Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Δένδιας στη Βουλή - Η εθνική ομοψυχία είναι το ίδιο ισχυρό όπλο όπως και οι φρεγάτες

Δένδιας στη Βουλή – Η εθνική ομοψυχία είναι το ίδιο ισχυρό όπλο όπως και οι φρεγάτες

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η ελληνογαλλική συμφωνία «ενισχύει την αμυντική ασπίδα της χώρας και την γεωστρατηγική της θέση», αποτελεί την ενίσχυση των διαχρονικών στενών σχέσεων με την Γαλλία και είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της ενωμένης Ευρώπης στην άμυνα και την ασφάλεια

«Οι ιδεατές αναζητήσεις για να αδυνατίσουν τη συμφωνία με την Γαλλία δεν ωφελούν το εθνικό  συμφέρον», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε να εκπέμψουμε μήνυμα ομοψυχίας και ομόνοιας, που είναι το ίδιο ισχυρό όπλο όπως και οι γαλλικές φρεγάτες».

Ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας από το βήμα της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, κατά τη συζήτηση της «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Γαλλικής Δημοκρατίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη συνεργασία στην άμυνα και την ασφάλεια», είπε πως θα ήθελε να υπάρξει μια «ομονοούσα εθνική αντιπροσωπεία», καθώς η επιθετικότητα από τη γείτονα «δεν επιτρέπει την πολυτέλεια της καταψήφισης αυτής της συμφωνίας».

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε τη συμφωνία με τη Γαλλία ως «κορυφαία στιγμή, που κατοχυρώνει τα συμφέροντα της πατρίδας μας» και ζήτησε να μην υποτιμάται η σημασία της στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που προάγεται «ως απλό παρακολούθημα στην προμήθεια των φρεγατών».

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως η συμφωνία αυτή «ενισχύει την αμυντική ασπίδα της χώρας και την γεωστρατηγική της θέση», αποτελεί την ενίσχυση των διαχρονικών στενών σχέσεων με την Γαλλία και είναι ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της ενωμένης Ευρώπης στην άμυνα και την ασφάλεια.

Υπογράμμισε πως η συμφωνία δεν αφορά μόνο στη συστηματοποίηση των επαφών, αλλά και στη δέσμευση των πλευρών για παροχή βοήθειας και συνδρομής με όλα τα κατάλληλα μέσα, συμπεριλαμβανομένης και της χρήσης ένοπλης βίας.

Η φρασεολογία, που εμπεριέχεται στο άρθρο 2 της Συμφωνίας, «έτσι όπως είναι διατυπωμένο, είναι η πιο προχωρημένη διατύπωση διεθνώς», τόνισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε πως «όποιος ισχυρίζεται ότι είναι ελλειμματική, θα παρακαλούσα να φέρει ένα υπόδειγμα διεθνούς συμφωνίας όπου υπάρχει πιο εκτεταμένη διατύπωση». Ανέφερε χαρακτηριστικά, μάλιστα, πως το να καταφεύγουμε «σε ιδεατές αναζητήσεις, για να αδυνατίσουν την εικόνα αυτής της συμφωνίας, δεν ωφελεί το εθνικό συμφέρον», συμπληρώνοτνας πως ακόμα και το γνωστό ΑUKUS, στη διατύπωσή του, υπολείπεται της διατύπωσης της ελληνογαλλικής συμφωνίας.

Σχετικά με τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ περί καταψήφισης της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως θεωρεί ότι δεν θα είναι και η τελική του θέση στην Ολομέλεια, ενώ παράλληλα παρατήρησε πως σήμερα, στην Επιτροπή της Βουλής, ακούστηκαν δύο γραμμές – αυτή που ανέλυσε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργος Κατρούγκαλος και μιας άλλης, που ανέπτυξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Ο κ. Δένδιας αναρωτήθηκε αν «θέλουμε αυτή τη σύμβαση με την Γαλλία ή δεν την θέλουμε», επισημαίνοντας πως «ο κάθε αντίλογος θα πρέπει να έχει μια συνέπεια».

Ζήτησε από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να μην υποτιμούν τη συμφωνία με την Γαλλία, λέγοντας ότι από κάποιους υποτιμήθηκε «ως παρακολούθημα των φρεγατών». Και σημείωσε: «Σας προτείνω όμως να αντιστρέψετε τη σειρά όσον αφορά τη σπουδαιότητά της, χωρίς να υποτιμάμε τη σπουδαιότητα του όπλου αυτού (σ.σ. φρεγάτες), που μας είναι απολύτως απαραίτητο. Και ανατρέξτε στη μνήμη σας, διότι η Ελλάδα έχει αγοράσει στο παρελθόν πολύ ισχυρά οπλικά συστήματα από την Γαλλία, αλλά ποτέ δεν κατάφερε να υπογραφεί ανάλογης μορφής συμφωνία με μια τόσο ισχυρή χώρα – τη μόνη πυρηνική δύναμη στην ΕΕ, το μόνο μόνιμο μέλος του Σ.Α. στην ΕΕ».

