Στα δύο απώτατα προς νότον άκρα της Λακωνίας, της Πελοποννήσου, της ηπειρωτικής Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Βαλκανικής χερσονήσου υψώνονται δύο πετρόχτιστοι φάροι που έχουν χαρακτηριστεί «διατηρητέα νεώτερα μνημεία»: ο φάρος του ακρωτηρίου Ταινάρου και ο φάρος του ακρωτηρίου Μαλέα.

 
 

Ο φάρος του Ταινάρου

Ο φάρος του Ταινάρου, που κατασκευάστηκε από γαλλική εταιρεία στις αρχές της δεκαετίας του 1880, προσφέρει θαυμάσια θέα στο πέλαγος και τα διερχόμενα εμπορικά πλοία.

 
 

 
 

Πηγή: Υπηρεσία Φάρων (yf.hellenicnavy.gr)

Ο φάρος είναι ενσωματωμένος στο μέσον της νότιας πλευράς ορθογωνίου κτιρίου που εδράζεται πάνω σε πλάτωμα, σε ύψος πολλών δεκάδων μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας.

 
 

Πηγή: hellenicnavy.gr

Το 2008, κατόπιν χρηματοδοτήσεως από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης του φάρου του ακρωτηρίου Ταινάρου.

 
 

Ο φάρος του Ταινάρου μετά την αποκατάσταση (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη)

Η περιοχή όπου είναι χτισμένος ο εν λόγω φάρος, γνωστή στους ναυτικούς ως Κάβο-Ματαπάς, είναι ένας τόπος ξεχωριστής ομορφιάς, φορτισμένος με ιστορικές μνήμες, συνηθισμένος σε φουρτούνες αλλά και σε μπουνάτσες.

 
 

Πηγή: Υπηρεσία Φάρων (yf.hellenicnavy.gr)

Στην περιοχή του ακρωτηρίου υπήρχαν κατά την αρχαιότητα η πόλη Ταίναρος (εγκαταλείφθηκε στις αρχές των Ρωμαϊκών Χρόνων) και το ιερό του Ταιναρίου Ποσειδώνα (άσυλο των δούλων και των εγκληματιών), όπου τοποθετούνταν οι πύλες του Άδη.

 
 

Πηγή: Υπηρεσία Φάρων (yf.hellenicnavy.gr)

Την εποχή κατά την οποία Τούρκοι και Βενετοί διαφέντευαν το Αιγαίο, οι όρμοι της ευρύτερης περιοχής του Κάβο-Ματαπά αποτελούσαν εστίες ή και ορμητήρια Μανιατών που επιδίδονταν στην πειρατεία. Το γεγονός αυτό είχε ωθήσει τους ναυτικούς να συνδέσουν τον Κάβο-Ματαπά με το ακόλουθο γνωμικό: «Από τον Κάβο Ματαπά σαράντα μίλια αλαργινά!»

 
 

Πηγή: hellenicnavy.gr

Ανοιχτά του Ταινάρου συγκρούστηκαν στις 28 Μαρτίου 1941, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, βρετανικά και ιταλικά πολεμικά σκάφη. Η σημαντική αυτή ναυτική σύγκρουση, γνωστή ως ναυμαχία Ταινάρου ή Ματαπά, απέβη νικηφόρος για το βρετανικό στόλο.

 
 

Πηγή: hellenicnavy.gr

Ο φάρος του Μαλέα

Ο φάρος του ακρωτηρίου Μαλέα, ευρέως γνωστού ως Κάβο-Μαλιά (Καβομαλιά), λειτουργεί από το 1883.

 
 

 
 

Πηγή: Υπηρεσία Φάρων (yf.hellenicnavy.gr)

 
 

Η περιοχή του Κάβο-Μαλιά, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και των θαλασσίων ρευμάτων της, ανέκαθεν εγκυμονούσε σοβαρούς κινδύνους για τους ναυτικούς (είναι χαρακτηριστικό ότι σχετικές μαρτυρίες απαντούν στον Όμηρο και στον Στράβωνα).

 
 

Πηγή: kastaniacave.gr

Το 2009, κατόπιν χρηματοδοτήσεως από το Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, πραγματοποιήθηκαν εργασίες αποκατάστασης του φάρου του ακρωτηρίου Μαλέα.

 
 

Ο φάρος του Μαλέα μετά την αποκατάσταση (πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη)

Ένα πυκνό δίκτυο πεζοπορικών διαδρομών δίνει στους φυσιολάτρες τη δυνατότητα γνωριμίας με τη χερσόνησο του Μαλέα, έναν τόπο ιδιαίτερου κάλλους, πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα.

 
 

Πηγή: Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη

 
 

Πηγή: kastaniacave.gr

Παραδοσιακά χωριά, γραφικές ακρογιαλιές, μοναδικά μνημεία της φύσης και το πασίγνωστο ακρωτήρι του Κάβο-Μαλιά συνθέτουν τη μαγευτική εικόνα της περιοχής.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr