Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Σέριφος - Μονοπάτια από σίδηρο και πέτρα

Σέριφος – Μονοπάτια από σίδηρο και πέτρα

Το εκτεταμένο δίκτυο μονοπατιών της Σερίφου υπερβαίνει τα 46 χιλιόμετρα

Κομμάτι του νησιωτικού συμπλέγματος των Δυτικών Κυκλάδων, η Σέριφος ενθουσιάζει όσους αγαπούν τις πεζοπορικές διαδρομές και την επαφή με την κυκλαδίτικη ύπαιθρο.



Πηγή: Paths of Greece


Πηγή: Δήμος Σερίφου

Τόπος με αξιόλογη γεωποικιλότητα και βιοποικιλότητα, η Σέριφος έχει συμπεριληφθεί από το 2002 στον «Άτλαντα των Γεωλογικών Μνημείων του Αιγαίου» χάρη στο σπήλαιο Κουταλά, τις μεταλλοφόρες εμφανίσεις και τα μεταλλεία σιδήρου.


Πηγή: Δήμος Σερίφου


Πηγή: Paths of Greece

Αξίζει να επισημανθεί εδώ ότι στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, στους όρμους του Κουταλά και του Μεγάλου Λιβαδιού, αναπτύχθηκε έντονη μεταλλευτική δραστηριότητα από τα τέλη της δεκαετίας του 1860 έως και τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Μάλιστα, στην εξόρυξη του σιδηρομεταλλεύματος της Σερίφου ενεπλάκησαν τα κορυφαία ονόματα της μεταλλευτικής βιομηχανίας εκείνης της εποχής, προεξαρχούσης της γερμανικής οικογένειας Γρώμαν.


Πηγή: Paths of Greece


Πηγή: Δήμος Σερίφου

Την ξεχωριστή αυτήν ταυτότητα της Σερίφου, την ύπαιθρο γη της με τους παραδοσιακούς οικισμούς, τις παλαιές εκκλησίες, τις ξερολιθιές, τις αγροικίες και τα ξωκλήσια, μπορούν να ανακαλύψουν οι φυσιολάτρες και οι περιπατητές κάνοντας χρήση ενός εκτεταμένου δικτύου μονοπατιών (μεταξύ αυτών, και διαδρομές πολιτιστικού ενδιαφέροντος), το οποίο υπερβαίνει τα 46 χιλιόμετρα.


Πηγή: Paths of Greece


Πηγή: Δήμος Σερίφου

Τα μονοπάτια της Σερίφου κατασκευάστηκαν, από την αρχαιότητα κιόλας, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του αγροτοκτηνοτροφικού βίου των κατοίκων, αλλά και τις μεταλλευτικές δραστηριότητες που αναπτύσσονταν στο νησί.


Πηγή: Paths of Greece


Πηγή: Paths of Greece

Στο λογότυπο του πεζοπορικού δικτύου αφενός μεν απεικονίζεται το σύμβολο της Σερίφου κατά την αρχαιότητα, ένας βάτραχος («σερίφιος βάτραχος»), αφετέρου δε αντικατοπτρίζεται η γεωλογική φυσιογνωμία και το μυθολογικό παρελθόν του νησιού: Μονοπάτια από σίδηρο (τα μεταλλεία) & πέτρα (ο Περσέας υποσχέθηκε ως γαμήλιο δώρο στο βασιλιά της Σερίφου Πολυδέκτη την κεφαλή της Μέδουσας, που πέτρωνε όποιον την κοίταζε).


Ο λογότυπος αυτός σχεδιάστηκε από την Ομάδα Paths of Greece («Μονοπάτια της Ελλάδας Κοιν. Σ. Επ.»), η οποία ανέλαβε προ ετών, για λογαριασμό του Δήμου Σερίφου, την εκτέλεση έργων που σχετίζονταν με τη σήμανση και την εν γένει βελτίωση της κατάστασης των μονοπατιών της Σερίφου.


Πηγή: Paths of Greece


Πηγή: Paths of Greece

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024