Οι ΗΠΑ θα διπλασιάσουν τις δωρεές εμβολίων κατά της Covid-19 και θα επιδιώξουν να συνασπίσουν τη διεθνή κοινότητα γύρω από ένα πολύ φιλόδοξο στόχο, να εμβολιαστεί μέσα σε ένα χρόνο το 70% του πληθυσμού κάθε χώρας στον κόσμο.

Η Ουάσινγκτον θα αγοράσει και θα διανείμει στις αναπτυσσόμενες χώρες 500 εκατ. επιπλέον δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, ανεβάζοντας το σύνολο σε ένα δισεκατομμύριο δόσεις, ανακοίνωσαν την Τετάρτη αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση πρόκειται να γίνει επισήμως σήμερα από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στη διάρκεια της εικονικής συνόδου κορυφής που οργανώνει με θέμα τη μάχη εναντίον της πανδημίας.

«Είναι μια τεράστια δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών. Για κάθε δόση που έχουμε χορηγήσει σε  αυτή τη χώρα, δίνουμε τρεις σε άλλες χώρες» επισήμαναν οι πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα εμβόλια θα αγοραστούν σε τιμή κόστους και θα διατεθούν μέσω του διεθνούς μηχανισμού Covax, ανέφεραν.

Μέχρι σήμερα οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει περίπου 160 εκατ. δόσεις σε περισσότερες από 100 χώρες.

Η σημερινή σύνοδος κορυφής πρόκειται να διαρκέσει τέσσερις ώρες και θα συμμετάσχουν σ’ αυτή μέσω τηλεδιάσκεψης αξιωματούχοι από περισσότερες από 100 χώρες, σύμφωνα με τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, οι οποίοι δεν έδωσαν περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα των συμμετεχόντων.

Σύμφωνα με καταμέτρηση του OurWorldInData, το 43,5% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Ωστόσο το ποσοστό αυτό κρύβει γιγάντιες ανισότητες, αφού η αναλογία πέφτει μόλις στο 2% στις πιο φτωχές χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / AFP

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr