Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Propatria - Ποια είναι η νεοναζιστική οργάνωση που πρωταγωνιστεί στις επιθέσεις

Propatria – Ποια είναι η νεοναζιστική οργάνωση που πρωταγωνιστεί στις επιθέσεις

Τα λόγια της Μάγδας Φύσσα αποδείχθηκαν προφητικά. «Δεν τελειώσαμε με τον φασισμό επειδή μπήκε φυλακή η Χρυσή Αυγή» ήταν τα ακριβή της λόγια, καθώς οι 500.000 ψήφοι της δεν εξαλείφονται εύκολα.

Ήταν στα μέσα του Σεπτέμβρη, όταν αριστερές οργανώσεις άρχισαν να καλούν σε συγκεντρώσεις για την ολοκλήρωση οκτώ χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα και παράλληλο κάλεσμα στις 7 Οκτώβρη για τον έναν χρόνο από την καταδίκη της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής.

Το μήνυμα που ήθελαν να δώσουν ήταν ξεκάθαρο: ποτέ ξανά φασισμός, με τους φασίστες ωστόσο να παραμονεύουν στα σκοτάδια, σχεδιάζοντας τα επόμενα, όπως φάνηκε στη συνέχεια, χτυπήματά τους.

Τα λόγια της Μάγδας Φύσσα αποδείχθηκαν προφητικά. «Δεν τελειώσαμε με τον φασισμό επειδή μπήκε φυλακή η Χρυσή Αυγή» ήταν τα ακριβή της λόγια, καθώς οι 500.000 ψήφοι της δεν εξαλείφονται εύκολα.

Λίγες μέρες μετά πραγματοποιείται ομοφοβική επίθεση της ακροδεξιάς ομάδας «Ιερός Λόχος» στο Thessaloniki Pride, με πέτρες, ενώ δεν πέρασε πολύς καιρός μέχρι να δούμε και τις επιθέσης φασιστών κατά φοιτητικών οργανώσεων στη Σταυρούπολη που σήμανε το καμπανάκι που μας προειδοποίησε ότι το αυγό του φιδιού έσπασε.

Οι επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη διέρχονταν η μία την άλλη, με αποκορύφωμα την επίθεση ακροδεξιών σε μέλη της ΚΝΕ, μια επίθεση από ομάδα ακροδεξιών οι οποίοι δεν δίστασαν καν να καλύψουν τα χαρακτηριστικά τους, αποκαλύπτοντας την αλαζονεία τους.

Η Propatria, οι επιθέσεις και οι κέλτικοι σταυροί

Μια μέρα μετά την φασιστική επίθεση στο Νέο Ηράκλειο η αστυνομία προχώρησε σε σύλληψη ενός άντρα, ο οποίος αποδείχθηκε ότι όχι μόνο γνωστός στις Αρχές ήταν, αλλά και στους ακροδεξιούς κύκλους.

Ο ίδιος φαίνεται να ανήκει σε μια από τις μαύρες παρακαταθήκες της Χρυσής Αυγής, στην ακροδεξιά ομάδα Propatria, μια ομάδα που έχουμε δει αρκετές φορές στο παρελθόν.

Ο 30χρονος ακροδεξιός είχε προσαχθεί τον περασμένο Ιούλιο για τα επεισόδια στη συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στην Αθήνα και τον Μάρτιο του 2019 για επεισόδια στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Στο blog που διαθέτουν στο internet τάχθηκαν υπέρ των νεοναζί που προκάλεσαν τα επεισόδια στα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης αναρτώντας φωτογραφίες και σχολιάζοντας μεταξύ άλλων στο αντικομμουνιστικό τους ντελίριο: «Η Νεολαία δείχνει τον δρόμο και η νεολαία είναι το μέλλον πόσο μάλλον η Εθνική νεολαία που αγαπάει και πολεμάει για την Ελλάδα».

Σύμφωνα με τη «Χαρτογράφηση της ελληνικής Ακροδεξιάς» από τον Γιάννη Μπασκάκη και το «Σημείο για τη μελέτη της ελληνικής Ακροδεξιάς» πρόκειται για «μια σκληρή ναζιστική οργάνωση, η οποία έχει ευθεία διασύνδεση με τη Χρυσή Αυγή και μέλη της φωτογραφίζονται με γνωστά στελέχη της μεγάλης μητρικής ναζιστικής οργάνωσης». «Οι ProPatria είναι από τις ομάδες που φροντίζουν να κινούνται αμιγώς στο σκοτάδι της παρανομίας και που προσπαθούν να καλύψουν το κενό των, αποσυρμένων λόγω της δίκης, Ταγμάτων Εφόδου της Χρυσής Αυγής.», συμπληρώνει, ενώ «μέλη των ProPatria ήταν ανάμεσα στους ναζί που σήκωσαν το 2018 στο ΟΑΚΑ τη σημαία του ‘μαύρου ήλιου’ (Schwarze Sonne), ενός από τα πιο σκοτεινά σύμβολα της ναζιστικής περιόδου».

