Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γερμανία - Αρχίζουν οι συνομιλίες για τον συνασπισμό «φανάρι»

Γερμανία – Αρχίζουν οι συνομιλίες για τον συνασπισμό «φανάρι»

Ικανοποίηση εκφράζουν οι Σοσιαλδημοκράτες για την έναρξη διερευνητικών συνομιλιών με Φιλελεύθερους και Πράσινους για τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης

Ο υποψήφιος καγκελάριος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), Όλαφ Σολτς, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την προγραμματισθείσα, για την Πέμπτη, κοινή διερευνητική συνάντηση με το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και τους Πράσινους (Die Gruenen), με σκοπό την συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

«Οι πολίτες έδωσαν στο SPD εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης. Εξαρτάται τώρα από εμάς να την εκτελέσουμε. Πρόκειται για την πρόοδο της Γερμανίας. Πρέπει να αναλάβουμε δράση για τον οικονομικό και βιομηχανικό εκσυγχρονισμό και την εντατικοποίηση της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε τώρα. Και ξεκινάμε αύριο», δήλωσε ο Σολτς στο Βερολίνο.

Επίσης, ο συμπρόεδρος του SPD, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, δήλωσε ότι «οι δύο πιθανοί εταίροι πήραν μια καλή απόφαση».

Το FDP και οι Πράσινοι είχαν ανακοινώσει προηγουμένως ότι θέλουν να συζητήσουν πρώτα με το SPD για ένα ενδεχόμενο συνασπισμό «φωτεινού σηματοδότη». Οι συνομιλίες για τον σχηματισμό ενός επονομαζόμενου συνασπισμού «Τζαμάικα», δηλαδή Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), Φιλελευθέρων (FDP) και Πρασίνων θα παραμείνει, πάντως, ως μια επιλογή.

Η επίσης συμπρόεδρος του SPD, Σάσκια Έσκεν, δήλωσε «πεπεισμένη ότι είναι δυνατόν να διαμορφωθεί μια κοινωνία αλληλοσεβασμού όλων των πολιτών».

Ο Σολτς και το SPD είχαν θέσει τη λέξη «σεβασμός» στο επίκεντρο της προεκλογικής τους εκστρατείας.

Οι «ενοχλητικές» διαρροές

Νωρίτερα, πάντως, τόσο το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD), όσο και οι Πράσινοι, αλλά και ο πρόεδρος της Νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών, επέκριναν τη διαρροή του περιεχομένου των μέχρι τώρα μεταξύ τους προκαταρκτικών διευρευνητικών συζητήσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

«Όσον αφορά στις διαρροές, αυτές αντικατοπτρίζουν την εσωτερική κατάσταση των Χριστιανοδημοκρατών και των Χριστιανοκοινωνιστών: αγώνες εξουσίας, απουσία προσανατολισμού, αδύναμη ηγεσία και αδυναμία διακυβέρνησης», δήλωσε ο επί μακρόν αναπληρωτής πρόεδρος του SPD, Ραλφ Στέγκνερ, στην εφημερίδα «Rheinische Post».

Ο Στέγκνερ τάχθηκε επίσης υπέρ των γρήγορων τριμερών συνομιλιών με το Φιλελεύθερο κόμμα (FDP) και τους Πράσινους για τη δημιουργία συνασπισμού «φωτεινού σηματοδότη»: «Το SPD είναι έτοιμο να αναλάβει κυβερνητική ευθύνη και επιδιώκει έναν προοδευτικό μελλοντικό συνασπισμό με τους Πράσινους και το FDP», τόνισε.

Εν τω μεταξύ, ο πολιτικός των Πράσινων, Γιάνος Ντάμεν, δήλωσε στους δίκτυα RTL και n-tv ότι «είναι σαφές πως το SPD, το FDP και οι Πράσινοι είχαν εμπιστευτικές και εχέμυθες συνομιλίες. Εμείς, οι Πράσινοι, υποστηρίζουμε μια κουλτούρα της εμπιστοσύνης, όπως και άλλοι. Το αν το θέλουν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες».

Όταν ρωτήθηκε εάν το CDU και το CSU έχασαν την ευκαιρία για έναν κυβερνητικό συνασπσιμό «Τζαμάικα», ο Ντάμεν είπε: «Προφανώς, εσωτερικά θέλουν να βλάψουν ο ένας τον άλλον. Αυτό είναι όμως ένα δικό τους πρόβλημα, το οποίο πρέπει και να επιλύσουν οι ίδιοι».

«Προηγουμένως, παρά το συμφωνημένο απόρρητο, το περιεχόμενο από τις διερευνητικές συναντήσεις μεταξύ της Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, των Πρασίνων και του FDP είχε γίνει επίσης γνωστό.

Ακόμη και συντηρητικοί πολιτικοί υποπτεύονται ότι ο αποστολέας βρίσκεται στις τάξεις τους, για να σαμποτάρει έναν ενδεχόμενο συνασπισμό «Τζαμάικα».

Ο πρόεδρος της Νεολαίας των Χριστιανοδημοκρατών, Τίλμαν Κούμπαν, επέκρινε το γεγονός ότι έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες προς τα έξω από τις προκαταρκτικές συνομιλίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, του FDP και των Πρασίνων. «Καλό θα ήταν να διατηρηθούν εμπιστευτικές οι εμπιστευτικές συνομιλίες. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποιος είναι ο υπεύθυνος των διαρροών, αλλά θα μπορούσε να βρεθεί στις τάξεις μας», δήλωσε στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk).

Η εφημερίδα «Bild» δημοσίευσε την Τρίτη ότι CDU/CSU και Πράσινοι διαφώνησαν σε τρία σημεία και, ιδίως, στην πολιτική μεταφορών, το μεταναστευτικό/προσφυγικό και την οικονομική πολιτική. Προηγουμένως, είχε δημοσιεύσει ανάλογες λεπτομέρειες από τις επίσης εμπιστευτικές συνομιλίες μεταξύ CDU/CSU και του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024