Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαμβάκι – Μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές πρακτικές

Βαμβάκι – Μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές πρακτικές

Ποιες είναι οι απαραίτητες ενέργειες για αποτελεσματική φυτοπροστασία της βαμβακοκαλλιέργειας.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή των βαμβακοκαλλιεργειών στην Ηλεία. Μετά την συλλογή του σύσπορου βαμβακιού, απαιτούνται μετασυλλεκτικές καλλιεργητικές επεμβάσεις, οι οποίες είναι υποχρεωτικό να εφαρμόσουν οι παραγωγοί για την διαχείριση των βαμβακοστελεχών καθώς και των νυμφών του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού που διαχειμάζουν.

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Αχαΐας, η πληθυσμιακή εξέλιξη του εντόμου (πράσινου και ρόδινου σκουληκιού) κατά την επόμενη καλλιεργητική περίοδο εξαρτάται από τον πληθυσμό της διαχειμάζουσας γενεάς, δηλαδή από τον αριθμό των νυμφών που διαχείμασαν επιτυχώς και εξέρχονται την άνοιξη από το έδαφος των βαμβακοκαλλιεργειών της προηγούμενης καλλιεργητικής περιόδου.

Η διαχείριση των εντόμων που διαχειμάζουν ως νύμφες εντός του εδάφους αποτελεί κρίσιμο παράγοντα του ελέγχου του εντόμου για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Επομένως όσο μικρότερος είναι ο πληθυσμός που θα καταφέρει να διαχειμάσει τόσο μικρότερος θα είναι και ο πληθυσμός της πρώτης γενεάς του εντόμου και η προσβολή των νέων βαμβακοκαλλιεργειών.

Μετά τη συλλογή του βαμβακιού είναι υποχρεωτικό οι βαμβακοπαραγωγοί να προβούν σε στελεχοκοπή και ψιλοθρυματισμό των υπολειμμάτων των βαμβακοφύτων και ενσωμάτωσής τους στο έδαφος με άροση, σε βάθος 20 έως 25 εκατοστών, σε όλα τα χωράφια που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι ανεξαρτήτως της επόμενης καλλιέργειας του χωραφιού. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται πλήρης αναστροφή του εδάφους και ενσωμάτωση των θρυμματισμένων από τη στελεχοκοπή υπολειμμάτων της καλλιέργειας στο έδαφος και καταστροφή μεγάλου μέρους του πληθυσμού των διαχειμάζουσων μορφών του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού.

Με την εφαρμογή αυτής της καλλιεργητικής επέμβασης επιτυγχάνεται:

α) άμεση καταστροφή των νυμφών,

β) μεταφορά των νυμφών στην επιφάνεια και έκθεσή τους σε αντίξοες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες,

γ) μεταφορά των νυμφών σε βάθη 20 – 25 εκ. με επακόλουθο την αδυναμία εξόδου των πεταλούδων στην επιφάνεια του εδάφους την άνοιξη,

δ) καταστροφή των στοών εξόδου των πεταλούδων,

ε) εμπλουτισμός με οργανική ουσία, βελτίωση της δομικής και βιολογικής γονιμότητας του εδάφους.

Η εφαρμογή της ενσωμάτωσης των φυτικών υπολειμμάτων της βαμβακοκαλλιέργειας, έχει ως επακόλουθο:

α. τη μείωση του πληθυσμού της πρώτης γενεάς των εντόμων την άνοιξη,

β. τη μείωση των ψεκασμών με εντομοκτόνα,

γ. την αποτροπή ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα χρησιμοποιούμενα εντομοκτόνα καθόσον διακόπτεται με μηχανικό τρόπο η μεταφορά ανθεκτικών εντόμων στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024