Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νιγηρία - Τουλάχιστον 20 ψαράδες νεκροί σε αεροπορική επιδρομή - Τους πέρασαν για τζιχαντιστές

Νιγηρία – Τουλάχιστον 20 ψαράδες νεκροί σε αεροπορική επιδρομή – Τους πέρασαν για τζιχαντιστές

Μαχητικό βομβάρδισε το Κουάταρ Νταμπάν Μασάρα, χωριό που βρίσκεται σε όχθη της λίμνης Τσαντ, στα όρια της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Τσαντ και του Καμερούν, περιοχή η οποία θεωρείται προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική

Τουλάχιστον είκοσι ψαράδες σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή των ενόπλων δυνάμεων της Νιγηρίας που είχε στόχο τζιχαντιστές στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσαν χθες Δευτέρα στο Γαλλικό Πρακτορείο κάτοικοι και πηγές προσκείμενες στον στρατό.

Μαχητικό βομβάρδισε το πρωί της Κυριακής το Κουάταρ Νταμπάν Μασάρα, χωριό που βρίσκεται σε όχθη της λίμνης Τσαντ, στα όρια της Νιγηρίας, του Νίγηρα, του Τσαντ και του Καμερούν, περιοχή η οποία θεωρείται προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη Δυτική Αφρική (ΙΚΔΑ).

Το Κουάταρ Νταμπάν Μασάρα αποτελεί «πύλη προς τα στρατόπεδα του ΙΚΔΑ σε αρκετά νησιά» της λίμνης, εξήγησε ο Λάμπο Σάνι, ψαράς από το χωριό, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επιδρομής την Κυριακή στις έξι το πρωί (τοπική ώρα· 08:00 ώρα Ελλάδας).

Η τζιχαντιστική οργάνωση ήρε πρόσφατα την απαγόρευση της αλιευτικής δραστηριότητας στις περιοχές που κατέχει, επιτρέποντάς στους ψαράδες να ξαναρχίσουν τη δραστηριότητα στα ύδατα της λίμνης Τσαντ αν της πληρώνουν φόρο. Αρκετοί ψαράδες που είχαν εγκαταλείψει την περιοχή επέστρεψαν.

«Κάθε ψαράς που γυρίζει στη ζώνη εκτίθεται σε κίνδυνο, πρόκειται για εχθρική περιοχή και δεν υπάρχει τρόπος να διαχωριστεί από τους τρομοκράτες», τόνισε πηγή προσκείμενη στην υπηρεσία πληροφοριών.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώσαμε, ο απολογισμός είναι πολύ υψηλότερος από τους είκοσι νεκρούς», πρόσθεσε η ίδια πηγή, που διαβεβαίωσε ότι το πλήγμα έγινε στη βάση «αξιόπιστων πληροφοριών» περί συγκέντρωσης μαχητών του ΙΚΔΑ στο χωριό από την Τετάρτη.

Η επιτήρηση από αέρος και αναφορές από το πεδίο οδήγησαν στο συμπέρασμα ότι συγκεντρώνονταν τζιχαντιστές και ότι πιθανόν προετοίμαζαν επίθεση, πάντα κατά την πηγή που πρόσκειται στην υπηρεσία πληροφοριών.

Ήταν προληπτικό πλήγμα

«Επρόκειτο για προληπτικό πλήγμα για να ματαιωθούν όλα τα σχέδια που έκαναν οι τρομοκράτες», ανέφερε πηγή προσκείμενη στον νιγηριανό στρατό.

«Δεν αναμέναμε ότι θα βρίσκονταν εκεί άμαχοι, όποιος βρισκόταν σε αυτή την τοποθεσία ανήκε στους τρομοκράτες», κατά την τελευταία πηγή.

Αεροπορικό πλήγμα σε χωριό στη γειτονική επαρχία Γιόμπε στοίχισε τη ζωή σε εννέα αμάχους τη 16η Σεπτεμβρίου. Η Πολεμική Αεροπορία εξήγησε τότε πως το μαχητικό της καταδίωκε ομάδα τζιχαντιστών στη ζώνη.

Η Νιγηρία είναι αντιμέτωπη εδώ και δώδεκα χρόνια με τζιχαντιστική εξέγερση, που έχει επεκταθεί στα γειτονικά κράτη — στον Νίγηρα, στο Τσαντ, στο Καμερούν. Η δράση των τζιχαντιστών και οι επιχειρήσεις των δυνάμεων ασφαλείας για την καταστολή της υπολογίζεται πως έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 40.000 ανθρώπους και έχουν εκτοπίσει δύο εκατομμύρια άλλους.

Τον Ιανουάριο του 2017, τουλάχιστον 112 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε καταυλισμό όπου φιλοξενούνταν 40.000 εκτοπισμένοι εξαιτίας της δράσης τζιχαντιστών, στη Ραν, πόλη κοντά στα σύνορα με το Καμερούν.

Ο νιγηριανός στρατός απέδωσε εκείνη την τραγωδία στην έλλειψη «κατάλληλης σήμανσης στην περιοχή» σε έκθεσή του έξι μήνες αργότερα.

Τον Ιούλιο του 2019, τουλάχιστον 13 άμαχοι σκοτώθηκαν σε αεροπορικό πλήγμα στο χωριό Γκατζιγκάνα (βόρεια) με στόχο τζιχαντιστές που είχαν τραπεί σε φυγή.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Διάλογος Αλαφούζου – Καρυπίδη: «Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει»

Έναν σύντομο διάλογο είχαν οι Γιάννης Αλαφούζος, Θεόδωρος Καρυπίδης λίγο πριν μπουν στα γραφεία της ΕΠΟ για τη σύσκεψη ενόψει του τελικού του Κυπέλλου Ελλάδος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024