Ευρωπαϊκά συνδικάτα – Οι υψηλές τιμές καυσίμων θα επιδεινώσουν τη φτώχεια σε όλη την ΕΕ
Σύμφωνα με την ETUC σχεδόν τρία εκατομμύρια ευρωπαίοι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς θέρμανσης
Οι αυξανόμενες τιμές των καυσίμων απειλούν να επιδεινώσουν τη φτώχεια σε ολόκληρη την ΕΕ, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC) που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με την ETUC, το χαμηλό επίπεδο των μισθών σημαίνει ότι σχεδόν τρία εκατομμύρια ευρωπαίοι εργαζόμενοι δεν θα έχουν πλέον τα μέσα να πληρώσουν αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα τους λογαριασμούς θέρμανσης, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη.
«Αυτή η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε 10 κράτη μέλη της ΕΕ την τελευταία δεκαετία και τώρα οι αυξανόμενες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη κινδυνεύουν να βυθίσουν ακόμη περισσότερους εργαζόμενους σε ενεργειακή φτώχεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ETUC.
Τα υψηλότερα ποσοστά φτωχών εργαζομένων
Το υψηλότερο ποσοστό φτωχών εργαζομένων που δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη θέρμανση, σύμφωνα με την ΕTUC, βρίσκεται στην Κύπρο (45,6%), στη Βουλγαρία (42,8%), στη Λιθουανία (34,5%) στην Πορτογαλία (30,6%), στην Ελλάδα (28,7%) και στην Ιταλία (26,1%).
«Οι αυξήσεις των τιμών της ενέργειας καθιστούν ακόμη πιο επείγουσα την ισχυρή δράση της ΕΕ για τους μισθούς. Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απομονώσει τους εργαζόμενους από την ενεργειακή φτώχεια, εισάγοντας ένα «κατώφλι ευπρέπειας» στο σχέδιο οδηγίας της ΕΕ για τους κατώτατους μισθούς, το οποίο θα διασφαλίζει ότι οι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί εγγυώνται ένα αξιοπρεπές βιοτικό επίπεδο και δεν θα μπορούν ποτέ να είναι χαμηλότεροι από το 60% του μέσου μισθού και το 50% του μέσου μισθού οποιουδήποτε κράτους μέλους», επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η ETUC.
Σημειώνεται ότι τα στοιχεία βασίζονται σε μικροδεδομένα της Eurostat που αναλύθηκαν από την ETUC.
Τα στοιχεία αναφέρονται μόνο στον αριθμό των εργαζομένων που κερδίζουν λιγότερο από το 60% του εθνικού μέσου ισοδύναμου εισοδήματος.
Working poor who can’t afford heating
??14,398
??129,990
??35,371
??157,612
??122,323
??833,311
??15,902
??391,186
??193,990
??298,665
??16,961
??9,241
??10,108
??1,620
??16,224
??21,680
??237,482
??25,843
??113,898
??32,027
??2,071
??1,017
??1,947
??7,899?? 2,713,578
— EUROPEAN TRADE UNION (@etuc_ces) September 22, 2021
- Συνταγή: Βερίκοκα στο φούρνο με μέλι
- Σπάνε ρεκόρ και… κατάρες δεκαετιών: Τι κυνηγούν στον τελικό του Μουντιάλ Αργεντινή, Ισπανία και… Εμπαπέ (pics)
- Ελέγχους σε διαιτολογικά κέντρα και κέντρα αισθητικής ξεκινά το υπουργείο Υγείας
- Τρεις νεκροί από σφοδρή κακοκαιρία στη Χιλή – 500.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ρεύμα
- Σήμερα το τελευταίο αντίο στην Μάρω Κοντού
- Πολύνεκρο δυστύχημα στο Περού – Φορτηγάκι έπεσε σε γκρεμό, σκοτώθηκαν 14 άτομα
- Οι αισιόδοξοι ζουν έως και 8 χρόνια περισσότερο;
- Καιρός: Ζέστη και υψηλές θερμοκρασίες σήμερα στην επικράτεια – Καταιγίδες στα βόρεια ορεινά
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις





![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 17.07.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/07/presley-roozenburg-qXIn8tF6VTI-unsplash-1-315x220.jpg)















































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442