Ακόμη κι αν δεν το έχετε παρακολουθήσει ακόμη, σίγουρα κάποιος σας έχει προτείνει να δείτε το Squid Game, τη νέα σειρά-φαινόμενο του Netflix.

Κι αν η σειρά έχει γίνει ήδη γνωστή στην Ελλάδα, φανταστείτε τι συμβαίνει στην πατρίδα της, τη Νότια Κορέα.

Για την ακρίβεια, δεν χρειάζεται καν να το φανταστείτε, αφού υπάρχουν χειροπιαστά δεδομένα: Η δημοτικότητα της σειράς ήταν τόσο μεγάλη, ώστε η αυξημένη κυκλοφορία δεδομένων που προκλήθηκε να επιβαρύνει το δίκτυο της χώρας που μπορεί να καυχιέται για τις υψηλότερες ταχύτητες internet του κόσμου.

Ο νοτιοκορεάτης πάροχος, SK Broadband τώρα… μηνύει το Netflix απαιτώντας αποζημίωση για τα κόστη που προέκυψαν από την επιβάρυνση του δικτύου και τις εργασίες συντήρησης.

Το Netflix και το YouTube ευθύνονται για το μεγαλύτερο μέρος της κυκλοφορίας δεδομένων στη χώρα – όμως ταυτόχρονα είναι και οι μοναδικοί πάροχοι περιεχομένου που δεν πληρώνουν το παραμικρό κόστος χρήσης του δικτύου.

Η κυκλοφορία δεδομένων του Netflix στο SK έχει εικοσιτετραπλασιαστεί από τον Μάιο του 2018 μέχρι σήμερα, αγγίζοντας τα 1,2 τρισ. bit το δευτερόλεπτο στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.

Στη μήνυσή της, η SK Broadband αναφέρει ότι από όταν άρχισε να χρησιμοποιεί το δίκτυό της, το Netflix μεταφέρει όλο και περισσότερο «βαρύ» σε δεδομένα περιεχόμενο από servers στην Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ.

Πέρσι, το Netflix είχε επίσης υποβάλει μήνυση εις βάρος του παρόχου, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει καμιά υποχρέωση να πληρώνει για τη χρήση του δικτύου και ότι τα δικά του καθήκοντα περιορίζονται στη δημιουργία προσβάσιμου περιεχομένου. Έτσι, κατά την άποψη πάντα της πλατφόρμας, η SK είναι που δεσμεύεται συμβατικά για τη μεταφορά των δεδομένων στους χρήστες του διαδικτύου, η οποία είναι «κατ’ αρχήν δωρεάν», σύμφωνα με τη δικογραφία.

Όμως κορεάτικο δικαστήριο έκρινε εις βάρος του Netflix τον Ιούνιο, αναφέροντας ότι η SK προσφέρει «μια υπηρεσία που παρέχεται έναντι αντιτίμου» και είναι «εύλογο» το Netflix «να υποχρεούται να προσφέρει κάτι ως αντάλλαγμα προς αυτή την υπηρεσία».

Η SK εκτιμά το κόστος για τη χρήση του δικτύου της εκ μέρους του Netflix στα $22,9 εκατ. μόνο για το 2020.

Το Netflix έχει υποβάλει έφεση και η εκδίκαση της υπόθεσης θα συνεχιστεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη το Netflix υποστήριξε ότι έχει συμβάλει στη δημιουργία 16.000 θέσεων εργασίας στη Νότια Κορέα.

Στις ΗΠΑ, πάντως, το Netflix καταβάλλει αντίτιμο στον πάροχο Comcast Corp επί περισσότερα από επτά χρόνια για να εξασφαλίζει υψηλότερες ταχύτητες streaming.

Με πληροφορίες από Reuters

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr