Η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ το βράδυ, στις 10:00, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου

Την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους λόγω του φονικού σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε σήμερα στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου Κρήτης, ανακοίνωσε ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή.

Από το σεισμό, ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του και αρκετοί τραυματίστηκαν, ενώ τεράστιες είναι οι ζημιές στο Αρκαλοχώρι και πολλούς οικισμούς όπου τα σπίτια είναι επικίνδυνα για κατοίκηση.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι μαζί με τον δήμαρχο  και τον περιφερειάρχη και όλη την ομάδα των τοπικών αρχόντων αποφάσισαν να στηθούν σκηνές που θα έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν 2.500 ανθρώπους, ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι οικογένειες και όλοι οι άνθρωποι που δεν πρέπει να μπουν στα σπίτια τους απόψε.

Παράλληλα γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προσέθεσε ότι οι τραυματίες μέχρι στιγμής είναι 12, φαίνεται ότι δεν έχουν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, ωστόσο θα υπάρχει συνεχής ενημέρωση για την κατάσταση της υγείας τους.

«Πάμε να αξιολογήσουμε κτίρια»


«Ήρθαμε αμέσως στην περιοχή που υπέστη τη σεισμική δόνηση, την παρακολουθούμε. Ζήσατε κι εσείς εδώ ότι είχαμε δύο σεισμικές δονήσεις ενώ βρισκόμαστε εδώ και προσπαθούσαμε να συντονίσουμε όλες τις υπηρεσίες των τοπικών Αρχών. Φαίνεται ότι πρέπει να γίνει μια περιοδεία στη γύρω περιοχή, γιατί σε χωριά γύρω από το Αρκαλοχώρι τα προβλήματα είναι περισσότερα, γιατί τα σπίτια ήταν πιο παλιά, δεν είχαν ενταχθεί σε αντισεισμικό κώδικα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Στυλιανίδης, ενώ προσέθεσε ότι θα μεταβούν στο παλιό Αρκαλοχώρι για να δουν και να αξιολογήσουν εκεί τα κτίρια μαζί με την υπηρεσία του υπουργείου Υποδομών.

«Παρακολουθούμε με τους επιστήμονές μας τη σεισμική ακολουθία, υπάρχει συνεχής έλεγχος από την Ομάδα Σεισμικού Κινδύνου και μας ενημερώνει, γι αυτό το φαινόμενο που είναι σε εξέλιξη. Δεν θέλω να υποκαταστήσω κανέναν επιστήμονα, δεν είναι δουλειά μου, γι αυτό φέραμε και μαζί μας και τον κ. Λέκκα. Η προσπάθεια είναι να εξυπηρετήσουμε τον κόσμο που θα μείνει εκτός σπιτιών. Θα προσφέρουμε στέγη και τροφή έτσι ώστε κανείς να μην βρεθεί σε δύσκολη θέση», τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ υπογράμμισε: «Πάνω απ’ όλα οι ανθρώπινες ζωές».

Ερωτηθείς για το διάστημα που θα μείνουν οι άνθρωποι στις σκηνές είπε: «Κανείς δεν μπορεί να το πει, διότι πρώτοι πρέπει να μας το πουν οι επιστήμονες», ενώ προσέθεσε ότι δεν μπορούν να προεξοφλήσουν αν το σεισμικό φαινόμενο θα σταματήσει αύριο, μεθαύριο. «Εμείς ως Πολιτεία, ως υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας θα είμαστε συνεχώς εδώ για να συμπαρασταθούμε στον κόσμο», τόνισε. Στη συνέχεια εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του νεκρού, ανέφερε ότι θα τους επισκεφτεί ή τώρα ή όταν ξανάρθει ενώ συμπλήρωσε ότι θα επισκεφτούν τους τραυματίες.

«Λίγα λόγια πολλές πράξεις. Πάμε να αξιολογήσουμε τα κτίρια», κατέληξε.

«Δεν ξέρουμε πόσο θα μείνουν οι άνθρωποι μακριά από τα σπίτια τους»

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης ανέφερε ότι γίνονται επαφές για να βρεθούν ξενοδοχειακές μονάδες καθώς δεν μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα πόσο καιρό θα χρειαστεί οι άνθρωποι να μείνουν μακριά από τα σπίτια τους. «Έρχονται ήδη 300 σκηνές και ετοιμάζεται το εκθεσιακό κέντρο Αρκαλοχωρίου. Φροντίζουμε για τη διατροφή επίσης», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Κρήτης κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που έγινε στο Αρκαλοχώρι.

