Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Fed – Δεν θα αργήσει το tapering - Έδειξε πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2022

Fed – Δεν θα αργήσει το tapering – Έδειξε πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2022

Το συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα. Ωστόσο, η πλειοψηφία των μελών πλέον «βλέπει» την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μέσα στην επόμενη χρονιά

Αμετάβλητα σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα διατήρησε τα επιτόκια η Federal Reserve, αφήνοντας ωστόσο να εννοηθεί πως η αύξηση τους μπορεί να έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Πάντως αναφορικά με το κρίσιμο ζήτημα του tapering, το συμβούλιο της FOMC κράτησε τελικά στάση αναμονής ενδίδοντας στις μετριοπαθείς φωνές, διαμηνύοντας ωστόσο παράλληλα πως… έρχεται σύντομα!

Στην είδηση της απόφασης, η Wall Street διεύρυνε τα κέρδη της, με τον Dow Jones να “σκαρφαλώνει” στις 34.360 μονάδες αυξημένος κατά 440 μονάδες ή 1,30% και τους έτερους δείκτες να μετρούν επίσης σημαντική άνοδο. Στον αντίποδα η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος, στο 1,297% χάνοντας 2,7 μονάδες βάσης.

Στο… δρόμο το tapering

Το συμβούλιο επιβεβαίωσε πως θα ξεκινήσει σύντομα την απόσυρση των έκτακτων μέτρων στήριξης που δρομολογήθηκαν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Όμως, τελικά αποφάσισε να περιμένει… λίγο ακόμη πιθανότατα για να διαπιστώσει την πορεία ανάρρωσης της απασχόλησης που παραμένει το ακανθώδες σημείο της ανάκαμψης της αμερικανικής οικονομίας.

«Εάν η πρόοδος (της οικονομίας) συνεχιστεί στο ρυθμό που αναμένεται, τότε η Επιτροπή κρίνει πως η επιβράδυνση του προγράμματος αγοράς ομολόγων μπορεί να διασφαλιστεί» αναφέρει το ανακοινωθέν, χωρίς ωστόσο να προσφέρει περισσότερα στοιχεία αναφορικά με το πότε θα ξεκινήσει τελικά το tapering και σε τι ρυθμό θα γίνει η απομείωση του προγράμματος.

Θυμίζουμε, πάντως, πως η FOMC θα συνεδριάσει μόνο δύο φορές ακόμη φέτος, το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

Μέσα στο τελευταίο διάστημα πλήθος στελεχών της Τράπεζας και αξιωματούχων περιφερειακών Fed έχουν ξεκαθαρίσει πως το tapering θα δρομολογηθεί πριν τα τέλη της χρονιάς, καθώς ο στόχος του πληθωρισμού έχει επιτευχθεί, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και προς την κατεύθυνση της επίτευξης του στρατηγικού στόχου της “πλήρους απασχόλησης”.

Τα επιτόκια 

Υπό το φως των στοιχείων αυτών, το συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων στα ίδια επίπεδα.

Ωστόσο, το ανησυχητικό είναι πως η πλειοψηφία των μελών πλέον «βλέπει» την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2022! Δηλαδή ακόμη νωρίτερα σε σχέση με ότι είχε αναφέρει στο συμβούλιο του Ιουνίου, όταν με βάση τις οικονομικές προβλέψεις, μια μικρή πλειοψηφία μελών είχαν μιλήσει για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μέσα στο 2023.

Αναλυτές, εξετάζοντας τα στοιχεία, υποστήριξαν πως πιθανότατα έως και το μισό του συμβουλίου, ήτοι 9 από τα 18 μέλη της FOMC θεωρούν πλέον πως τα επιτόκια θα ξεκινήσουν την ανοδική τους πορεία από την ερχόμενη χρονιά.

Οι νέες προβλέψεις

Σύμφωνα με τις νέες οικονομικές προβλέψεις της Τράπεζας, οι ρυθμοί ανάπτυξης για φέτος θα διαμορφωθούν στο 5,9%, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη του 7%. Ωστόσο, αναθεωρήθηκαν σημαντικά προς τα πάνω οι εκτιμήσεις για τους ρυθμούς ανάπτυξης της επόμενης χρονιάς, από το 3,3% στο 3,8% και στο 2,5% για το 2023.

Αντιστοίχως, προς τα πάνω κινήθηκαν και οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό που σημαίνει πως οι πληθωριστικές πιέσεις φαίνεται πως επιμένουν για μεγαλύτερο από το αρχικά εκτιμώμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός προβλέπεται στο 3,7% φέτος, αντί του 3% της προηγούμενης έκθεσης. Από εκεί και πέρα ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει μεν την επόμενη χρονιά, αλλά όχι όσο αναμενόταν, στο 2,3% αντί της προηγούμενης εκτίμησης για 2,1%, ενώ θα κυμανθεί στο 2,2% το 2023.

Θυμίζουμε πως τον Ιούλιο, ο δείκτης ατομικών καταναλωτικών δαπανών που είναι ο κυριότερος πληθωριστικός δείκτης που παρακολουθεί η Τράπεζα εκτινάχθηκε στο 3,6%, στο υψηλότερο σημείο του εδώ και τριάντα χρόνια.

Ωστόσο, στελέχη της Fed, όπως και ο ίδιος ο διοικητής Τζερόμ Πάουελ, έχουν επανειλημμένως δηλώσει πως οι πληθωριστικές πιέσεις στην αμερικανική αγορά σταδιακά θα καταλαγιάσουν.

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024