεν αποκλείεται το ύψος της να διπλασιαστεί.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της προσαύξησης για κάθε παιδί μπορεί να φτάσει ακόμα και τις 4.000 ευρώ από τα 2.000 ευρώ που είναι σήμερα.
Επιδότηση θα δικαιούνται, όπως και πέρυσι, και οι καταναλωτές που έχουν την κύρια κατοικία τους σε ορεινές περιοχές με λιγότερους από 2500 κατοίκους και χρησιμοποιούν καυσόξυλα.
Σχετικά με τον αυτόματο μηχανισμό παρέμβασης ώστε να επιδοτούνται τα νοικοκυριά όταν αυξάνονται οι τιμές στην ενέργεια έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης (OPEN).
Δεν θα μειωθεί ο ΕΦΚ στα καύσιμα
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει μείωση στο ειδικό φόρο κατανάλωσης των καυσίμων. Σε πρώτη φάση θα ανακοινωθούν τα άμεσα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τις αυξήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο. «Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση πρέπει να κάνει και δεύτερη παρέμβαση σε ότι αφορά το φυσικό αέριο.
Η παρέμβαση θα έχει κοινωνικά χαρακτηριστικά και θα καλύπτει ομάδες που βάλλονται περισσότερο. Η κυβέρνηση επιθυμεί να βοηθήσει περισσότερο τη μεσαία τάξη. Η συζήτηση για το επίδομα θέρμανσης είναι σε εξέλιξη. Αλλά θα είναι για περισσότερους» σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης, αποφεύγοντας να αναλύσει περισσότερο, τα κριτήρια και ποιους θα αφορά.
- Παρουσιάζεται ο Οσμάν από τον ΠΑΟΚ
- Ενισχύονται οι δράσεις καταπολέμησης των κουνουπιών στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου
- Στον 69χρονο αγνοούμενο από την Επανομή ανήκει η σορός που βρέθηκε στον Κορινό Πιερίας
- ΕΛΑΣ για την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο: Η επίλυση του Κυπριακού, σήμερα πιο αναγκαία από ποτέ
- Φωτιά σε δασική έκταση στο Κυριάκι Βοιωτίας – Επιχειρούν τρία ελικόπτερα
- Κρήτη: Συνελήφθη 37χρονος για ξυλοδαρμό της συζύγου του μπροστά στο 3χρονο παιδί τους
- Τι θα πει ο Μητσοτάκης στην ΚΟ υπό το άγχος για τα «γαλάζια» ποσοστά και το βάρος των ποινικών διώξεων για ΟΠΕΚΕΠΕ
- ΚΚΕ για επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο: Μας θυμίζει τι σημαίνουν για τους λαούς οι σχεδιασμοί των ιμπεριαλιστών
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 20.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/bryan-goff-MCoMZazPC9E-unsplash-315x220.jpg)









































![Ισπανία: Έκαναν διακοπές σε ξενοδοχείο και έφυγαν χωρίς να πληρώσουν – Η σύλληψη της μητέρας [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/Capture-308-315x220.jpg)









Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442