Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στο Λουξεμβούργο ο Σταϊκούρας για Eurogroup και Ecofin - Στο 18% οι ανατιμήσεις το Σεπτέμβριο στην ενέργεια

Στο Λουξεμβούργο ο Σταϊκούρας για Eurogroup και Ecofin – Στο 18% οι ανατιμήσεις το Σεπτέμβριο στην ενέργεια

Τα σενάρια που καταγράφουν διεθνείς αναλυτές, για την πορεία των τιμών των καυσίμων εν όψει του χειμώνα είναι ανησυχητικά. Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, προϊδεάζουν για μεγάλη αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, αναμένεται να συζητήσουν αναζητώντας μια κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος

Στο Λουξεμβούργο μεταβαίνει αύριο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Ανησυχητικά τα σενάρια για το χειμώνα

Ειδικότερα, τη Δευτέρα 4 Οκτωβρίου ο κ. Σταϊκούρας θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν την 11η Έκθεση Αξιολόγησης των ευρωπαϊκών θεσμών για την Ελλάδα στο πλαίσιο του καθεστώτος Ενισχυμένης Εποπτείας, η οποία ολοκληρώθηκε επιτυχώς πρόσφατα.

Τα μέλη του Eurogroup θα συζητήσουν επίσης τις μακροοικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη, συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων του πληθωρισμού και των τιμών στον ενεργειακό τομέα- ζήτημα για το οποίο θα ενημερωθούν από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), Christian Zinglersen.

Τα σενάρια που καταγράφουν διεθνείς αναλυτές, για την πορεία των τιμών των καυσίμων εν όψει του χειμώνα είναι ανησυχητικά. Οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, προϊδεάζουν για μεγάλη αύξηση των τιμών σε είδη πρώτης ανάγκης και οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και Ενέργειας, αναμένεται να συζητήσουν αναζητώντας μια κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Όπως αποτυπώθηκε στα στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού τον μήνα Σεπτέμβριο, υπήρξε εκτίναξη του σχετικού δείκτη ενέργειας σε ποσοστό το οποίο ξεπερνάει ακόμη και το 18% πανευρωπαϊκά.

Η κυβέρνηση, επανέλαβε σήμερα ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει ήδη λάβει κάποια μέτρα στήριξης, όπως η επιδότηση για την τιμή της κιλοβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος, ήδη ψηφισμένη από χθες την τροπολογία που ανοίγει τον δρόμο για την αντίστοιχη επιδότηση – έστω και με κριτήρια – για το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει εκτιναχθεί και επιπλέον υπάρχει το κοινωνικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας και το επίδομα θέρμανσης που φέτος αναμένεται να ενεργοποιηθεί νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.

Ο κ. Σταϊκούρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν και πρόσθετα μέτρα στήριξης τόσο ως προς το ύψος τους όσο και τη διάρκειά τους, καλύπτοντας ακόμη και τις αρχές του 2022. Ταυτόχρονα φαίνεται ότι κινούνται οι διαδικασίες ώστε να υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο.

Σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας

Αντικείμενο συζήτησης θα αποτελέσει παράλληλα η πορεία εφαρμογής των προτεραιοτήτων της ευρωζώνης στα Σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ οι υπουργοί θα ενημερωθούν για τις δράσεις του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης των ευρωπαϊκών τραπεζών (SRB) από τους επικεφαλής των δύο οργάνων, Andrea Enria και Elke König, αντιστοίχως.

Πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει συναντήσεις εργασίας με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, καθώς και με το μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΕΣ) Νίκο Μηλιώνη και στελέχη του ΕΕΣ.

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, ο κ. Σταϊκούρας θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Ecofin, όπου θα συζητηθεί η οικονομική ανάκαμψη στην Ευρώπη- με έμφαση στην εφαρμογή του Μηχανισμού Ανάκαμψης και ΑνθεκτικότηEτας και του προγράμματος SURE για τη στήριξη της απασχόλησης, ενώ αναμένεται να δοθεί η τελική έγκριση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Μάλτας.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πραγματοποιήσουν συζήτηση προσανατολισμού σχετικά με την αναθεώρηση των κανόνων προληπτικής εποπτείας για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εταιρείες, στο πλαίσιο της οδηγίας «Solvency ΙΙ». Η συζήτηση θα βασιστεί στη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Υπουργική Σύνοδο του ΟΟΣΑ

Στη συνέχεια, ο κ. Σταϊκούρας θα μεταβεί στο Παρίσι, προκειμένου να λάβει μέρος στην Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, που πραγματοποιείται την Τρίτη και την Τετάρτη στην έδρα του ΟΟΣΑ.

Το κεντρικό θέμα της Συνόδου, στην οποία μετέχουν υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας, Εξωτερικών και Εμπορίου από τα κράτη- μέλη και τα κράτη- εταίρους του ΟΟΣΑ, καθώς και εκπρόσωποι άλλων διεθνών οργανισμών, είναι «Κοινές αξίες: Χτίζοντας ένα πράσινο και χωρίς αποκλεισμούς μέλλον». Ο Έλληνας υπουργός θα πραγματοποιήσει στη διάρκεια της Συνόδου παρεμβάσεις για θέματα βιώσιμης, πράσινης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024