Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Συστάσεις προληπτικών ενεργειών προς τους ελαιοκαλλιεργητές

Συστάσεις προληπτικών ενεργειών προς τους ελαιοκαλλιεργητές

Το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς συνεχίζεται σε ολόκληρη την Κρήτη. Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από περιορισμένες δακοπροσβολές για τις περισσότερες περιοχές. Σε μικρό αριθμό δειγμάτων […]

Το πρόγραμμα των δολωματικών ψεκασμών για την καταπολέμηση του δάκου της ελιάς συνεχίζεται σε ολόκληρη την Κρήτη.

Σύμφωνα με ενημέρωση της Περιφέρειας Κρήτης, σε συνεργασία με το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα, η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από περιορισμένες δακοπροσβολές για τις περισσότερες περιοχές. Σε μικρό αριθμό δειγμάτων ελαιόκαρπου της Π.Ε. Χανίων διαπιστώθηκε η παρουσία μυκήτων του γένους Fusarium, Alternaria και Botryosphaeria, οι οποίοι μπορούν να υποβαθμίσουν σημαντικά τον ελαιόκαρπο και το παραγόμενο ελαιόλαδο εφόσον επικρατήσουν ευνοϊκές συνθήκες.

Προληπτικά, οι παραγωγοί θα πρέπει να προβαίνουν σε τακτικό έλεγχο των ελαιοδένδρων τους για την πιθανή ύπαρξη εντομολογικών ή μυκητολογικών προσβολών στον ελαιόκαρπο. Εφόσον διαπιστωθούν σημαντικές προσβολές, θα πρέπει να ενημερώνουν τα κατά τόπους αρμόδια τμήματα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας και να προσκομίσουν δείγματα για εξέταση σε εξειδικευμένα φυτοπαθολογικά και εντομολογικά εργαστήρια.

Επισημαίνεται ότι κατά την εφαρμογή ψεκασμών κάλυψης και για την αποφυγή υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο ελαιόλαδο, οι ελαιοκαλλιεργητές οφείλουν να χρησιμοποιούν αποκλειστικά εγκεκριμένα σκευάσματα και να τηρούν τα ελάχιστα  χρονικά όρια από τον τελευταίο ψεκασμό ως τη συγκομιδή. Δεν επιτρέπονται ψεκασμοί κάλυψης σε ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ή ΠΓΕ ελαιόλαδου ή επιτραπέζιων ελιών.

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024