Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η προστασία του όζοντος απέτρεψε εκατοντάδες εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου

Η προστασία του όζοντος απέτρεψε εκατοντάδες εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου

Μόνο στις ΗΠΑ θα καταγράφονταν 443 εκατομμύρια επιπλέον κρούσματα.

Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ που υπεγράφη το 1987 για να σταματήσει την καταστροφή του στρώματος όζοντος στη στρατόσφαιρα θα αποτρέψει 443 εκατομμύρια κρούσματα καρκίνου του δέρματος για τους Αμερικανούς που γεννήθηκαν τον 21ο αιώνα, εκτιμά μελέτη της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η έρευνα δεν εξέτασε άλλες χώρες λόγω έλλειψης δεδομένων, ωστόσο οι συντάκτες εκτιμούν ότι η διεθνής συνθήκη προσέφερε «ευρέα, παγκόσμια οφέλη».

Εκτός από τα κρούσματα καρκίνου, η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου θα αποτρέψει περίπου 2,3 εκατομμύρια θανάτους από καρκίνο του δέρματος, καθώς και 63 εκατομμύρια κρούσματα καταρράκτη.

Το στρώμα του όζοντος προστατεύει τη ζωή στον πλανήτη από την επικίνδυνη ηλιακή ακτινοβολία που προκαλεί μεταλλάξεις.

Χάρη στο Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ, η διεθνής κοινότητα σταμάτησε τη χρήση χημικών που βλάπτουν το όζον, όπως οι χλωροφθοράνθρακες που χρησιμοποιούνται ως ψυκτικό υγρό σε ψυγεία και ως προωθητικό αέριο σε φιάλες σπρέι. Αργότερα τροποποιήθηκε ώστε να απαγορεύει τη χρήση κι άλλων ουσιών, όπως οι αλογονωμένοι υδρογονάνθρακες και οι υδροχλωροφθοράνθρακες.

Τη δεκαετία του 1970, οι επιστήμονες άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι οι ουσίες αυτές απελευθερώνουν στην ατμόσφαιρα άτομα χλωρίου που τελικά καταστρέφουν το όζον. Η ανησυχία έγινε έντονη την επόμενη δεκαετία, όταν έγινε αντιληπτή η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική.

«Καταφέραμε να αποφύγουμε την καταστροφή» λέει η Τζούλια Λι-Τέιλορ του αμερικανικού Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαιρικής Έρευνας (NCAR), μέλος της ομάδας που υπογράφει τη νέα μελέτη στην επιθεώρηση ACS Earth and Space Chemistry.

Οι ερευνητές του NCAR συνεργάστηκαν στη μελέτη με συναδέλφους τους στην αμερικανική Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA) και ανέπτυξαν ένα μαθηματικό μοντέλο που προσομοίωσε την πορεία που θα είχαν ακολουθήσει οι εκπομπές επικίνδυνων αερίων αν δεν είχε εφαρμοστεί το Πρωτόκολλο. Το μοντέλο εκτίμησε τη συνεπακόλουθη αύξηση της υπεριώδους ακτινοβολίας και τις επιπτώσεις στον αμερικανικό πληθυσμό, βασιζόμενο σε δημογραφικά δεδομένα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι, χάρη στη διεθνή συμφωνία, η εισερχόμενη υπεριώδης ακτινοβολία θα επιστρέψει στα επίπεδα του 1980 γύρω στο 2040.

«Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι το τι θα συνέβαινε μέχρι τα τέλη του αιώνα χωρίς το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ» επισημαίνει η Λι-Τέιλορ. «Μέχρι το 2080, τα επίπεδα υπεριώδους ακτινοβολίας θα είχαν τριπλασιαστεί, κάτι που θα είχε σοβαρές συνέπειες όχι μόνο για τους ανθρώπινους πληθυσμούς αλλά και για τη γεωργία και τα χερσαία και θαλάσσια οικοσυστήματος.

Το Πρωτόκολλο, εκτιμά η μελέτη, απέτρεψε το 99% των δυνητικών επιπτώσεων στην υγεία.

Σύμφωνα με την Λι-Τέιλος, η μελέτη «δείχνει ότι, εφόσον υπάρχει θέληση, οι χώρες του κόσμου μπορούν να συνεννοηθούν για την επίλυση παγκόσμιων περιβαλλοντικών προβλημάτων».

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024