Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα ζητούν πανευρωπαϊκή απάντηση στην αύξηση των τιμών ενέργειας

Γαλλία, Ισπανία και Ελλάδα ζητούν πανευρωπαϊκή απάντηση στην αύξηση των τιμών ενέργειας

«Υπάρχει επίσης ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές και ίσως σε πυρηνικούς σταθμούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα», ξεκαθάρισε ο Μπρούνο Λε Μερ.

Η Γαλλία και η Ισπανία ζήτησαν να υπάρξει μια συντονισμένη ευρωπαϊκή απάντηση για την αντιμετώπιση του παγκόσμιου φαινομένου της αύξησης των τιμών ενέργειας. Με στόχο αφενός την προστασία των φτωχότερων πολιτών και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αφετέρου τη διαφύλαξη του φιλόδοξου σχεδίου της Ευρώπης να σταματήσει την εκπομπή CO2 έως το 2050.

Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σημείωσαν υψηλά ρεκόρ την Παρασκευή, καθώς ο κύριος προμηθευτής της ΕΕ, η Ρωσία, διατήρησε «σφιχτά» τα επίπεδα προμήθειας του φυσικού αερίου, σηματοδοτώντας έτσι περαιτέρω πιέσεις στις τιμές που μετακυλίονται στους Ευρωπαίους καταναλωτές, ενόψει μάλιστα και της έλευσης της χειμερινής περιόδου.

«Αυτό που βλέπουμε είναι μια άνευ προηγουμένου άνοδο των τιμών της ενέργειας», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Ισπανίδα υπουργός Οικονομικών Νάντια Καλβίνο, κατά την έλευσή της για τις συνομιλίες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

«Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε σε εθνικό επίπεδο, χρειαζόμαστε μια ευρωπαϊκή συντονισμένη απάντηση», τόνισε, προσθέτοντας ότι η χώρα της έχει ετοιμάσει μια πρόταση σχετικά με τις πιθανές επιλογές.

Η Καλβίνο σημείωσε πως μια από αυτές τις επιλογές θα μπορούσε να είναι η δημιουργία ενός στρατηγικού ευρωπαϊκού αποθέματος φυσικού αερίου, το οποίο θα βοηθούσε την ΕΕ των 27 κρατών-μελών και των 450 εκατομμυρίων καταναλωτών να διαπραγματευτούν χαμηλότερες τιμές από ό, τι αν οι ίδιες αγορές γίνονταν μεμονωμένα.

«Έχουμε μάθει μέσω της διαπραγμάτευσης για την προμήθεια εμβολίων ότι είμαστε πιο δυνατοί όταν μιλάμε με μία φωνή», δήλωσε χαρακτηριστικά

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ισπανία θα επιθυμούσε την ανάληψη δράσης απέναντι στα φαινόμενα κερδοσκοπίας στην αγορά αδειών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που επίσης ώθησε προς τα πάνω τις τιμές.

Οι υψηλές τιμές ενέργειας είναι ζήτημα ετών, όχι μηνών

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ τόνισε από τη μεριά του ότι θα προτείνει καλύτερη ρύθμιση των ευρωπαϊκών αποθεμάτων φυσικού αερίου και σύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος με το μέσο κόστος παραγωγής σε κάθε χώρα της ΕΕ, αντί με αυτής του φυσικού αερίου, που ισχύει σήμερα.

«Η ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα – εξασφαλίζει την παροχή ενέργειας παντού στην Ευρώπη. Αλλά έχει επίσης ένα σημαντικό μειονέκτημα – την ευθυγράμμιση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος με τις τιμές του φυσικού αερίου», είπε χαρακτηριστικά ο Λε Μερ.

Επέμεινε ότι η σημερινή σύνδεση των τιμών ήταν αναποτελεσματική και δημιούργησε ένα «αδιέξοδο» για τη μετάβαση της Ευρώπης στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είπε επίσης ότι οι πολιτικοί πρέπει να πείσουν τους ψηφοφόρους ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής θα οδηγήσει σε μακροπρόθεσμη αύξηση του κόστους ενέργειας.

«Για χρόνια, όχι μήνες, θα αντιμετωπίσουμε αυξημένα επίπεδα τιμών, επειδή υπάρχει ανάγκη για περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια και υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου», δήλωσε ο Λε Μερ.

«Υπάρχει επίσης ανάγκη να επενδύσουμε περισσότερο σε ανανεώσιμες πηγές και ίσως σε πυρηνικούς σταθμούς. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστούν πολύ περισσότερα χρήματα ».

Η αντιμετώπιση της μακροπρόθεσμης αύξησης των τιμών της ενέργειας «θα είναι ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά ζητήματα για τα επόμενα χρόνια», κατέληξε.

Επιστολή Σταϊκούρα για πανευρωπαϊκή απάντηση

Στην ανάγκη μιας συνεκτικής ευρωπαϊκής απάντησης στην άνοδο των τιμών της ενέργειας που απειλούν την οικονομική ανάκαμψη και την πράσινη μετάβαση, αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, σήμερα στο Λουξεμβούργο.

«Η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας είναι ισχυρή, πολύ πιο ισχυρή από τις αρχικές προβλέψεις», δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας . Ωστόσο, τόνισε ότι «η άνοδος των τιμών της ενέργειας, ειδικά οι τιμές του φυσικού αερίου, απειλεί την ανάκαμψη της οικονομίας και θέτει σε κίνδυνο την πράσινη μετάβαση.

Αυτό δημιουργεί μια νέα πρόκληση για όλα τα μέλη της ΕΕ, που δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν μόνα τους. Πρέπει να αναλάβουμε συγκεκριμένες ενέργειες σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, αυτή η πρόκληση μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, με τη δημιουργία νέων εργαλείων, με τη χρήση εργαλείων αντιστάθμισης, με τη λήψη πολλών στοχευμένων μέτρων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των νοικοκυριών.

Πηγή: OT

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024