Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βαμβάκι - Σύνδρομο της πρόωρης γήρανσης – Που οφείλεται

Βαμβάκι – Σύνδρομο της πρόωρης γήρανσης – Που οφείλεται

Η διαταραχή της φυσιολογίας τού βαμβακιού οφείλεται σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε κάλιο.

Εκτεταμένα συμπτώματα πρόωρης γήρανσης διαπιστώθηκαν σε πολλές βαμβακοκαλλιέργειες στην Δράμα, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν για μεγάλο χρονικό διάστημα,  οι οποίες δυσχεραίνουν την κάλυψη των αναγκών σε κάλιο των καψών.

Σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της ΔΑΟΚ Δράμας, η διαταραχή της φυσιολογίας τού βαμβακιού οφείλεται σε αδυναμία κάλυψης των αναγκών σε κάλιο. Η κάψα («καρύδι») είναι ο κύριος αποδέκτης τού καλίου (το 60% του συνολικού καλίου τού φυτού συσσωρεύεται στις κάψες). Το επαρκές κάλιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη της ίνας και των σπερμάτων.

Επίσης, το κάλιο είναι σημαντικό για την ενεργοποίηση των ενζύμων, την ισορροπία τού pH, την υδατική οικονομία και τη μεταφορά των φωτοσυνθετικών ουσιών. Συνθήκες που προκαλούν καταπόνηση στην καλλιέργεια (υδατική καταπόνηση, ασφυξία, υψηλές θερμοκρασίες κλπ.) συμβάλλουν στη μειωμένη λειτουργία τού ριζικού συστήματος.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται στα νεότερα φύλλα ως μεσονεύρια ερυθρίαση, ξήρανση και απόπτωση. Τα φυτά μπορεί να αποφυλλωθούν πλήρως στο ανώτερο μισό τμήμα τους. Συνηθέστερα, τα συμπτώματα εκδηλώνονται σε εδάφη ελαφράς μηχανικής σύστασης, φτωχά σε κάλιο, ιδίως μετά την έναρξη καρπόδεσης και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, όπως υψηλές θερμοκρασίες και υδατική καταπόνηση.

Ωστόσο, μπορεί να εκδηλωθεί ακόμη και σε επαρκώς εφοδιασμένα με κάλιο εδάφη.

Το σύνδρομο συνοδεύεται από δευτερογενείς μυκητολογικές προσβολές στα φύλλα από τους μύκητες Alternaria alternata ή Alternaria macrospora.

Αντιμετώπιση

Εφοδιασμός με κάλιο τού αγρού με ιστορικό εκδήλωσης πρόωρης γήρανσης στη βασική λίπανση. Εφαρμογή διαφυλλικών σκευασμάτων καλίου από την έναρξη της άνθησης, ιδίως σε αγρούς με γνωστό ιστορικό. Άμεση εφαρμογή καλιούχου διαφυλλικής λίπανσης σε περίπτωση έναρξης εκδήλωσης των πρώτων συμπτωμάτων σε αγρό χωρίς ιστορικό.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024