Τόσο το Αρκαλοχώρι, όσο και τα γύρω χωριά «μετρούν» πληγές την ίδια ώρα που οι κάτοικοι παραμένουν στους δρόμους και μετρούν μετασεισμούς. Η σεισμική ακολουθία είναι από το πρωί αδιάλειπτη και με σεισμικές δονήσεις ιδιαίτερα αισθητές που θέτουν σε συναγερμό τις υπηρεσίες και ανησυχούν περαιτέρω τους πολίτες.

Λέκκας: Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη

Από την πλευρά του πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας είπε: «Έχουμε να κάνουμε με μία ιδιόρρυθμη ακολουθία. Όλοι θεωρούσαμε ότι πηγαίνουμε σε απομείωση, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε τα φυσικά φαινόμενα, δυστυχώς, και διαψευστήκαμε για ακόμη μία φορά. Έχουμε έναν σεισμό της τάξης των 5,8 βαθμών στο νότιο τμήμα του ρήγματος. Ήταν αναπάντεχος ο σεισμός, που ταλαιπώρησε πραγματικά τα κτίρια, και βέβαια πολλούς μετασεισμούς. Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ακόμα εκτίμηση για τη μετασεισμική ακολουθία. Έχουμε σεισμούς 4,3 – 4,6 και 4,8 βαθμών. Το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Το βράδυ, στις 10:00, θα συνεδριάσει εκ νέου η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και εκεί θα δούμε με όλα τα επιστημονικά δεδομένα πού ακριβώς πάει το φαινόμενο. Ένα φαινόμενο που εκ των πραγμάτων είναι ένα ιδιότυπο φαινόμενο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Λέκκας, μιλώντας στον Σκάι, ανέφερε πως «δεν μπορώ με τίποτα να πω ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός» και μίλησε για ολική καταστροφή στο Αρκαλοχώρι, επισημαίνοντας ότι 40 κοινότητες έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές.

Παπαδόπουλος: Το μέγεθος του φονικού σεισμού αναθεωρήθηκε στα 6 Ρίχτερ

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Γεράσιμο Παπαδόπουλο, το μέγεθος του φονικού σεισμού,  αναθεωρήθηκε στα 6 Ρίχτερ.

«To μέγεθος 6,0 δίδεται πλέον από όλα τα διεθνή κέντρα», αναφέρει σε ανάρτησή του, στο facebook, επισημαίνοντας ότι επιβάλλεται να γίνει άμεσα έλεγχος κτιρίων, πρωτίστως κρίσιμων (π.χ. σχολείων) και τονίζοντας ότι αναμένονται μετασεισμοί εκ των οποίων ορισμένοι ίσως είναι ισχυροί.

Πιο αναλυτικά στην ανάρτησή του, αναφέρει:

«ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 6,0 ΣΤΟ ΑΡΚΑΛΟΧΩΡΙ ΚΡΗΤΗΣ
Το επίκεντρο στην ξηρά, περιοχή Αρκαλοχωρίου. Βλάβες στην περιοχή, πληροφορίες για ένα θύμα. Επιβάλλεται άμεσος έλεγχος κτιρίων, πρωτίστως κρίσιμων (π.χ. σχολείων). Αναμένονται μετασεισμοί ορισμένοι ίσως είναι ισχυροί.

Από τις αρχές Ιουνίου είχαμε συνεχή σεισμική δράση στην ίδια περιοχή. Η Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ συνεδρίασε εκτάκτως στις 21.7.2021, υπό την προεδρία του Καθ. Ε. Λέκκα, και απεφάνθη ότι (1) δεν αποκλείεται η γένεση ισχυρότερου σεισμού, σε σχέση με αυτούς που είχαν γίνει μέχρι τότε (π.χ. 4,4), και (2) πλήρης εφαρμογή του Σχεδίου Εγκέλαδος από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αυτή ήταν και η προσωπική μου άποψη στην Επιτροπή.To μέγεθος 6,0 δίδεται πλέον από όλα τα διεθνή κέντρα».

Από τα 85 σχολεία τα 45 έχουν ρωγμές

Σύμφωνα με το cretalive, οι ειδικοί θα βγουν για ελέγχους, πρώτα στα σχολεία, κατόπιν στο δημαρχείο και το Κέντρο Υγείας και μετά στα σπίτια.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε, ειπώθηκε πως 20-30 χωριά , έχουν μεγάλο πρόβλημα, με πολλά από αυτά να είναι ακατοίκητα. Ως προς την πόλη του Αρκαλοχωρίου, το παλιό τμήμα της έχει διαλυθεί, το νέο άντεξε.

Αύριο και μεθαύριο τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ενώ ερωτηματικό προκύπτει για τις υπόλοιπες υπηρεσίες. «Από τα 85 σχολεία που μου απάντησαν τα 45 έχουν ρωγμές» είπε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης, Μ.Μπελαδάκης με τον υπουργό να απαντά πως δε θα μπει μαθητής ή δάσκαλος μέσα, αν δεν ελεγχθούν.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr