Ο οδικός χάρτης που αφορά μόνιμους και συμβασιούχους - Πότε ξεκινά ο πρώτος κύκλος και τι προβλέπει ο προγραμματισμός από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο

Τάξη μπαίνει στον μηχανισμό προσλήψεων στο Δημόσιο, καθώς η διαδικασία που θα ακολουθείται κάθε χρόνο για τις προσλήψεις – μόνιμες και ορισμένου χρόνου – θα είναι πια συγκεκριμένη με εκκίνηση τον Σεπτέμβριο.

Με στόχο την άμεση κάλυψη κενών σε φορείς του Δημοσίου όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη και την αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού, το υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται εδώ και μήνες πάνω στα βήματα που θα πρέπει να ακολουθούνται ετησίως, προκειμένου να έχουμε τον τελικό αριθμό προσλήψεων.

Κύκλοι κινητικότητας συνδεδεμένοι με τον προγραμματισμό προσλήψεων, πανελλαδικός διαγωνισμός ΑΣΕΠ, περιγράμματα θέσεων, ψηφιακά οργανογράμματα και έγκριση προσλήψεων από το Υπουργικό Συμβούλιο είναι πλέον η… ραχοκοκαλιά του μηχανισμού στελέχωσης.

Ο προγραμματισμός των προσλήψεων θα γίνει με βάση την αναλογία «1 προς 1», δηλαδή μία πρόσληψη για κάθε μία αποχώρηση δημοσίου υπαλλήλου.

Απο την αρχή του 2022

Αρχής γενομένης από την πρώτη μέρα του νέου έτους ξεκινά ο κύκλος κινητικότητας, όπου οι φορείς του Δημοσίου αναμένεται να υποβάλουν τα αιτήματά τους, προκειμένου να καλύψουν θέσεις και ανάγκες μέσω αποσπάσεων και μετατάξεων.

Ο πρώτος κύκλος πρόκειται να ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου. Τον ίδιο μήνα και αφού οι φορείς έχουν εικόνα των μετακινούμενων σε αυτούς υπαλλήλους, δε, και μέχρι τον Σεπτέμβριο αρχίζει και ο προγραμματισμός των προσλήψεων, με τους φορείς να στέλνουν τα αιτήματά τους στο υπουργείο για τις προσλήψεις της επόμενης χρονιάς.

Είναι ενδεικτικό ότι τα αιτήματα που έχει στα χέρια του αυτή τη στιγμή το υπουργείο για τις αιτηθείσες προσλήψεις του 2022 φτάνουν τις 23.000.

Πηγές του υπουργείου επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» πως η κυβέρνηση, έχοντας ως εργαλεία τα περιγράμματα θέσεων, τη σύνδεση των υπαλλήλων σε αυτά και τα ψηφιακά οργανογράμματα των φορέων, γνωρίζει πλέον σε ποια υπηρεσία εργάζεται κάθε υπάλληλος και πού υπάρχει πραγματικά ανάγκη για πρόσληψη.

Διαγωνισμός ΑΣΕΠ

Στα τέλη του Σεπτεμβρίου, το Υπουργικό Συμβούλιο πρόκειται να κλειδώσει τις προσλήψεις της επόμενης χρονιάς, υιοθετώντας το σχέδιο του ετήσιου προγραμματισμού. Μάλιστα, για τον Σεπτέμβριο του 2022 έχει οριστεί και η πρώτη διενέργεια του γραπτού πανελλαδικού διαγωνισμού με το νέο ΑΣΕΠ.

Στο 2ο Thessaloniki Helexpo Forum, που διενεργήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης υπογράμμισε πως η θέσπιση του ετήσιου πανελλαδικού διαγωνισμού προσλήψεων που θα διενεργείται από το ΑΣΕΠ και από τον οποίο θα καλύπτονται οι θέσεις στο Δημόσιο πρόκειται να επιταχύνει τη σχετική διαδικασία.

Τόνισε, δε, ότι με το χρονοδιάγραμμα των κύκλων κινητικότητας γίνεται εφικτός ο εντοπισμός των κενών θέσεων και η κάλυψή τους, προκειμένου να αξιοποιείται το υπάρχον προσωπικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας των προσλήψεων ολοκληρώνεται με την έναρξη του δεύτερου κύκλου κινητικότητας, που θα ξεκινήσει στις αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου.

Για τους συμβασιούχους

Ο ετήσιος προγραμματισμός θα αφορά και τις προσλήψεις υπαλλήλων με σχέση εργασίας ορισμένου χρόνου. Πιο συγκεκριμένα ορίζεται ειδικά για το 2022 μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός προσλήψεων συμβασιούχων, που υπολογίζεται πως θα είναι μειωμένος κατά 10%, συγκριτικά με τον αντίστοιχο αριθμό εγκρίσεων του 2020.

Το μοντέλο των μόνιμων προσλήψεων θα ακολουθηθεί και στις προσλήψεις συμβασιούχων που πλέον θα γίνονται κεντρικά και δεν θα δίνεται η δυνατότητα σε κάθε φορέα του Δημοσίου να ζητεί αποσπασματικά προσλήψεις.

Ο μηχανισμός των προσλήψεων έχει… εμπλουτιστεί και με την κατάργηση σημαντικού αριθμού παρεκκλίσεων από την κινητικότητα, η οποία συμπεριελήφθη στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε πρόσφατα.

Με τον δραστικό αυτόν περιορισμό των περιπτώσεων των δημοσίων υπαλλήλων που εξαιρούνται από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, επιχειρείται να μπει ένα τέλος στο παράδοξο κάποιοι φορείς του Δημοσίου να είναι υπερστελεχωμένοι και άλλοι υποστελεχωμένοι.

Μάλιστα, με διάταξη που συμπεριελήφθη στο ίδιο νομοσχέδιο, δίνεται πλέον η δυνατότητα σε αποσπασμένους υπαλλήλους, οι οποίοι είχαν αποσπαστεί με διάταξη που έπαψε να υφίσταται εξαιτίας της κατάργησης των παρεκκλίσεων, να επιλέξουν εντός εύλογου χρονικού διαστήματος τη μεταφορά της οργανικής τους θέσης στην υπηρεσία όπου απασχολούνται ως αποσπασμένοι ή την επιστροφή τους στην οργανική τους μονάδα.

Ο υπουργός Εσωτερικών, πάντως, έχει κατά καιρούς δηλώσει πως το συμμάζεμα αυτό σε όλους τους φορείς πρόκειται να επιταχύνει θεαματικά τη διαδικασία προσλήψεων, οι οποίες και θα αφορούν τα αιτήματα των φορέων που υποβλήθηκαν μόλις λίγους μήνες πριν.

Μιλώντας στο κανάλι της Βουλής αναφέρθηκε και στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, κάνοντας γνωστό πως έως το τέλος του έτους πρόκειται να έρθει προς ψήφιση βελτιστοποίηση της αξιολογητικής διαδικασίας.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr