Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Tράπεζες – Αύξηση 50% στις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021

Tράπεζες – Αύξηση 50% στις εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων το 2021

Εκτόξευση της ζήτησης για κατοικίες ως το 2027 αναμένουν οι τράπεζες, οδηγώντας σε ετήσια άνοδο τιμών κατά 4%-5%

Πρόσω ολοταχώς για εκταμιεύσεις στεγαστικών δανείων ύψους 850-900 εκατ. ευρώ το 2021 κινούνται οι τέσσερις συστημικοί όμιλοι, καθώς αυξάνεται ξανά η ζήτηση για αγορά κατοικιών με τραπεζική χρηματοδότηση μετά το πρώτο σοκ της πανδημίας. Αυτή είναι η εκτίμηση των αρμόδιων διευθύνσεων στεγαστικής πίστης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη δυναμική που έχει αναπτύξει την εφετινή χρονιά η συγκεκριμένη κατηγορία πιστώσεων.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί από την αρχή του 2021 μέχρι και το τέλος Αυγούστου στους μεγάλους τού κλάδου, οι σχετικές χορηγήσεις διαμορφώθηκαν στα 500 εκατ. ευρώ. Με δεδομένη λοιπόν την κινητικότητα στην κτηματαγορά και το αυξημένο ενδιαφέρον για απόκτηση στέγης, κατά βάση από νέα ζευγάρια της ηλιακής ζώνης των 30-45 ετών, εκτιμάται ότι έως το τέλος του χρόνου σε μηνιαία βάση τα νέα δάνεια θα ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.

Προς την ίδια κατεύθυνση επιδρούν και οι καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί σε παλαιές υποθέσεις λόγω των lockdowns και της υπολειτουργίας των δημόσιων αρχών.

Πλέον η κατάσταση έχει εξομαλυνθεί και αναμένεται επιτάχυνση των τελικών εγκρίσεων χρηματοδότησης αυτών των συναλλαγών.

Ακόμη πάντως κι αν κινηθεί η αγορά των στεγαστικών δανείων στα επίπεδα των 900 εκατ. ευρώ εφέτος, καταγράφοντας άνοδο 50% σε σχέση με το 2020 και 160% σε σύγκριση με το χαμηλό της στην εποχή του ευρώ το 2017, ακόμη θα βρίσκεται κάτω από το 10% των εκταμιεύσεων του 2007. Τότε κάθε μήνα δινόταν 1 δισ. ευρώ και σήμερα αυτός είναι περίπου ο στόχος όλης της χρονιάς. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος για την επιστροφή των πωλήσεων δανείων στην κανονικότητα.

Τα επιτόκια

Το θετικό όμως είναι ότι η ανοδική τάση δείχνει να παγιώνεται. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι δύο βασικοί λόγοι που κινούν αυτή τη στιγμή τη ζήτηση στην κτηματαγορά και θα οδηγήσουν σε περαιτέρω αύξηση των εκταμιεύσεων είναι οι εξής:

Πρώτον τα επιτόκια βρίσκονται σε μηδενικά επίπεδα στις καταθέσεις και πολλοί έχοντες ρευστότητα αναζητούν εναλλακτικές των χρηματοοικονομικών επενδύσεων τοποθετήσεις για να πετύχουν μια καλή ετήσια απόδοση για τα χρήματά τους.

Με τα σημερινά αυξημένα επίπεδα ενοικίων, δεν είναι δύσκολη η υπόθεση να κερδίζει κάποιος 3% ή 4% ετησίως από μια κατοικία που θα αποκτήσει, χωρίς να συνυπολογίζεται στον υπολογισμό αυτόν η αναμενόμενη άνοδος της αξίας της. Ως προς το τελευταίο, οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μέχρι και το 2027, αν δεν αλλάξει κάτι στις μακροοικονομικές προοπτικές της χώρας, οι τιμές των ακινήτων θα τρέχουν με ρυθμούς 4%-5% χωρίς να δημιουργηθεί «φούσκα».

Δεύτερον, οι μηνιαίες δόσεις των στεγαστικών δανείων, λόγω και των νέων ελκυστικότερων επιτοκίων που προσφέρουν οι τράπεζες, είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων χαμηλότερες των ενοικίων που μπορεί να πληρώνει κάποιος για το ίδιο σπίτι. Στο πλαίσιο αυτό είναι ρεαλιστικό ένα νοικοκυριό που μένει σε διαμέρισμα 70 τ.μ. να κερδίζει σε ετήσια βάση περί τα 1.000 ευρώ φεύγοντας από το ενοίκιο και αποκτώντας σπίτι με στεγαστικό δάνειο. Απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, να διαθέτει το 20% του τιμήματος για την αγορά του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟ ΒΗΜΑ

Sports in

Ο Μπέος δίνει 15.000 εισιτήρια στο Πανθεσσαλικό – Θέλει περισσότερα ο Αλαφούζος

Ο Αχιλλέας Μπέος ανέφερε κατά την αποχώρησή του από την συνάντηση για τον τελικό του Κυπέλλου, ότι είναι θετικός -υπό προϋποθέσεις- για την παρουσία 15.000 φιλάθλων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024