«Αναγκαζόμαστε τις τελευταίες ημέρες να διακομίζουμε ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία», είπε η κ. Μπιτζάνη

Τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, που γεμίζουν με ασθενείς κοροναϊού, περιγράφει η συντονίστρια-διευθύντρια της Α’ ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Μηλίτσα Μπιτζάνη, προειδοποιώντας ότι οδηγούμαστε σε «άσχημες καταστάσεις».

Το Νοσοκομείο Παπανικολάου έχει τις περισσότερες κλίνες ΜΕΘ στην Βόρειο Ελλάδα και όμως υπάρχει πίεση. «Αναγκαζόμαστε τις τελευταίες ημέρες να διακομίζουμε ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία», είπε. Πέρσι τον Σεπτέμβριο δεν υπήρχε η ίδια πίεση, καθώς, τον περσινό Οκτώβριο είχαν αρχίσει όλα τα νοσοκομεία να ανοίγουν covid μονάδες.

Πάμε σε άσχημες καταστάσεις

«Πάμε σε άσχημες καταστάσεις. Κάθε φορά που αλλάζει το στέλεχος, η εικόνα που παρουσιάζουν οι ασθενείς είναι διαφορετική. Αυτή την στιγμή νοσούν πάρα πολύ βαριά οι ασθενείς. Έρχονται και εκτός από αναπνευστική ανεπάρκεια επηρεάζονται σοβαρά και άλλα όργανα, τα νεφρά κυρίως και αργούν πολύ να αρνητικοποιηθούν, επίσης κάνουν μια πρόοδο και μετά μένουν σε ένα σημείο και χρειάζονται μακροχρόνια νοσηλεία. Οπότε αργούν πολύ να βγουν και η πίεση έτσι αυξάνεται. Οι ηλικίες των νοσηλευμένων είναι σαφώς μικρότερες, νοσηλεύουμε αυτή την στιγμή και 20χρονο και 30χρονο. Η πλειοψηφία είναι ηλικίες από 48 ως 67 ετών. Από όσους έχουμε νοσηλεύσει μόνο ένας ήταν εμβολιασμένος, ο οποίος όμως ήταν ανοσοκατεσταλμένος, είχε νοσηρότητες και δεν είχε αναπτύξει την απαραίτητη ανοσία», σημείωσε η κ. Μπιτζάνη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Η κ. Μπιτζάνη επεσήμανε, σύμφωνα με την ertnews, πως έχουν υπάρξει περιστατικά που έχουν δηλώσει ότι αν χρειαστεί διασωλήνωση, δεν την θέλουν. «Αυτό όμως είναι οξύμωρο, δεν μπορεί να χρειάζεσαι βοήθεια και να αποφασίζεις εσύ πόση βοήθεια χρειάζεσαι». Στην πλειοψηφία τους όταν επιδεινώνονται, δέχονται να διασωληνωθούν. «Υπήρξαν επεισόδια και με τους συγγενείς αλλά συνήθως υπάρχει ένας λογικός στην οικογένεια. Όμως υπάρχει τόση δουλειά και εξάντληση και πρέπει να ασχολείσαι και με αυτά».

Για τις αναστολές

Σε σχέση με τις αναστολές εργασίας, στο Παπανικολάου, υπάρχουν κενά, σημείωσε η κ. Μπιτζάνη. «Πιστεύω θα καλυφθούν, αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι τους υγειονομικούς που αρνούνται να εμβολιαστούν. Στο τμήμα μου, που έχουμε νοσηλεύσει πάνω από 270 ασθενείς, που έχουμε δει τα πάντα, οικογένειες να ξεκληρίζονται, που έχουμε ξενυχτήσει με αγωνία, έχουμε 12 νοσηλευτές που βγήκαν σε αναστολή. Το επιχείρημά τους είναι ότι είναι ενάντια στην υποχρεωτικότητα, αλλά αυτό είναι εντελώς ανόητο, αφού η υποχρεωτικότητα είναι συνέπεια της άρνησης».

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr