Τεχνικό δελτίο με οδηγίες για τους παραγωγούς από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ιωαννίνων.

Καλλιεργητικά μέτρα που αφορούν το μάζεμα και την καταστροφή (με παράχωμα) των προσβεβλημένων καρπών που πέφτουν στο έδαφος μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στην μείωση των προσβολών από την Μύγα Μεσογείου.

Οι καρποί εσπεριδοειδών που προσβάλλονται από κάμπιες λεπιδοπτέρων (καθώς και άλλων ευπαθών φρούτων όπως σύκα που προσβάλλονται απευθείας από την μύγα μεσογείου) και πέφτουν στο έδαφος, αποτελούν εκκολαπτήριο ανάπτυξης του πληθυσμού του εχθρού.

Οι συλλήψεις των αρσενικών εντόμων στα σταθερά παρατηρητήρια είναι χαμηλές στον κάμπο Φιλιατών.

Η ανάρτηση παγίδων προσέλκυσης και θανάτωσης ξεκινά πριν την αλλαγή χρώματος των καρπών σε πυκνότητα που προτείνει ο κατασκευαστής.

Στους οπωρώνες της Άρτας και Γλυκής Θεσπρωτίας, σε ποικιλίες που έχει επιτευχθεί η αλλαγή χρώματος (Navel και πρώιμες μανταρινιές) να ξεκινήσει η προστασία που έγκειται:

Σε ψεκασμούς με το βιοτεχνολογικό σκεύασμα μποβέρια (beauveria bassiana). To σκεύασμα εφαρμόζεται μέχρι 5 φορές ανά 7 μέρες, επιτρέπεται στην βιοκαλλιέργεια και αφορά την μανταρινιά.

Σε ψεκασμούς κάλυψης με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια σκευάσματα.

Οι ψεκασμοί κάλυψης καταστρέφουν τα ωφέλημα έντομα και επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Βακτηρίωση οφειλόμενη στο Pseudomonas syringae pv. syringae

Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας, βροχής και σχετικά ψυχρές θερμοκρασίας το βακτήριο μπορεί να προσβάλει δια των πληγών (κυρίως) ευπαθή όργανα. Η έντονες ριπές ανέμου ευνοούν την ασθένεια κυρίως με την δημιουργία πληγών.

Συστήνεται να γίνει προληπτικός ψεκασμός με χαλκούχα μυκητοκτόνα και επανάληψη σε μηνιαία διαστήματα και οπωσδήποτε μετά από χαλάζι ή παγετό.

Οι προσβεβλημένοι κλάδοι είναι επιβεβλημένο να αφαιρούνται και να καταστρέφονται με φωτιά. Τα εργαλεία κλαδέματος να απολυμαίνονται με διάλυμα χλωρίνης.

Η εγκατάσταση ανεμοφρακτών μπορεί να περιορίσει την δημιουργία πληγών και συνεπώς την εμφάνιση προσβολών.

Κορυφοξηρά

Στην ευαίσθητη ποικιλία μανταρινιάς Ortanique στην περιοχή κάμπου Φιλιατών να αρχίσουν μηνιαίοι ψεκασμοί με χαλκούχα για τον έλεγχο της ασθένειας. Να αποφεύγονται οι τραυματισμοί ριζών, κορμού και κλάδων με τις καλλιεργητικές εργασίες κατά το Φθινόπωρο και Χειμώνα. Ιδιαίτερα να αποφεύγεται την κατεργασία εδάφους.

Φυτόφθορα

Σε οπωρώνες που παρατηρείτε συχνά προσβολή από φυτόφθορα (οπωρώνες με βαριά εδάφη και σε δενδροκομία που το έδαφος διατηρείται γυμνό από βλάστηση) να γίνει εφαρμογή χαλκούχου μυκητοκτόνου. Ο ψεκασμός μπορεί να αφορά τους χαμηλότερους κλάδους (ποδιές).

Εναλλακτικά μπορεί να χρησιμοποιηθούν σκευάσματα του mancozeb, fosetyl και dimethomorph.

Σε κάθε περίπτωση κατά την συλλογή φροντίστε οι καρποί να μην έρχονται σε επαφή με το έδαφος.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr