Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Gazprom - «Εκπληρώνουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας βάσει των συμβολαίων» με την Ευρώπη

Gazprom – «Εκπληρώνουμε κανονικά τις υποχρεώσεις μας βάσει των συμβολαίων» με την Ευρώπη

Απειλή για τη σταθερότητα της ευρωπαϊκής αγοράς αποτελεί η υψηλή μεταβλητότητα των τιμών στο φυσικό αέριο, σύμφωνα με την επικεφαλής εξαγωγών της Gazprom

Η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει την οικονομία της περιοχής, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του εξαγωγικού βραχίονα της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας και παραγωγού φυσικού αερίου Gazprom, κατά την διάρκεια φόρουμ για το φυσικό αέριο στην Αγία Πετρούπολη, η οποία σημείωσε, πάντως, ότι η συνεργασία μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών θα μπορούσε να συμβάλει στην εξισορρόπηση της αγοράς.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί φέτος περισσότερο από 800%, προκαλώντας ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την ενεργειακή φτώχεια για το χειμώνα.

Αυτή την εβδομάδα παρουσίασαν μείωση, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στις αγορές.

«Επί του παρόντος, η ευρωπαϊκή αγορά spot παρουσιάζει υψηλή μεταβλητότητα των τιμών και αποπροσανατολίζει τόσο τους αγοραστές, όσο και τους πωλητές, αυτό ενέχει κινδύνους αποσταθεροποίησης ολόκληρης της περιφερειακής οικονομίας», δήλωσε η επικεφαλής της Gazprom Export, Γιελένα Μπουρμίστροβα.

«Η ευρωπαϊκή spot αγορά αντικατοπτρίζει μόνο την τρέχουσα κατάσταση της ζήτησης και της προσφοράς, αλλά δεν είναι το εργαλείο τιμολόγησης που παρέχει μακροπρόθεσμη ισορροπία», προσέθεσε η ίδια.

Η Μπουρμίστροβα επανέλαβε ότι η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει των μακροπρόθεσμων συμβολαίων της, κάτι που επιβεβαίωσαν και οι μεγαλύτεροι Ευρωπαίοι πελάτες της.

Παράλληλα, αναφερόμενη στην κατάσταση που δημιουργήθηκε στη Βρετανία, είπε ότι η Gazprom συναισθάνεται όλες τις χώρες, οι οποίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με το σοκ των τιμών που προκλήθηκε στην αγορά φυσικού αερίου και τάσσεται υπέρ μιας εξισορροπημένης αγοράς.

«Προμηθεύουμε φυσικό αέριο πέραν των συμβατικών αιτημάτων, όπου έχουμε τέτοια τεχνική δυνατότητα», ανέφερε.

Την Τετάρτη, η τιμή του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF εκτοξεύθηκε στα 155 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), πριν πέσει μετά τα σχόλια του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν. Σήμερα, Πέμπτη, μειώθηκε στα 102 ευρώ ανά MWh.

Ο Πούτιν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Μόσχα δεν θέλει να υπάρχει αναταραχή στην αγορά φυσικού αερίου, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα πρέπει να πωλεί περισσότερο φυσικό αέριο στο χρηματιστήριο της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο προσφέρει φυσικό αέριο για τους Ευρωπαίους αγοραστές που απευθύνονται στην αγορά spot.

Sports in

Μεντιλίμπαρ: «Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα άλλο εκτός από τη νίκη με ΑΕΚ – Να επισκεφτούμε ξανά αυτό το γήπεδο»

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ τόνισε πως ο Ολυμπιακός δεν θα συμβιβαστεί με τίποτα λιγότερο εκτός από τη νίκη ενώ υπογράμμισε με... νόημα πως οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να επισκεφτούν ξανά την «Opap Arena».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024