Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μπογδάνος - Ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιδρούν στη διαρροή των ονομάτων από τον βουλευτή

Μπογδάνος – Ανθρωπιστικές οργανώσεις αντιδρούν στη διαρροή των ονομάτων από τον βουλευτή

Δεκαπέντε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζητούν την πολιτεία «να λάβει συγκεκριμένα μέτρα με σκοπό την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον και κυρίως την προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους»

Η διαρροή ονομάτων παιδιών λόγω της καταγωγής τους από τον βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο, συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Με ανακοίνωσή τους, δεκαπέντε οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκφράζουν τη δυσαρέσκεια και την ανησυχία τους για το περιστατικό και καλούν την πολιτεία να λάβει μέτρα για την προστασία των παιδιών και για την απρόσκοπτη πρόσβασή τους στην εκπαίδευση.

Η ανακοίνωση των ανθρωπιστικών οργανώσεων

«Mε μεγάλη δυσφορία πληροφορηθήκαμε τη διαρροή ονομάτων παιδιών νηπιαγωγείου και της εκπαιδευτικού τους σε ηλεκτρονικό μέσο με στόχο να καταδειχθεί η μη ελληνική καταγωγή κάποιων εξ αυτών. Επιπλέον, είναι πάρα πολύ λυπηρό ότι η διαρροή αυτή έγινε από μέλος του ελληνικού Kοινοβουλίου.

Είναι ξεκάθαρο ότι η παραπάνω ενέργεια παραβιάζει την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων και μάλιστα παιδιών. Επιπλέον, πληροφορίες και στοιχεία που σχετίζονται με τη φυλετική ή εθνική προέλευση, αποτελούν «ευαίσθητα» προσωπικά δεδομένα η δημοσίευση των οποίων -και μάλιστα με κίνητρο την δημόσια έκθεση παιδιών λόγω της καταγωγής τους- αντιβαίνει στον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (ΕΕ) 2016/679 και την ελληνική νομοθεσία, N.4624/2019. (Σημειωτέον ότι τα προσωπικά δεδομένα προστατεύονται και από το άρθρο ΣΤ της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το άρθρο 8 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Η Παιδεία είναι βασική αποστολή του κράτους

Πέρα όμως από τα παραπάνω, η συγκεκριμένη διαρροή ονομάτων έρχεται σε ευθεία σύγκρουση με όσα ορίζονται για το βέλτιστό συμφέρον του παιδιού και την αρχή της μη διάκρισης στη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (η οποία αποτελεί και νόμο του ελληνικού κράτους [2101/92]). Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στο περιεχόμενο της ανάρτησης του βουλευτή, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η Παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους, παρέχεται δωρεάν και είναι υποχρεωτική για κάθε παιδί ηλικίας 4 έως 15 ετών, χωρίς καμία εξαίρεση, ενώ το δικαίωμα σε αυτή προστατεύεται από την διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Εν κατακλείδι το δικαίωμα στην εκπαίδευση αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα κάθε παιδιού. Ενέργειες όπως αυτή του συγκεκριμένου βουλευτή καλλιεργούν τη μισαλλοδοξία, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό και ταυτόχρονα οδηγούν στην υπονόμευση των δικαιωμάτων των παιδιών με μεταναστευτικό προφίλ, θέτουν υπέρμετρα εμπόδια στην ενσωμάτωσή τους και ευνοούν την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό τους αποκλεισμό.

Σε θετική κατεύθυνση η έρευνα από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών

Παρόλο που κρίνουμε ότι κινείται στη σωστή κατεύθυνση η χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου με την οποία καταδικάζεται ο βουλευτής, ως Κοινωνία των Πολιτών, εκφράζουμε βαθιά ανησυχία για τέτοιες ενέργειες ειδικά όταν εκδηλώνονται από εκπροσώπους του κοινοβουλίου και αναμένουμε μια πιο άμεση και αυστηρή στάση σε ζητήματα που θέτουν σε κίνδυνο τα παιδιά και τα δικαιώματα τους.

Θετικό είναι και το γεγονός ότι ήδη η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εκκίνησε ποινική προκαταρκτική έρευνα για την ως άνω αναφερόμενη δημοσίευση και διαρροή στοιχείων.

Καλούμε την ελληνική πολιτεία να αναλάβει τις ευθύνες της λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα με σκοπό την αποτροπή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον και κυρίως την προστασία των παιδιών και των οικογενειών τους.

Καλούμε επίσης την πολιτεία να εκπληρώσει το καθήκον της για την ελεύθερη πρόσβαση όλων των παιδιών στη δημόσια εκπαίδευση.»

Οι οργανώσεις

Changemakers Lab

Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού

Equal Rights Beyond Borders

Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες

Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών

Fenix – Humanitarian Legal Aid

HIAS Ελλάδος

Human Rights 360

Ιατρική Παρέμβαση

Κέντρο Ημέρας Βαβέλ

Legal Center Lesvos

Safe Passage International

Σύλλογος Μερίμνης Ανηλίκων

Συμβίωση-Σχολή Πολιτικών Σπουδών στην Ελλάδα, Συμβούλιο της Ευρώπης

Solidarity Now

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024