Συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών σε κλειστή συνάντηση για το Αφγανιστάν, που διοργάνωσε η Αυστρία με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κρατών, καθώς και κρατών της ευρύτερης περιοχής

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συμμετείχε την Τρίτη, στη Νέα Υόρκη, σε κλειστή συνάντηση που διοργάνωσε η Αυστρία, με την συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του Αυστριακού καγκελάριου, των ΥΠΕΞ Αυστρίας, Δανίας, Τσεχίας, Φινλανδίας, Νορβηγίας, Κατάρ, Γεωργίας, Καζακστάν και Τατζικιστάν, του Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, καθώς και της Ευρωπαίας Επιτρόπου για τις Εσωτερικές Υποθέσεις.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι η κατάσταση ασφαλείας στη χώρα μπορεί να αναδειχθεί σε σημαντική απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα και για το λόγο αυτό απαιτείται εγρήγορση.

Πρόσθεσε ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ιδιαίτερα των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών που απειλούνται άμεσα, πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο της προσοχής της Διεθνούς Κοινότητας, η οποία οφείλει να καταβάλει συντονισμένες και αποτελεσματικές προσπάθειες.

Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στην προστασία των δημοσιογράφων και του σεβασμού της ελευθερίας της έκφρασης, ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Ο Νίκος Δένδιας τόνισε, επίσης, ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η συνεργασία της ΕΕ με τις άμεσα γειτονικές προς το Αφγανιστάν χώρες, ορισμένες από τις οποίες ήταν παρούσες στη συνάντηση, προκειμένου να αποφευχθεί μια επανάληψη μαζικών μεταναστευτικών ροών.

Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι θα πρέπει να καταβληθούν όλες οι δυνατές προσπάθειες, προκειμένου να αποφευχθεί η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες που επιθυμούν να προωθήσουν την πολιτική τους ατζέντα.

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr