Η απογραφή ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και ελάχιστοι ήταν αυτοί που αρνήθηκαν να απογραφούν, σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας.

Ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ χθες Πέμπτη η απογραφή του πληθυσμού στη Βόρεια Μακεδονία, η οποία είχε ξεκινήσει την 5η Σεπτεμβρίου.

«Με απόλυτη επιτυχία»

Ο επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Βόρειας Μακεδονίας Αποστόλ Σίμοφσκι δήλωσε ότι συνολικά απογράφηκαν στη χώρα 1.832.696 κάτοικοι, ενώ ηλεκτρονικά απογράφηκαν άλλοι 204.805 υπήκοοι της χώρας που ζουν στο εξωτερικό.

Ο κ. Σίμοφσκι ανέφερε ότι η απογραφή ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία και σημείωσε ότι ελάχιστοι ήταν αυτοί που αρνήθηκαν να απογραφούν.

«Η απογραφή διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία. Η χώρα απέδειξε ότι έχει την ικανότητα να διεξάγει μια τόσο δύσκολη στατιστική επιχείρηση. Οι απογραφείς επισκέφθηκαν όλα τα σπίτια, σχεδόν όλοι οι πολίτες συμμετείχαν» στη διαδικασία, πρόσθεσε.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν ως τον Μάρτιο του 2022.

Επρόκειτο για την πρώτη απογραφή στη χώρα έπειτα από σχεδόν 20 χρόνια. Η τελευταία έγινε το 2002.

Εκατέρωθεν καχυποψία

Το εγχείρημα να γίνει νέα, τον Οκτώβριο του 2011, διακόπηκε μερικές ημέρες πριν την ολοκλήρωσή της, λόγω έντονων διαφωνιών μεταξύ σλάβων και αλβανών μελών της κρατικής επιτροπής που είχε αναλάβει τη διεξαγωγή της.

Από τότε όλες οι προσπάθειες να προκύψει συναίνεση και να διεξαχθεί απογραφή του πληθυσμού είχαν αποτύχει, γεγονός το οποίο αντανακλά την εκατέρωθεν καχυποψία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων εθνικών κοινοτήτων της χώρας (των Σλάβων και των Αλβανών) για το ποσοστό της καθεμίας στη χώρα.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2002, ο πληθυσμός της χώρας ανερχόταν σε περίπου 2.020.000 ανθρώπους.
Στην απογραφή εκείνη, το 64,18% είχε δηλώσει «Μακεδόνας» και το 25,17% «Αλβανός».

Ποσοστό 3,85% είχε δηλώσει «Τούρκος», 2,66% «Ρομά», 1,8% «Σέρβος», 0,85% «Βόσνιος» και 0,5% «Βλάχος».

Τα μέλη άλλων εθνοτικών ομάδων έφθαναν το 1%. Στην απογραφή του 2002, 422 άτομα δήλωσαν εθνικότητα «Ελληνας».

Πηγή: ΑΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr