
AUKUS – Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στη Γαλλία
Οι ΥΠΕΞ των 27, οι οποίοι συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη – στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, είπε ο κ. Μπορέλ στον Τύπο
Οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασαν την «υποστήριξή» τους στη Γαλλία στην κρίση που έχει πυροδοτήσει η τριμερής συμφωνία για την ασφάλεια της Αυστραλίας, του ΗΒ και των ΗΠΑ και η συνεπακόλουθη ακύρωση της διμερούς σύμβασης του Παρισιού με την Καμπέρα για την προμήθεια γαλλικών υποβρυχίων στο αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό, ανακοίνωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζουζέπ Μπορέλ.
Οι ΥΠΕΞ των 27, οι οποίοι συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη – στο περιθώριο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ – «εξέφρασαν καθαρά την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», την «καθαρή υποστήριξή τους» στο Παρίσι, είπε ο κ. Μπορέλ στον Τύπο.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η γαλλοαμερικανική διένεξη γύρω από τη συμφωνία της Ουάσινγκτον, του Λονδίνου και της Καμπέρας δεν είναι απλά «διμερές ζήτημα», αλλά «πλήττει» την ΕΕ στο σύνολό της.
Στηλίτευσε ότι η συμφωνία αυτή, η λεγόμενη AUKUS, δεν βρίσκεται «στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης συνεργασίας στην περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού».
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε τη 15η Σεπτεμβρίου τη συμφωνία αυτή, η οποία τορπίλισε τη σύμβαση 56 δισεκ. ευρώ για την απόκτηση στόλου γαλλικών συμβατικών υποβρυχίων, που αντικαταστάθηκε από πρόγραμμα για την απόκτηση, αντ’ αυτών, αμερικανικών υποβρυχίων με πυρηνικούς κινητήρες από το αυστραλιανό Πολεμικό Ναυτικό· η συμφωνία προκάλεσε την οργή του Παρισιού, που κρατήθηκε στο σκοτάδι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- «Ο Ρανιέρι αναλαμβάνει πόστο στην Εθνική Ιταλίας»
- Ιαπωνία: Εικόνες «αποκάλυψης» από τον σεισμό στην Ιαπωνία – Φόβοι για πολλούς νεκρούς – Σε επιφυλακή για μετασεισμούς
- Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου: Τα αδιέξοδα και τα πέντε σημεία τριβής
- «Η δημιουργικότητα είναι κολλητική»: Μάιλι Σάιρους όπως χαμαιλέοντας – Σε διευθυντικό ρόλο για το Wonderland
- Αντώνης Φωστιέρης: Το αδιόρατο νήμα, η σοφή νομοτέλεια της ποίησης
- Γαλλία: Δυσμενείς οι καιρικές συνθήκες για τις πυρκαγιές – Εκκενώθηκαν τουριστικές υποδομές στην ακτή του Ατλαντικού