Ο Νίκος Δένδιας, μάλιστα, δήλωσε ότι «η υπογραφή αυτής της συμφωνίας είναι μια τεράστια εθνική επιτυχία», όπως καταγράφηκε στον ξένο Τύπο, αλλά και στις αντιδράσεις της γείτονος.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε, επίσης, ότι η συμφωνία αυτή είναι η δεύτερη σημαντικότερη μεταπολεμικά – η πρώτη ήταν με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Και προσέθεσε ότι «η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει το καλύτερο, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα», σημειώνοντας πως από την αρχή της διακυβέρνησης της ΝΔ έχουν υπογραφεί συνολικά «106 διμερείς συμφωνίες και 39 πολυμερείς συμβάσεις, όπου μερικές είναι ύψιστης σημασίας, με ζητούμενα δεκαετιών, όπως με την Ιταλία και την Αίγυπτο (σ.σ. ΑΟΖ) κ.ά.».

«Έχουμε ένα γείτονα απόλυτα επιθετικό»

Μιλώντας για την συμπεριφορά της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «έχουμε ένα γείτονα ιδιαίτερα επεκτατικό, για να μην τον χαρακτηρίσω απόλυτα επιθετικό. Και σε αυτό τον γείτονα, απαντάμε όπου χρειαστεί – και δημόσια, και στον μεταξύ μας διάλογο, και στα διεθνή φόρα» και «αποκαλύπτουμε τη νεο-οθωμανική του επεκτατικότητα», όπως είπε, προσθέτοντας πως «με την  Τουρκία, πολλές φορές αισθάνεται κανείς ότι δεν προσλαμβάνει τι είναι αυτό που επιδιώκει».

Σχετικά με  τις αντιφάσεις των λόγων και των πράξεων της Τουρκίας, ο κ. Δένδιας είπε πως «μία ακόμη (σ.σ. αντίφαση) εκδηλώθηκε χθες, με την απαντητική επιστολή της Τουρκίας προς τον ΟΗΕ, αναφορικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων του Αιγαίου».

Και σημείωσε: «Η  Τουρκία ισχυρίζεται ότι παρανόμως η χώρα μας διατηρεί στρατό στα νησιά αυτά, δηλαδή ότι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου απειλούν την Τουρκία. Την ώρα που η Τουρκία απέναντί τους διατηρεί την τουρκική στρατιά, τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο της Μεσογείου! Όταν η Τουρκία έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας, εάν επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα, ασκώντας το νόμιμο δικαίωμά μας. Είναι η μόνη χώρα στον πλανήτη, που έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά άλλης χώρας για την άσκηση νόμιμων δικαιωμάτων! Και βέβαια, έχοντας το παρελθόν της εισβολής στην Κύπρο. Αυτή, λοιπόν, η Τουρκία, με αυτό το παρελθόν και αυτές τις αντιφάσεις, μας ζητά να αφοπλίσουμε τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Αυτό δεν μπορεί παρά να απορριφθεί μετά πολλών επαίνων, για πολλοστή φορά», κατέληξε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Δένδιας, απαντώντας και στην προτροπή που ακούστηκε, «να συνεννοηθούμε με την Τουρκία, αντί να συνεχίσουμε ένα ράλι εξοπλισμών», ανέφερε «πως εμείς, βεβαίως, δεν θέλουμε καμία κούρσα εξοπλισμών. Όλες οι κυβερνήσεις, διαχρονικά, είμαι βέβαιος ότι θα προτιμούσαν να δαπανούν το υστέρημα του ελληνικού λαού για κοινωνική πολιτική, Παιδεία, Υγεία και όχι για αγορά οπλικών συστημάτων, όμως, υπάρχει και ‘το κράτος της ανάγκης’, εκτός εάν κάποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υφίσταται απειλή κατά της χώρας».

Η Ελλάδα, σημείωσε, «λέει καθαρά στην Τουρκία ότι η διάφορά μας μπορεί να επιλυθεί και ελάτε να την επιλύσουμε. Να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα και εάν δεν συμφωνήσουμε, να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Όπως επίσης λέμε στην Τουρκία, μπορούμε να συνεννοηθούμε, αλλά παραιτηθείτε από το ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, που αντιβαίνει ακόμα και της λογικής. Και ποιος δεν ζητά από την Τουρκία να άρει το casus belli εναντίον της χώρας μας;», τόνισε, προσθέτοντας ότι «πολιτική υποτέλειας δεν μπορεί να υπάρξει, όχι μόνο από αυτήν, αλλά από καμία ελληνική κυβέρνηση, γιατί είναι το ελάχιστο αντίτιμο της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας της χώρας, 200 χρόνια μετά τη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους».

Sports in

Μπάγερν Μονάχου – Άρσεναλ 1-0: Ο Κίμιχ έστειλε τους Βαυαρούς στα ημιτελικά

Η γκολάρα του Κίμιχ ήταν αρκετή για την Μπάγερν που νίκησε με 1-0 την Άρσεναλ και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024