Η Propatria έχει κατηγορηθεί και τον περασμένο Ιούνιο για δολοφονική επιθέση 15 φασιστών κατά νεαρής φοιτήτριας, μέλους του ΚΚΕ στο Ν. Ηράκλειο, ενώ κατά τα πρόσφατα επεισόδια στο ΕΠΑΛ της Σταυρούπολης η σελίδα της -προσκείμενης στην Propatria- Εθνικιστικής Νεολαίας Πέλλας προχώρησε σε κάλεσμα στους ομοϊδεάτες της να πάρουν τα όπλα.

Από την ιστοσελίδα της οργάνωσης προκύπτουν τακτικές επαφές της Propatria με την εθνικοσοσιαλιστική ιστοσελίδα «Μαύρος Κρίνος», την πολωνική νεοναζιστική ογάνωση Szturm ,την ισπανική Deporte Patriota κα. Η ίδια οργάνωση διατηρεί δικό της κλαμπ πυγμαχίας με την ονομασία «Κρυπτεία».

Σύμφωνα με προ ενός έτους έκθεση της ΕΛΑΣ για τον ακροδεξιό εξτρεμισμό στην Ελλάδα «τον τελευταίο ένα χρόνο παράλληλα με την κατάρρευση της Χρυσής Αυγής παρατηρείται κινητικότητα στους ομόκεντρους κύκλους της Ακροδεξιάς», καθώς «οι υπάρχουσες οργανώσεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πτώση της επιρροής της Χρυσής Αυγής ώστε να προσελκύσουν άτομα στους κόλπους τους». Η Propatria είναι μια από τις 16 ακροδεξιές ομάδες που χαρτογραφεί η έκθεση και η οποία μαζί με την «Ελληνική Σοσιαλιστική Αντίσταση – ΕΣΑ» φέρονται να είχαν συμμετοχή στα επεισόδια στο συλλαλητήριο της Αθήνας για το λεγόμενο «Μακεδονικό».

Επτά ομάδες ακροδεξιών

Το «Ιερό Τάγμα», το «Αρμα» (με υποστηρικτές του φυλετικού πλεονεκτήματος των Ελλήνων), ο «Ιερός Λόχος» με συνολική δραστηριότητα στη Βόρεια Ελλάδα, οι «Αυτόνομοι Εθνικιστές Θεσσαλονίκης», οι οποίοι ταυτίζονται ιδεολογικά με την αθηναϊκή οργάνωση «Combat 18» που είχε προχωρήσει σε 15 εμπρηστικές επιθέσεις στην πρωτεύουσα, και η «Vanguard Hellas», η οποία αποτελείται από ακροδεξιούς που σχετίζονταν με τον «Κύκλο Ιδεάπολις» που έπαψε τη δράση του το 2018.

Αυτές είναι ορισμένες από τις επτά συνολικά ακροδεξιές ομάδες και οργανώσεις που έχουν καταγραφεί από έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή περίπου 5.000 μελών ή υποστηρικτών τους. Με μεγάλο τμήμα αυτού του «φασιστικού στρατού» να έχει άμεση ή έμμεση σχέση με την έκρηξη βίας σε ΕΠΑΛ της πόλης στη Σταυρούπολη, στον Εύοσμο αλλά και σε μικρότερη κλίμακα στη Συκεώνα, στη Νεάπολη και αλλού, η οποία έχει θορυβήσει την ΕΛ.ΑΣ. και τον πολιτικό κόσμο.

Οπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., στη Θεσσαλονίκη κύριο ρόλο έχει και το «Ιερό Τάγμα». Πρόκειται για μια κλειστή ομάδα με φιλοναζιστικές τάσεις που προχώρησε σε καλέσματα και κινητοποιήσεις μετά τα επεισόδια στη Σταυρούπολη. Εχει δικό της προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα από τον Απρίλιο του 2020, ενώ έχουν εντοπιστεί αντίστοιχες ομάδες στην Αθήνα, στη Φλώρινα αλλά και στην Κύπρο. Επιπλέον υπάρχει και το «Αρμα – Σύνδεσμος Εθνοφυλετικής Αναπλάσεως», που όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά δημιουργήθηκε «σε μία περίοδο εμφανούς καθολικής Σήψεως και γενικής Διαλύσεως, μέσα από συντρίμμια καταστάσεων ερμαφροδίτων και αμφιρρόπων μεταξύ κατ’ ουσίαν ταυτίσεως με τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα του σηπογόνου Συστήματος»! Τα μέλη τους είναι οπαδοί του «φυλετικού πλεονεκτήματος των Ελλήνων έναντι των υπολοίπων λαών».

Επίσης στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν οι «Αυτόνομοι Εθνικιστές» που δημιουργήθηκαν το 2016 και είχαν επαφή εκτός από την αθηναϊκή Combat-18 και με την ΑΜΕ («Ανένταχτοι Μαίανδροι Εθνικιστές»), που προχωρούσαν σε δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις σε στέκια της Αθήνας. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν τότε δημοσιοποιήσει κείμενο που ανέφεραν «χαιρετίζουμε με το δεξί καθαρό χέρι ψηλά τους ΑΜΕ και τους ενημερώνουμε ότι οι ΑΕΘ είναι στη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή». Επιπλέον, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει και η «Vangurad Hellas», η οποία εμφανίστηκε σε κινητοποιήσεις κατά της Συνθήκης των Πρεσπών. Τέλος, στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. είναι «πολιτιστικός σύλλογος» με έδρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, με περίπου 800 μέλη στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024